NavMenu

(Ekonomist) Putovanja avionom - Leteći apartmani

Izvor: Ekonomist magazin Petak, 09.11.2007. 18:31
Komentari
Podeli

SAN - Za smrtnike u ekonomskoj klasi koji dremaju sa kesom pereca SAN - Za smrtnike u ekonomskoj klasi koji dremaju sa kesom pereca
(Airbus A380 - putnička kabina)

Sve više avio kompanija unapređuje svoje usluge u prvoj klasi nudeći meku posteljinu, velike krevete i mnogo više privatnosti, kako bi pripadnike džet-seta dovele u iskušenje da lete komercijalnom klasom. Za razliku od prebogatih putnika koji dele vlasništvo mlaznjaka ili se razmeću sopstvenim letilicama, komercijalni prevoznici pokušavaju da povrate velike trošadžije luksuznim privilegijama poput Beluga kavijara ili šampanjca Dom Perignon.

Singapore Airlines ne štedi u prvoj klasi svog novog Airbusa 380. Krajem oktobra je jedna od vodećih avio kompanija na svetu skinula veo sa prve klase u A 380 na letovima od Singapura do Sidneja. Vrhunski smeštaj u “superdžambo” mlaznjaku uzdiže letenje na potpuno novi nivo.

No Sex
Dvanaest prostranih apartmana u prednjem delu najvećeg aviona na svetu pojektovao je poznati francuski dizajner jahti Žan Žak Kost. Oni imaju vrata koja se u potpunosti zatvaraju, fotelju koja je gotovo metar široka i posebnu sedeljku za posetioca. Kada su slavni putnici spremni da utonu u san, posada će im pripremiti krevet koristeći za to poseban plišani ležaj, a ne oboreno sedište, sa jastukom i prekrivačem koji je dizajnirao Givenchy.

U svakom od apartmana A 380 putnici mogu da gledaju neki od sto filmova na LCD ekranima od 23 inča ili slušaju muziku na visoko kvalitetnim slušalicama američke korporacije Bose. Luksuzna kozmetika Salvatore Ferragamo uključuje najnoviju aromu radi prijatnije atmosfere.

Apartmani u središnjem redu letilice mogu čak da se pretvore u dvokrevetne sobe. No, sledi upozorenje Singapore Airlines: “Ukoliko parovi budu koristili naše dvostruke krevete za nepodesnu aktivnost, ljubazno ćemo ih zamoliti da se uzdrže”. Za putnike usredsređenije na posao nego na uživanje, uz televizor idu tastatura i zbir kompjuterskih programa. Tako oni mogu uključiti maleni drajv u USB port i odraditi sav posao.

SAN - Za smrtnike u ekonomskoj klasi koji dremaju sa kesom pereca SAN - Za smrtnike u ekonomskoj klasi koji dremaju sa kesom pereca

Šampanjac i jastozi
Jela u prvoj klasi spravljaju se po receptima dobro poznatih kulinara među kojima su Gordon Remsej iz Velike Britanije i Žorž Blank iz Francuske. Ona će biti služena na Givenchy porcelanu uz escajg od srebra i sa vinom u kristalnim čašama.

Posle manje od jednog sata inauguralnog leta A 380 na liniji SIN-SYD, neki od 31 stjuarda i stjuardesa počeli su da služe ručak koji su pripremili Mat Moran iz Sidneja i Sem Leong iz Singapura. Prvo je sledio kavijar koji je spiran roze Domom iz 1996. Usledili su dimljeni losos, jastog, teleći obrazi u japanskom sosu, jagnjetina, pačje grudi, internacionalni sirevi... Za dezerti su nuđeni sladoled od kokosa i parfe od smrznute vanile, uz pola tuceta plemenitih vina i, po izboru, čaj, kapućino ili obična kafa.

Bila je to hrana koja odražava moderno kuvanje u avionu, kojim bi, po šefu Moranu, trebalo da budu ućutkane primedbe prethodne generacije kako su sva jela u avionu “grozna”.

“To je klasa iznad prve”, rekao je predstavnik Singapore Airlines. Cena, međutim, odgovara usluzi. Povratna karta od Singapura do Sidneja u A 380 košta 7.350 dolara, uključujući porez, što je za 15 odsto više od standardne karte za prvu klasu od 6.400 USD.

Singapore Airlines možda postavlja nove standarde luksuza, ali to nije jedina avio-kompanija koja poboljšava svoje usluge u prvoj klasi. “Prva klasa postaje sve luksuznija i privatnija nego što je ikada bila”, kažu upućeni.

Luksuznije i privatnije
Indijski prevoznik Jet Airways nedavno je uveo osam privatnih apartmana u svoj Boing 777-300ER. Kao deo ekspanzije vredne 3,7 milijardi USD, Jet Airways je otvorio liniju od indijskog finansijskog centra Bombaja do Njujorka, Čikaga, Los Anđelesa i San Franciska. Povratna karta za prvu klasu od Njuarka, blizu Njujorka, košta 10.080 USD.

