NavMenu

Od krave i mleko i struja - Elektrane na biogas donose dodatni prihod farmerima

Izvor: Novosti Nedelja, 28.02.2016. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Računica je Petru Miletiću, vlasniku farme sa 150 goveda u Crvenki, pokazala da mu, osim mleka, i energija od biogasa može doneti podjednako dobru zaradu. U muži ima oko 130 grla i po svakom u proseku dobija 25 litara mleka koje prodaje za 37 dinara po litru, a treba računati i na premiju koja je još sedam dinara. Mesečno, mleko donese oko 14.000 EUR. Kada bi, kako ukazuju stručnjaci, uložio novac u postrojenje za proizvodnju električne energije na biogas, prihod od prodaje struje bio bi mu mesečno više nego duplo veći, odnosno još 15.000 EUR.

Postrojenja za proizvodnju električne energije koja prerađuju biogas, odnosno stajnjak s govedarskih farmi - kako je ocenjeno na seminaru posvećenom proizvodnji obnovljive energije iz ovog izvora koji je u Novom Sadu organizovala Procredit banka - mogla bi da budu odličan dodatni izvor prihoda vlasnicima farmi goveda, a takođe i velika šansa za povećanje udela energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

Prva ovakva elektrana, kako objašnjava Dragoslav Baćović, predsednik Udruženja "Biogas", počela je da radi 2012. godine u Blacu, i ima kapacitet jedan megavat. Uz nju, Srbija ima još dva objekta ovog tipa koji su počeli da rade, jedan u Čurugu, kapaciteta 0,6 megavata, i u Vrbasu, takođe kapaciteta jedan megavat.

- Koliko mi je poznato, trenutno se gradi još desetak postrojenja, a broj će im, sigurno, biti mnogo veći, jer se očekuje da državni organi promene regulativu i da cenu za kilovat-čas energije iz ovog izvora povećaju sa 12,3 evrocenta za 30%. To će dodatno stimulisati investitore, posebno one iz Češke i Slovačke - navodi Baćović.

Cena energije iz obnovljivih izvora, naime, kako objašnjava Baćović, biće povoljnija u Srbiji nego u njihovim državama, a prema tim uslovima, energija se otkupljuje u periodu od 12 godina.

- Trebalo bi, dok smo još na početku, podsticati izgradnju manjih postrojenja, za manje farme do 150 grla. Računa se da se od jednog grla dobija oko jedan kubni metar biogasa dnevno, dovoljno za pokretanje postrojenja od 150 kilovata. Samim tim, mesečni prihod od prodaje električne energije, za farmu, može da bude i do 15.000 EUR, a to nije zanemarljiva suma. Naravno, tu je i toplotna energija, koja može da se koristi za zagrevanje plastenika ili sušara, a i kvalitetno đubrivo, praktično prirodni NPK, koje ostaje posle prerade biomase - ukazuje Baćović.

Uloženo se vrati za sedam godina

Ulaganje u postrojenje za proizvodnju električne energije od biogasa, kako je precizirao Danko Kalkan, koordinator odeljenja za zaštitu životne sredine u Procredit banci, iznosi oko pola miliona evra, i po pravilu se isplati za oko sedam godina.

- Naša banka nudi kredite za ovakva postrojenja sa učešćem od 20%, grejs periodom od 12 meseci i istim tolikim moratorijumom na otplatu, kao i rokom otplate od 144 meseca. Uz to, obezbeđujemo i tehnički izveštaj o isplativosti ovakvog projekta, pre samog ulaska u posao, kao i monitoring u procesu izgradnje - precizirao je Kalkan.

U Nemačkoj 8.000 biogasnih elektrana

Baćović navodi da je Srbija interesantna investitorima u obnovljive izvore energije, jer, u Nemačkoj, na primer, već radi oko 8.000 biogasnih elektrana, u Češkoj ih je oko 600. Kod nas, trenutno, ima potencijala za podizanje oko 100 ovakvih objekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.