NavMenu

"Carnex" u 2016. osvaja rusko tržište i povećava izvoz za 35%

Izvor: RTS Utorak, 23.02.2016. 15:46
Komentari
Podeli

Kompanija "Carnex" je na sajmu prehrambenih proizvoda "Prodexpo" u Moskvi, u konkurenciji od 2.309 izlagača iz 65 država, nagrađena i zlatnom i srebrnom medaljom. U kompaniji kažu da planiraju proširenje posla na tom tržištu, a stručnjaci smatraju da u Rusiji ima prostora i za druge kompanije iz Srbije koje proizvode hranu.

Zbog pada cena nafte i nestabilnog kursa rublje u poslednjih godinu dana uslovi poslovanja na ruskom tržištu su izuzetno teški, kažu u "Carnexu". Prošle godine 70% njihovog izvoza činilo je meso, a samo 30% gotovi proizvodi.

U međuvremenu su postali strateški partneri sa jednom od najvećih mesnih industrija na dalekom istoku Rusije i odlučili su da promene poslovnu politiku.

- Planiramo da povećamo izvoz gotovih proizvoda zbog toga što kurs rublje manje utiče na cenu gotovih proizvoda. Već imamo potpisane ugovore sa nekoliko lanaca hipermarketa u Rusiji gde planiramo da pokrijemo celokupno rusko tržište, od Moskve do Vladivostoka. Ti naši ugovori će nam pomoći da povećamo izvoz za 35%- kaže direktor izvoza "Carnexa" Srđan Radovanović.

Poslovanje na ruskom tržištu zahteva energičniji nastup, smatraju stručnjaci.

- Mislim da investicioni ciklus kod nas treba da se ubrza. Dakle, ne smemo čekati period da nam se ponovo pojave kompanije koje će osvojiti to tržište, a koje su sada u sankcijama. Mogu pre svega da budu domaći proizvodi, bez marifetluka koji su nekada postojali. Moraju biti veoma kvalitetni, dobro upakovani i dobro, što bi rekli, pristupačni cenovno ruskom kupcu- smatra analitičar Milan Prostran.


U Rusiji trenutno radi 150 domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane,a od ukupnog domaćeg izvoza u Rusiju petinu čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi.

- Poljoprivredno prehrambeni proizvodi na koje treba poseban akcenat staviti jeste prerada voća i povrća i suhomesnati proizvodi. Za poboljšanje izvoza i količinski i vrednosno treba raditi na finalizaciji proizvoda. Znači što viša faza prerade, da li je to biljna ili animalna proizvodnja- kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.