Izvor: Tanjug | Petak, 19.02.2016.| 08:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Revitalizacija reni bunara u Novom Beogradu do maja - Vrednost investicije 97,8 miliona dinara

Ilustracija (Foto: Kidsana Maimeetook/shutterstock.com)
Gradski menadžer Goran Vesić obišao je u četvrtak radove na revitalizaciji reni bunara RB-1 na Novom Beogradu koji, kako je rekao, koštaju 97,8 miliona dinara i biće gotovi do maja.

Napomenuvši da na teritoriji beogradskog vodoizvorišta postoji 101 reni bunar, Vesić je rekao da je reni bunar RB-1 na Novom Beogradu prvi i najveći reni bunar, a sagrađen je 1953. godine.

Kako je istakao, Grad Beograd je za rekonstrukciju tog bunara odvojio 97, 8 miliona dinara.

- Tri puta je propadao tender za rekonstrukciju ovog bunara, četiri godine nismo uspeli da nađemo kompaniju koja bi ušla u ovako zahtevan posao i tek kada su se naše kompanije organzovale sa stranim kompanijama koje ovo mogu da rade, konačno smo dobili izvođača koji može da uradi ovaj posao- rekao je Vesić.

On je naveo da će rekonstrukcija, koja podrazumeva postavljenje pet novih drenova od po 50 metara, trajati do maja.

- Postavićemo pet novih drenova, svaki će biti po 50 metara, znači 250 metara i bunar će davati oko 100 litara vode u sekundi čime će ponovo postati jedan od najizdašnijih bunara koje imamo u vodoizvorištu- pojasnio je gradski menadžer.

Vesić je dodao da Grad Beograd već priprema novi tender za jedan bunar na Makiškom polju koji je vredan više od 100 miliona dinara, a do kraja godine biće pripremljen tender za još jedan bunar.

Prema njegovim rečima, ideja Grada Beograda je da godišnje obnavlja najmanje po tri bunara kako bi se obezbedile veće količine vode i kako bi kvalitet vode bio bolji.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević je rekao da su radovi na rekonstrukciji bunara deo jedne šire akcije.

- Najavili smo da će u narednih deset godina svaka kuća u gradu Beogradu imati i vodovod i kanalizaciju. Napravili smo plan, u narednih mesec i po dana ćemo ga i objaviti, odnosno u kom periodu i u koje naselje će doći i vodovod i kanalizacija, ali isto tako idemo i u obnovu postojećih kapaciteta koji nisu obnavljani više od 30 godina- kazao je Petronijević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.