NavMenu

Belgijanci (ne)će graditi stospratnicu u Beogradu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 27.06.2005. 15:08
Komentari
Podeli


Trenutno je u Evropi pokrenuta još jedna runda čuvene trke – ko će napraviti najviši oblakoder na kontinentu. Belgijska firma Besiks kao konstruktori, Montons partner kao projektanti i Masera holdings kao oragnizatori posla, žele da svoju atraktivnu građevinu podignu u Beogradu, u Bloku 26, preko puta Palate Federacije. Kao tajna se vodi najviša tačka objekta, ali se najavljuje visina od oko 340 metara.

Nebojša Mišić iz Masera Holdingsa je burno reagovao na izjavu glavnog arhitekte Beograda Đorđa Bobića da su Belgijanci odustali od ovog posla. Objasnio je da su pismom od 02.05.2005 vrlo jasno izrazili svoju zainteresovanost za ovu investciju, a firma već realizuje objekat u Dubajiu visine 710 metara ! belgijanci su pripremili idejni projekat, maketu, prezentaciju/animaciju, upravo rade finansijsku studiju a iz Beograda stižu izjave da su odustali. Oni očekuju vrlo konkretne korake beogradskih vlasti, da im pojasne da li da čekaju na tender u proleće 2006, da li je potrebno da pripreme još neku dokumentaciju .... Belgijanci su tražili da Grad pripremi i usvoji urbanistički plan koji bi omogućio izgradnju takve zgrade.

Izgradnja oblakodera bi koštala oko 250 mil EUR, imao bi oko 100 spratova i 110.000 m2 korisnog prostora, predviđeno je 1600 garažnih mesta, a u objektu bi bio WTC – Svetski trgovački centar, a možda i Privredna komora Srbije, sa kojom se, nezvanično, pregovara. U gornjem delu oblakodera predviđen je i hotel sa 5 zvezdica i 280 soba, a bila bi ugrađena 32 lifta. na vrhu bi bio “nebeski restoran”.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen prvi dokument za izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za Jadar - Planirana proizvodnja do 1,7 miliona tona rude godišnje, Rio Sava mora da otkupi još 209 parcela za početak gradnje

Kompanija Rio Sava Exploration podnela je Ministarstvu za zaštitu životne sredine i zvanično zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora Jadar. Eksploatacija bi se obavljala na katastarskim parcelama u okviru katastarskih opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šurice, koje pripadaju gradu Loznici.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.