Izvor: Beta | Sreda, 24.02.2016.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svetska banka kreditira Srbiju sa 36,2 mil EUR - Novac za unapređenje zemljišne administracije i nabavku sistema za procenu vrednosti nekretnina

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
U decembru prošle godine izdata je 1.051 građevinska dozvola, što je za 56,4% više u odnosu na decembar 2014, saopšteno je danas iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je navedeno, u četvrtom kvartalu prošle godine, broj izdatih građevinskih dozvola bio je najviši u prethodnih šest godina, a to je, ističe se, rezultat objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola koja funkcioniše od 1. marta 2015, koja je od 1. januara počela sa elektronskim izdavanjem.

- Sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u potpunosti je profunkcionisao i zadovoljni smo prvim rezultatima- izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na sastanku sa delegacijom Svetske banke koju je predvodio šef Kancelarije te banke u Srbiji Toni Verhejen.

Zvaničnici Svetske banke u Srbiji borave u "misiji podrške", projektu unapređenja zemljišne administracije u Srbiji koji se sprovodi iz kredita ove banke ukupne vrednosti 36,2 mil EUR.

Mihajlović je taj projekat ocenila strateški važnim za Srbiju, dok je Verheijen čestitao na dosadašnjim rezultatima.

Ministarka je delegaciju Svetske banke informisala o planovima da Republički geodetski zavod profunkcioniše u punom kapacitetu i istakla da je reforma institucije koja će na javnom konkursu dobiti novi menadžment neophodna, imajući u vidu da je ključna za sprovođenje Zakona o ozakonjenju i Zakona o planiranju i izgradnji.

Iz kredita Svetske banke finansiraće se nabavka satelitskog snimka visoke rezolucije koji je neophodan za procenu vrednosti i oporezivanje nepokretnosti u Srbiji i za proces ozakonjenja nelegalnih objekata u Srbiji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.