Kabina od preko 2,4 kvadratna metra jedna je od najblistavijih: sa kliznim vratima (ovde nema dosadnih, delimičnih paravana), privatnom garderobom i ličnim hladnjakom za šampanjac - pored svega, posada sipa plemeniti Dom ili Krug, koji su najbolji kada su servirani hladni. Ravan televizijski ekran od 23 inča sa uvek dostupnih 500 programa (bolivudski i holivudski hitovi) i najduži krevet na nebu - košarkaški dušek, skoro 2,13 metara. Radni sto može da se pretvori u trpezu za dvoje.

Kada putnik ogladni, usluga podrazumeva kako indijsku tako i međunarodnu kuhinju, sve servirano na ručno obojenom porcelanu - zajedno sa vrhunskim vinima i šampanjcima najboljih berbi. Širok asortiman “single malt” viskija u kristalnim koktel čašama ne treba ni spominjati.

Ne uznemiravaj!
U novom A340-500 najvećeg bliskoistočnog avioprevoznika Emirates Airlines ima 12 kabina prve klase podesnih za kraljeve, sa nameštajem od orahovog drveta, presvučenim kožom i sa naglaskom na zlatu. Obrok od sedam jela uključuje i Beluga kavijar.

Izvan apartmana koji podsećaju na luksuzne studije na zemlji, putnici imaju dovoljno prostora da se kreću između kabina (delimično zahvaljujući tome što je prostor za prtljag ugrađen u plafon), do bara gde se mogu družiti sa ostalim kraljevskim gostima. Ukoliko nisu za to raspoloženi, apartmani su opremljeni mini barom, a obroci ili filmovi mogu biti naručeni - daljinskim upravljačem.

Luksuzno sedište se pritiskom dugmeta pretvara u ravan krevet. Takođe, postoje dugmići za zatvaranje vrata apartmana i uključivanje znaka “Ne uznemiravaj”. U apartmanu se putnik oseća bezbedno i zaštićeno, pošto su zidovi obloženi kako bi bila smanjena buka.

Armagnac uz cigaru
Novi Lufthansin zemaljski foaje prve klase kod Minhena toliko je privlačan da se oni koji se ukrcavaju pojavljuju satima ranije kako bi uživali u luksuzu. Gornji nivo dvospratnice ima četiri mermerna kupatila sa đakuzi kadama prirodne veličine, dve spavaće sobe sa kožnim sofama na rasklapanje, prvoklasan restoran u kome služe suši. Bar je opremljen sa više od 40 vrsti francuskog brendija Armagnac - savršeno piće, uz kubansku cigaru u čekaonici za pušače, odmah pored.

Nakon te orgije luksuza na terminalu, život u avionu isto tako nije loš: 16 prvoklanih sedišta Boeinga 747-400 ušuškani su u gornjem delu, u parovima 2-2. Njujorški šef Dejvid Bulej priprema meni iz snova: hlađeni jastog pripremljen u glaziranoj zemljanoj posudi, teleća leđa, puding od grepjfruta sa šerbetom od nane. Nemački dizajner Volfang Jup snabdeva prekivač, a šampanjac je “Piper-Heidsieck”.

Postoji čak i četka za kosu iz kozmetičkog pribora Clarins. Uz sve to ide neverovatna cena za platinsku karticu: od Njujorka do Minhena, povratna karta je 11.450 USD.

Kupanje u oblacima
Neki se pitaju da li kupatila mame ljude da rezervišu mesto na letu prve klase u Boingu 747-400 Malaysia Airlines. Oni su među naprostranijima na nebu i naliče toaletima u hotelima. U njima su čak i L’Occitane kozmetički proizvodi za telo i lice i ogledala pune veličine.

Kada se putnik vrati na svoje sedište opremljeno za sve - masažu, ležanje, sedenje... - pronaći će sto za ručavanje i otomane koji omogućavaju parovima da obeduju licem u lice, što čini 2,2 m2 za svakog putnika.

Niko ne bi trebalo da napusti tu čudovišnu letelicu a da se ne upusti u uživanje u malezijskom obroku: govedina ili piletina marinirana aljmom (sličan luku), kurkumom iz porodice đumbira, belim lukom i “limuntravom”, sveže servirana sa umakom od kikiriki sosa.

I pre nego što putnik bude kroz ekspeditivne imigracione i carinske službe hitro sproveden iz Kuala Lumpura, treba da svrati do Međunarodne zlatne čekaonice, čiji je vrhunac skraćeno amatersko golf igralište u zelenilu usred teminala. Neverovatna je cena za platinastu kartu od Njujorka do Kuala Lumpura - 9.000 USD za povratnu kartu!

Nekolicina će, dakle, zaista uživati u novim pogodnostima prve klase. “Prednji deo kabine postaće elegantniji, luksuzniji i slobodniji, dok će pozadina autobusa ostati pozadina autobusa”, komentarisao je jedan stručnjak.

Za ostale koji izdvojeni u ekonomskoj klasi dremaju sa kesom pereca i koka-kolom, sve ovo je samo san.

poziv na pretplatu na

SAN - Za smrtnike u ekonomskoj klasi koji dremaju sa kesom pereca SAN - Za smrtnike u ekonomskoj klasi koji dremaju sa kesom pereca
- www.ekonomist.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.