NavMenu

"Agrokor" ulazu u trku trgovine preko interneta - Hrvatski "Amazon" nosi ime "Abrakadabra" i stiže u Srbiju

Izvor: Netokracija Utorak, 23.02.2016. 09:48
Komentari
Podeli

Kada u Srbiji danas kažemo internet trgovina, većina nas odmah pomisli na "KupujemProdajem" ili "Limundo". To bi se uskoro značajno moglo promeniti još snažnijim ulaskom grupacije "Agrokor" u ovaj tržišni segment, pri čemu sada imamo i zvaničnu potvrdu da tajnoviti projekat A007 nosi ime Abrakadabra. Planovi za ‘balkanski Amazon’ polako se otkrivaju.

I dok u Srbiji i dalje diskutujemo postoji li zapravo internet trgovina, ili je u pitanju samo kataloška prodaja predvođena plaćanjem po pouzeću, u susednoj Hrvatskoj na pomolu su tektonske promene koje bi u skorijoj budućnosti mogle drastično da promene poimanje o kupovini preko interneta — širom regiona.

Glavni "krivac" za ovu činjenicu jeste grupacija "Agrokor" u čijem su vlasništvu kompanije i brendovi kao što su IDEA, "Mercator", "Frikom", "Dijamant", "Roda" i mnogi drugi, a koja već duže vreme u tajnosti razvija A007 kao novi projekat internet trgovine za čije su potrebe bili raspisani i mnogobrojni oglasi za digitalce.

Ukoliko pratite regionalne vesti iz oblasti marketinga, do sada ste verovatno čuli da je hrvatska agencija "Abrakadabra" koja posluje i u Srbiji, promenila ime u "Komunikacijski laboratorij" što je i obelodanjeno u velikom intervjuu koji je osnivač ove agencije, Manuela Šola, dala u razgovoru za portal "Media Marketing". Gotovo istog trenutka mnogi su se zapitali čemu potreba za rebrandingom, no uz poslednje vesti o "Agrokorovim" planovima za ime "Abrakadabra" koje je objavio glavni i odgovorni urednik Netokracije, Ivan Brezak Brkan, 1 i 1 postaju 2.

Rešeni da i sami vidimo šta se tačno krije iza domena abrakadabra.rs koji je prema RNIDS-ovoj WHOIS pretrazi zauzet, otvaranjem napredne pretrage dolazimo do zanimljivih informacija koje nam kažu da je vlasnik tj. registrant ove domene upravo kompanija A007 d.o.o. sa sedištem na adresi Trg Dražena Petrovića 3 — ujedno poznatiji i kao "Agrokorov" neboder iliti "Cibonin" toranj.

Domen je registrovan sredinom 2015. godine, a prema pretrazi matičnog broja kompanije A007 u hrvatskim poslovnim registrima, dolazimo i do saznanja da je "Agrokor d.d." vlasnik pomenute kompanije o čijim se planovima i dalje ne zna mnogo. Pretraga je izvršena putem portala "Fininfo" gde se nalaze detaljnije informacije o "A007 d.o.o."

Od polja do stola... preko interneta

Pitate se šta će jedan prehrambeni gigant poput "Agrokora" u igri za našu Internet kupovinu? Zahvaljujući naprednim digitalnim rešenjima koja već sada nude trgovinski lanci "Konzum", "Mercator" i IDEA, kupci su do sada mogli da poručuju namirnice i druge proizvode putem Interneta. Nedavno je najavljen i redizajn webshop-a koji je već dostupan u Hrvatskoj ("Konzum"), a koji bi uskoro trebalo da se nađe i u ponudi trgovinskog lanca IDEA.

Sve ozbiljniji planovi Agrokora kada je Internet trgovina u pitanju sada su nešto poznatiji. Dodamo li tome i izjavu predsednika "Agrokora", Ivice Todorića, u kojoj je rekao kako bi čitava grupacija uskoro mogla da promeni pravac i kako "ne zna ostaje li "Agrokor" i ubuduće prehrambeno-trgovački koncern", lako dolazimo do zaključka da će Internet trgovina u regionu uskoro dobiti i svog najozbiljnijeg igrača do sada — igrača koji iz korena može promeniti naše šire potrošačke navike i u potpunosti ih digitalizovati.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.