Izvor: Tanjug | Nedelja, 28.02.2016.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Posao najduže čekaju daktilografi, konfekcionari, krojači

(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) nalaze se lica koja su bez zaposlenja već godinama, a najteže je stručnjacima iz konfekcionarske delatnosti, daktilografima, tekstilcima, krojačima tekstila, šivačima, knjigovođama... Oni pripadaju zanimanjima koji najduže čekaju na zaposlenje, a znatno bolje za rukom zapošljavanje ide IT stručnjacima, diplomiranim ekonomistima, strukovnim vaspitačima, diplomiranim pravnicima, ekonomistima, doktorima medicine, stomatolozima, pokazuju podaci NSZ.

Najtraženija zanimanja u 2015. godini i dalje su bili IT stručnjaci, diplomirani mašinski inženjeri, inženjeri elektrotehnike, diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, lekari opšte medicine i diplomirani farmaceuti. Ti visokoobrazovni profili najbrže dolaze do posla, odnosno imaju najveće šanse za zapošljavanje na tržištu rada, kažu u NSZ.

Inače, u 2015.godini 246.796 osoba sa evidencije NSZ uspelo je da se zaposli, a najviše zapošljavanja zabeleženo je u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima, kaže direktor NSZ Zoran Martinović.

Prosečna dužina traženja posla lica sa evidencije NSZ je četiri godine i mesec dana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.