NavMenu

(AG Magazin) Panorama - rezidencijalni kompleks na Dedinju, neka, potpuno nova tehnička rešenja

Izvor: AG Magazin (pretplata www.agmagazin.co.yu/porudzbenica.htm) Subota, 25.06.2005. 13:02
Komentari
Podeli

PANORAMA NAD BEOGRADOM

Rezidencijalni kompleks na Dedinju




Nesporna je činjenica da svaki glavni grad ima neke svoje opšte istorijske, urbanističko-arhitektonske, graditeljske, kulturne, sportske, političke, kulinarske, odnosno druge važne ili manje važne prepoznatijivosti. Kada je Beograd u pitanju, posle Kalemegdana, Ušća, Knez Mihailove, Slavije i Novog Beograda, Dedinje se posebno izdvaja po svom, ponekad i mističnom predznaku. Rezidencijalna oblast, koja je nekada ne tako davno, bila mesto za odmor i razonodu stare beogradske industrijske aristokratije, kraljevskog bližeg i daljeg okruženja, stecište potom pridošlog političkog, vojnog i ekonomskog establišmenta, skriveno sklonište za priznate i popularne umetnike, danas predstavlja najtraženije područje ozbiljnih investitora. Na još malo „slobodnih i malo većih parcela“ grade se za sada nepostojeće izdvojene ali urbanistički zaokružene celine, koje će svojim sadržajem i kvalitetom privući potrebnu klijentelu da svojim mogućnostima zadovolji pretpostavljene želje investitora. Jedna od njih je i "Panorama" na „gornjim“ padinama Lisičjeg potoka.




Krajem prošle godine započela je izgradnja rezidencijalne celine "Panorama“ na Dedinju koja će kada bude završena na oko 15.000 m2 ponuditi jedan redak sadržaj i po urbanizmu i po arhitekturi, a naročito po funkcionalnosti i kvalitetu. To je kompleks od 11 posebnih objekata koji se lokacijski nalazi naniže od Mačkovog kamena s jedne strane i Ortopedske bolnice na Banjici s druge strane, ka Lisičjem potoku. Zahvaljujući dobroj pozicioniranosti, saobraćajnim vezama dobrog kapaciteta i kvaliteta ova lokacija se nalazi na samo deset minuta od centra grada, dok s druge strane ova lokacija pruža maksimalan osećaj izolovanosti od svakodnevne gradske vreve.

Trenutno se ovaj projekat nalazi u fazi spoljnog zatvaranja objekata i priprema za unutrašnje radove. Inače kompleks će biti oivičen novim saobraćajnicama, šumom i novom zelenom zonom gde će sve zajedno vremenom srasti u celinu oko koje više neće biti mogućnosti za dalju gradnju, te će zamišljeni urbanizam i arhitektura ostati nenarušeni od potencijalne okoline.




Kompazicija celina

Kompleks je dakle projektovan na oko 15.000 m2 i definisan u tri celine. Svaka od njih sadrži suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje. Prva celina sadrži višeetažne stanove u objektima tipa "kuće u nizu" koji su sa po šest soba sa površinama od 200 do 250 m2. Klasični stanovi u objektima "kolektivnog stanovanja" su četvorosobni i imaju površine od 100 do 190 m2. Treća celina su "penthouse" stanovi koji su trosobni i imaju površine od 80 do 170 m2. Unutrašnja visina stanova iznosi 3,3 m omogućava spuštanje plafona, indirektno i direktno osvetljavanje i skrivanje klima-kanala. lnače konstrukcija objekata je fleksibilna i dozvoljava budućim vlasnicima da unutrašnji prostor prilagodavaju svojim potrebama. Svi stanovi imaju velike terase koje svojom funkcionalnošću i estetikom u rasponu od 10 do 80 m2 dodano podižu inače visokozadati kvalitet stanova. Ceo kompleks će biti ograđen, a za dodatno obezbeđenje predviđena je najmodernija elektronska zaštita sa video-nadzorom, kao i fizičkim obezbedenjem.




Tehničko opremanje

Grejanje je organizovano priključkom na gradski toplovod dok će se radijatori u stanovima nalaziti na predviđenim mestima u nišama zidova. Svaki stan će raspolagati sa svojim bojlerom koji će "centralno" pripremati toplu vodu za svaku stambenu jedinicu. U stanovima je predviđena centralna klimatizacija koja će pored ostalog ponuditi mogućnost da svaka prostorija zasebno bude u međusobno različito zadatim režimima rada. Svaki stan će imati po četiri telefonska priključka uz priključak za odavno neizbežnu kablovsku televiziju.




Unutrašnje opremanje

U enterijerskoj obradi stanova koristiće se najkvalitetniji materijali i najluksuznija prateća oprema. Podovi će biti obloženi egzotičnim parketom Kempas iz Indonezije.

Spoljna stolarija je izvedena u kombinaciji aluminijum-drvo gde će se drvena unutrašnja obloga prozora od mahagonija uklopiti sa bojom parketa. Svi prozori i spoljna vrata imaće aluminijumske roletne na električni pogon čiji će ton boje pratiti boju aluminijuma na prozorima. Unutrašnja stolarija je posebno dizajnirana sa finalnom oblogom od furnira koji prati boju parketa. Svaki stan će biti obezbeden i sigurnosnim vratima "One Touch Lock".

U kupatilima, toaletima i kuhinjama biće postavljena prvoklasna keramika renomiranog španskog proizvodača Porcelanosa.




Spoljašnje uredenje

Izuzetna pažnja posvećena je tokom projektovanja celog kompleksa, spoljašnjem uređenju. Što se tiče spoljne obrade fasada objekata dominiraće tri materijala: prirodni kamen "Struganik", pikovani veštački kamen i bakarni lim kao krovni pokrivač, što će se posebno uklopiti u predviđeni urbanistički sklad.



Inače, ceo kompleks je rešen u skladu sa postojećom konfiguracijom terena, tako da su predviđene zelene kaskadne površine ispresecane pešačkim stazama i stepeništima koja povezuju različite nivoe. Takođe, posebno je posvećena pažnja u odabiru vegetacije, izborom efektnog pozicioniranja koja će uz spoljašnju rasvetu činiti sveobuhvatnost projekta spoljnog uređenja kompleksa.

Tako će međuprostor koji povezuje sve objekte dati potpuno novu estetsku dimenziju celom kompleksu i činiće ga nesumnjivo izuzetnim prostorom i urbanističkom celinom.

Očekuje se da stanovi budu ponuđeni tržištu pred kraj 2005. Investitor i developer ovog projekta je Meridian Balkans iz Beograda.


KONTAKT:
Telefoni:
[+381 11] 311 52 98
[+381 11] 311 40 47

E-mail: info@panorama-dedinje.com

Investitor: MERIDIAN BALKANS
Genex Apartmani, A210
Vladimira Popovića 6
11070 Beograd
Srbija i Crna Gora

Panorama, Dedinje, Meridian Balkans Beograd,

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.