NavMenu

Srbija gubi 50 mil EUR godišnje jer nedovoljno reciklira - Saradnja PKS i GIZ-a na unapređenju cirkularne ekonomije

Izvor: Beta Sreda, 24.02.2016. 16:35
Komentari
Podeli
Privredna komora Srbije (PKS) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su, u okviru "GIZ Impact" projekta, Sporazum o saradnji radi uspešnijeg unapređenja cirkularne ekonomije, koja podrazumeva reciklažu i ponovno korišćenje materijala iz otpada u privredi, saopšteno je danas iz PKS.

Predsednik PKS Marko Čadež ukazao je da Srbija gubi 50 mil EUR godišnje jer se otpad nedovoljno reciklira i da je cilj potpisanog sporazuma da se iz nemačkog iskustva nauči kako da se otpad tretira kao proizvod i šansa za rast i razvoj.

Vođa projekta Klaus Šmit naglasio je potrebu da se podigne nivo međuopštinske saradnje i privlačenja investicija, jer trend recikliranja ide u pravcu modernih tehnologija i sve više se odustaje od odlaganja otpada na deponije.

- Nastojimo da na poseban način uključimo osetljive grupe, pre svih Rome koji se bave reciklažom, u nove sisteme upravljanja otpadom, kako ne bi izgubili mogućnost da zarade za svoju egzistenciju - rekao je Šmit.


Savetnik za ekonomsku saradnju u ambasadi Nemačke u Srbiji Šmid Jirgen istakao je da je veoma važno da se uspostavi veza između zaštite životne sredine i otvaranja novih radnih mesta, zbog unapređenja ne samo ove oblasti poslovanja, nego i čitave privrede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.