NavMenu

Zrenjaninska pivara se pretvara u muzej

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 22.02.2016. 10:42
Komentari
Podeli

(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Zamisao udruženja građana "Urbani forum" uskoro će zaživeti u stvarnosti, pa će u Zrenjaninu, možda već krajem aprila, biti otvoren Muzej piva, i to u starom pogonu ovdašnje pivnice u kojoj je, posle katastrofalne privatizacije 2003. godine, prekinuta proizvodnja. Ideju da se u pogonu varione, sa autentičnim bakarnim kazanima, otvori muzej posvećen "tečnom hlebu", kako mnogi nazivaju pivo, podržala je lokalna samouprava, a u ovu zanimljivu priču uključena je i pivnica "Četir’ konja debela", koja se nalazi tik do budućih muzejskih prostorija.

- Muzej piva, koji bi bio otvoren za posetioce, sigurno bi uticao na bolji imidž grada, poznatog po industriji piva od 1745. godine, jednoj od najstarijih na Balkanu, ali i po manifestaciji "Dani piva", koju svake godine poseti više stotina hiljada ljudi - kaže za "Dnevnik" predsednik udruženja "Urbani forum" Vojislav Cvejić.

U pogonu varione, u jedinstvenom pivarskom industrijskom kompleksu, postoje zakonom zaštićene proizvodne mašine, koje su uspele da prežive rasparčavanje fabrike. Cvejić objašnjava da će kolekcionari ustupiti mnogobrojne pivske čaše, flaše i krigle, zatim etikete iz celog sveta, a u Muzeju piva biće smešteni i pivarski alati i eksponati, bogat foto i video materijal, arhivska građa i dokumenti vezani za bogatu istoriju pivarstva.

- Posetioce muzeja dočekivaće vodič koji je radio u tom pogonu i koji ga poznaje u dušu, kako bi slikovito dočarao celokupan proces proizvodnje piva – kaže Cvejić, najavljujući da bi Muzej piva trebalo da bude otvoren do kraja aprila.

Licencirani turistički vodič Jaroslav Stevanov veli za "Dnevnik" da objekti u kojima se više ne odvija proizvodnja obično imaju neku prenamenu, pa je želja ovdašnjih entuzijasta da se to dogodi i sa zrenjaninskom pivarom.

- Želja nam je da upotpunimo turističku ponudu, jer je Zrenjanin atraktivan grad, samo ga gostima treba predstaviti na pravi način. Tako ćemo pored zdravstvenog, sportskog, seoskog, uskoro imati i pivski turizam – podvlači Stevanov i dodaje da bi ova ponuda podrazumevala i vožnju brodom po Begeju, od pivnice "Četir’ konja debela" do dvorca u Ečki i rezervata prirode "Carska bara".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.