NavMenu

Mikrofinansiranje kao podsticaj ženskom preduzetništvu

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.02.2016. 18:41
Komentari
Podeli
Žensko preduzetništvo je veliki resurs novog zapošljavanja, a da bi se iskoristio, neophodna je finansijska podrška, lakši pristup izvorima finansiranja, dobri uslovi, dug period otplate i povoljne kamate, istaknuto je na Okruglom stolu "Mikrofinansiranje u funkciji unapređenja ženskog preduzetništva" koji su organizovali PKS i Udruženje poslovnih žena, uz podršku Evropskog pokreta u Srbiji i projekta Pokreni se za budućnost.

Tradicionalni izvori finansiranja, bankarski uslovi i pristup finansijskim sredstvima nisu povoljni i dostupni, posebno kada su u pitanju mikro i mala privredna društva i preduzetnici, ukazala je Nermina Ljubović, direktorka Sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije. Kako je dodala, pristup izvorima finansiranja za žene predstavlja dodatni izazov zbog pitanja vlasništva nad nekretninama i sredstvima.

Mikrofinansiranje, usaglašeno sa potrebama i mogućnostima preduzetnika, omogućilo bi da se podstakne privredna aktivnost, otvore nova radna mesta i smanji siromaštvo, ukazano je na skupu. Postojeći model mikrofinansiranja u Srbiji ne omogućava efikasno funkcionisanje i zadovoljenje tražnje za mikro-kreditima privrede i stanovništva i zbog toga je neophodan adekvatan regulatorni okvir, koji bi bio podsticaj razvoju mikrofinansijskog sektora i omogućio efikasno pružanje finansijskih usluga MSPP sektoru i drugim korisnicima kojima su teže dostupni tradicionalni izvori finansiranja.

U Srbiji je registrovano više od 300.000 malih i srednjih preduzeća, u kojima radi 65 odsto ukupno zaposlenih. Poređenja radi, u EU je za dve godine realizovano 390.000 mikrofinansirajućih kredita, sa prosečnom pojedinačnom vrednošću od oko 8.500 EUR. Ove kredite, u ukupnom iznosu od preko 1,5 mlrd EUR, iskoristilo je 121.270 mikro firmi. S druge strane, u Srbiji je tokom proteklih pet godina, malom i srednjem biznisu odobreno oko 32.000 mikrokredita sa prosečnim sredstvima od 1.409 EUR po kreditu. Zahvaljujući tome, otvoreno je više od 53.000 novih radnih mesta, a interesantno je da su korisnici ovih kredita u najvećoj meri bile preduzetnice – čak 55&, navedeno je u saopštenju PKS,

Savetnik guvernera Narodne banke Srbije Petar Sekulić, govoreći o dosadašnjim aktivnostima kada je u pitanju mikrofinansiranje i preprekama koje su do sada postojale, ukazao je da je formirana radna grupa koja će raditi na izradi regulatornog okvira za mikrofinansiranje, koji se očekuje u četvrtom kvartalu 2016. ili prvom kvartalu 2017. godine.

Pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić istakao je da to Ministarstvo podržava konkurenciju u svim oblastima, pa i u oblasti finansiranja, jer ona pozitivno utiče na unapređenje svih oblasti, ali da se mora voditi računa o kapacitetima i potrebama za uvođenje mikrofinansijskih institucija.

- Potrebni su dobri uslovi ne samo za početak biznisa već i za podršku u svim fazama razvoja ženskog preduzetništva, od osnivanja preduzeća ili radnje, preko upravljanja, do rasta i razvoja. Postoji mnoštvo prepreka koje bi država trebalo da otkloni – 90 odsto preduzeća u Srbiji imaju manje od 10 zaposlenih, što upućuje na značaj mikrokreditiranja - istakla je preduzetnica Aleksandra Vladisavljević, članica Foruma za razvoj preduzetništva žena.


Iskustva u mikrofinansiranju u zemljama Evropske unije predstavio je profesor Zoran Najdanović, koji je i koordinator radne grupe za izradu Zakona o mikrofinansiranju Hrvatske. Prema njegovim rečima, za pospešivanje preduzetništva najpre je neophodno uvideti poražavajuću statistiku po kojoj svega 20% preduzetnika ima pristup bankarskim kreditima, što znači da 80% preduzetnika mora tražiti alternativne načine finansiranja. Ključ uspeha je u tome da država omogući zakonsku regulativu kojom će putem alternativnih izvora finansiranja finansirati početničke preduzetničke ideje ili podržati one koje se već realizuju.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić navela je da se u Srbiji samo Opportunity banka i ProCredit Bank bave mikrofinansiranjem, s tim da je ProCredit znatno smanjila tu aktivnost. Žensko preduzetništvo, prema njenim rečima ima potencijal, koji se ne može iskoristiti bez finansijske podrške.

Učesnici debate pozdravili su formiranje radne grupe i izrazili očekivanje da će nova regulativa olakšati pristup izvorima sredstava i ubrzati razvoj ovog segmenta privrede. Primeri dobre prakse mikrofinansiranja u Evropskoj uniji pokazuju da je u Srbiji neophodno što pre doneti Zakon o mikrofinansiranju, zaključeno je na okruglom stolu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.