NavMenu

Za navodnjavanje u Vojvodini 300 miliona dinara - Pokrajinski sekretarijat od marta raspisuje nove konkurse za bespovratna sredstva

Izvor: eKapija Nedelja, 28.02.2016. 17:09
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški najavio je konkurse Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za 2016. godinu, koji će biti raspisani od marta do septembra. Poljoprivrednici će i ove godine, između ostalog, moći da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara, protivgradne mreže, prerađivačku proizvodnju, opremanje farmi, plastenike, te za opremanje hladnjača, sušara, pčelarstvo i za staračka domaćinstva.

Kako je Bogaroški rekao, konkurs za navodnjavanje biće otvoren od marta do septembra, za registriovana poljoprivredna gazdinstva, fizička i pravna lica.

Za ovu namenu opredeljeno je ukupno 300 miliona dinara, i to za: izgradnju eksploatacionih bunara, nabavku opreme za bunare i pumpe, crevnih linija sa rasprskivačima, zatim za nabavku tifona, rendžera, sistema kap po kap i drugo. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je do osam miliona dinara, a refundacija je do 50% vrednosti investicije.

Za sufinansiranje investicija u opremanje hladnjača, sušara i za pčelarstvo na teritoriji Vojvodine opredeljeno je ukupno 35 miliona dinara, a novac će se dodeljivati za: opremanje hladnjača, zatim za nabavku opreme za pripremu, pranje, poliranje, čišćenje, sortiranje i pakovanje voća, grožđa i povrća, opremanje sušara za industrijsko, začinsko i lekovito bilje, te za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo. Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju fizička lica i zadruge, a konkurs je otvoren do utroška sredstava, odnosno do kraja septembra.

I ove godine registrovana poljoprivredna gazdinstva, fizička i pravna lica mogu da konkurišu i za bespovratna sredstva za protivgradne mreže. Ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovu namenu je 270 miliona dinara: do 10 hektara za nabavku protivgradne mreže sa naslonom - do 800.000 dinara po hektaru. Refundacija je do 60% od vrednosti investicije. Konkurs je otvoren do utroška sredstva, zaključno sa 30. septembrom 2016. godine.

Za nabavku konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru (plastenici), izdvojeno je ukupno 60 miliona dinara. Korisnici sredstava mogu biti samo fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Povraćaj sredstava i po ovom konkursu je do 50% investicije.

Za opremanje farmi ove godine je opredeljeno 30 miliona dinara. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je do 1,5 miliona dinara, a refundacija je 50% od vrednosti investicije.

Sredstva za male prerađivačke kapacitete u oblasti prerade voća, povrća, grožđa, planirana su u iznosu od 15 miliona dinara. Pravo da konkurišu za sredstva imaju fizička lica.

Resorni sekretarijat će i ove godine raspisati konkurs za staračka domaćinstva namenjen starijima od 65 godina koji daju zemlju u zakup. Za ovu namenu izdvojeno je ukupno 110 miliona dinara, a visina podsticajnih sredstva je od 6 do 10 hiljada dinara. Konkurs je otvoren do 28. aprila 2016. godine.

Potpredsednik Bogaroški je još naveo da je u prolećnom konkursnom ciklusu planirano i ulaganje od 5 miliona dinara za udruženja, 10 miliona dinara za poljoprivredne manifestacije, 96 miliona dinara za pošumljavanje, 400 miliona za vodovod i kanalizaciju, kao i 590 miliona za uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta (55% subvencioniše Sekretarijat, a 45% lokalne samouprave).


Poljoprivrednicima su i ove godine dostupna sredstva iz tri fonda - Garancijskog, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Razvojnog fonda. Kako je naveo potpredsednik Bogaroški, poljoprivrednici imaju mogućnost da, pod veoma povoljnim uslovima, konkurišu za kreditna sredstva kod nekog od fondova, te da se po završenoj investiciji jave na neki pod konkursa Sekretarijata za subvencionisanje svoje investicije.

Bogaroški je još dodao da, iako je Zakonom o budžetskom sistemu predviđeno da namenska sredstva, iz kojih se Sekretarijat finansira, više nemaju karakter namenskih i ne postoji obaveza da se utroše za dosadašnje namene, na nivou Pokrajinske vlade je postignut dogovor da naknade koje su usmeravane u poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo - zadrže isti karakter.

- Očekujemo 3,2 milijarde u budžetskom fondu za vode, odnosno od naknada za odvodnjavanje i navodnjavanje, zatim 195 miliona u budžetskom fondu za šume, 43 miliona u budžetskom fondu za lovstvo i 2,8 milijarde u budžetskom fondu za zemljište. Od toga planiramo da 858 miliona dinara budu direktno sredstva koja ćemo plasirati registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kroz naše konkurse kao vid subvencije - rekao je Bogaroški.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.