NavMenu

Sunce prirodni izvor energije - kompanija "Ecoteh" najavila prodaju "Kyocera" solarnih sistema u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 06.11.2007. 15:51
Komentari
Podeli

Dragan MiloševićDragan Milošević

Kompanija "Ecoteh" uskoro bi tržištu Srbije, osim standrardnog asortimana (štampači, fotokopir aparati...), mogla da ponudi i solarne sisteme. Japanska "Kyocera", čiji je "Ecoteh" generalni zastupnik za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu, u svetu je poznata i po proizvodnji solarnih sistema, ali Dragan Milošević, generalni direktor srpske kompanije naglašava da mu je za ovakav poslovni poduhvat potrebna i pomoć države.

- Država bi trebalo da obezbedi povoljne kredite, kako bi prosečno domaćinstvo moglo sebi da priušti ovaj sistem. Garancija na solarni sistem je 25 godina. Instalacija za prosečnu kuću košta od 20.000 do 25.000 EUR. Prednost je u tome što je to jedina investicija jer, posle ugradnje, nema dodatnih troškova ni računa. Nepotrošena električna energija prebacuje se u električnu distributivnu mrežu čime se ostvaruje i finansijska dobit – objašnjava Milošević i ukazuje da je potencijal sunčeve energije veliki i zbog toga bi ga trebalo iskoristiti "u fotonaponskoj konverziji za proizvodnju električne energije".

Na primer, navodi Milošević, Japan, Nemačka, Grčka i Španija plaćaju potrošačima deo nepotrošene energije koja se proizvede u fotonaponskoj konverziji. Države potom vraćaju u elektro-mrežu ovu nepotrošenu energije i trguju njome.

Dragan MiloševićDragan Milošević

- "Ecoteh" želi da što veći broj stanovnika koristi sunce kao izvor energije. Vidimo prednost u objektima gde ne dospeva distributivna električna mreža, za napajanje raznih signalnih i telekomunikacionih uređaja. Npr osvetljavanje auto puta, saobraćajnih znaka, putokaza. Time država štedi veliki novac.

Milošević objašnjava da je krovni sistem zgrade kompanije "Kyocera", koja se nalazi u Kjotu, sa južne strane obložen solarnim elementima. To postrojenje proizvodi energiju koja se troši u zgradi. Inače, solarna energija je najčistija energija koja postoji jer nema nus proizvode. "Kyocera" je nedavno izgradila u Španiji najveću "solarnu električnu elektranu" na svetu. Postrojenje proizvodi električnu energuiju za napajanje 5.000 domaćinstava.

On je podsetio da je "Kyocera", svetski lider po proizvodnji fotokopir opreme, fax i multifunkcionalnih aparata, bila zainteresovana da napravi fabriku za proizvodnju laserskih štampača i fotokopir aparata u Novom Sadu.

- "Kyocera" aparati proizvedeni u Novom Sadu bili bi 15% jeftiniji na ruskom tržištu. Mogli bi da učestvujemo na velikim tenderima za EU. Japanci su poznati da vrlo oprezno i polako odlučuju i da prilikom odlučivanja analiziraju sve aspekte. "Planiraj pesimistički, ali radi optimistički" – objašnjava Milošević i napominje da očekuje da će ovaj projekat, ipak, biti realizovan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.