NavMenu

Počinje mesec frankofonije - Tokom marta kulturne manifestacije u 20 gradova širom Srbije

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 29.02.2016. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Mart je tradicionalno mesec frankofonije u Srbiji, a ove godine biće obeležen nizom kulturnih manifestacija u oko 20 gradova širom zemlje.

Ovogodišnji mesec frankofonije biće u znaku pesme, filma, koncerata, izložbi i debata, kao tradicionalnih zabavnih takmičenja posvećenih francuskom jeziku.

Programi će biti održani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kladovu, Kragujevcu, Kraljevu i Novom Pazaru.

Podsetivši da se Srbija 2006. godine priključila Međunarodnoj organizaciji frankofoniije u svojstvu posmatrača, ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro ocenila je da je naša zemlja od tada napredovala u smislu razvoja aktivnosti u vezi sa frankofonijom.

Ona je naglasila da je francuski jezik službeni jezik u Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji, te da je znanje tog jezika naročito značajno za Srbiju koja se, kako je rekla, razvija i teži ka EU.

Moro je podvukla da je francuski jezik veoma važan za aktivnosti preduzeća, kao i da taj jezik promoviše demokratiju i ljudska prava.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan Batist Kizen predstavio je ovogodišnji program frankofonije i istakao da će biti održano takmičenje za frankofonu pesmu na kojem će se učestvovati oko 100 mladih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kladovu, dok će finale biti održano 27. marta u Nišu.

Publici će svoju poeziju i muziku predstaviti slamer muzičar Đ Track iz Kvebeka, kao i švajcarska grupa Karusel.

U okviru festivala frankofonog filma biće prikazana ostvarenja iz Srbije, Alžira, Demokratske Republike Kongo, Rumunije, Tunisa i Francuske.

Jedan segment programa biće posvećen gastronomiji, a trinaest restorana učestvovaće u prezentaciji francuske kuhinje sa pet kontinenata u Beogradu i Novom Sadu.

Narodna bibioteka Srbije će obeležiti frankofoniju koncertima i predavanjima dok će Galerija Matice srpske prirediti izložbu posvećenu boravku Save Šumanovića u Francuskoj 1929. godine.

Povodom izložbe novinarskog crteža, na poziv švajcarskog ambasadora, prisutnima se obratio i karikaturista Tjeri Barig koji je podsetio na terorističke napade na časopis "Charilie Hebdo" u Parizu i poručio da "kultura budi nadu" i da je ona "sredstvo da se nađemo u ovom poljuljanom svetu da bismo iz njega isplivali".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.