NavMenu

Organska hrana zaustavlja propadanje sela - Mladi Pivničani bave se održivom poljoprivredom

Izvor: RTV Sreda, 17.02.2016. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)Ilustracija
U modernom svetu brzog života i brze hrane, na kojoj počiva i savremena poljoprivreda - što se postiže upotrebom hemijskih sredstava i đubrenjem veštakom, vrednost organske proizvodnje sve više dobija na značaju.

Biološka ravnoteža i ekološke vrednosti, čime se čuva zdravlje ljudi, pre četiri godine bili su motivi trojici tada 22-godišnjaka da krenu u proizvodnju povrća po principima održive poljoprivrede. Oni su danas uspešni mladi preduzetnici, čije organsko povrće kupuju u Vojvodini i u prestonici.

Pivničani Mirko, Toni i Vladimir zasnovali su proizvodnju na 30-ak ari. Danas uzgajaju više vrsta povrća na čak 33 jutra, na otvorenom polju i u plastenicima. O ozbiljnosti proizvodnje svedoči i sertifikat, obavezan po osnovu Zakona o organskoj proizvodnji, čemu prethodi dvogodišnji prelazni period.

- Mi smo kroz period konverzije postepeno prolazili. Krenuli smo sa manjim parcelama, svaka je prošla... ova ima sertifikat, a ona je u prvoj godini konverzije - objašnjava Mirko Vlček.

Za četiri godine ovi mladi poljoprivrednici stekli su dragoceno iskustvo i, kako kažu, ispitali tržište. Preko pivničkog Ekološkog društva za ruralni razvoj, čiji su osnivači, organizovali su manifestacije na kojima su predstavljali svoje proizvode, razvijajući tako mrežu kupaca. Njihovo organsko povrće kupuju Beograđani, Novosađani i Bačkopalančani, na tamošnjim pijacama.

A ono na šta su posebno ponosni jeste razvijena internet prodaja, objašnjava Mirko, inače inženjer agronomije, zadužen za marketing ovog pivničkog gazdinstva. Naime, putem stranice na Fejsbuku, kupci - njih oko 500, naručuju povrće koje potom stiže na njihovu kućnu adresu.

Ovi uspešni mladi preduzetnici slažu se da je organska proizvodnja mnogo zahtevnija od konvencionalne, ali da je njena korist neprocenjiva, jer se sve zasniva na prirodi, ističe Toni, takođe diplimorani agronom.

- Ne koriste se hemijski preparati, samo oni koje sami proizvedemo - ekstrakt od belog luka, koprive.Stajnjak nam je osnovno sredstvo za đubrenje - objašnjava Toni Pacula.

- Od napada insekata se branimo tako što sadimo cveće između povrća, koje privlači bubamare, insekte... kadifica i neven služe kao osnova - dodaje Vladimir Sič.

I dok većina mladih koristi svaku priliku da napuste selo, ova tri momka prave planove za dalje unapređenje proizvodnje u svom rodnom mestu. Dakle, osim što afirmišu svoje selo, Mirko, Toni i Vladimir promovišu i organsku proizvodnju, kao imperativ zdravog života, ali i šansu za solidnu zaradu i upošljavanje cele porodice, čime bi se propadanje sela moglo zaustaviti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.