NavMenu

Počinje rušenje letnjih bašta u "Yu biznis centru" u Novom Beogradu

Izvor: Novosti Nedelja, 14.02.2016. 18:30
Komentari
Podeli
"Yu biznis centar""Yu biznis centar"
Posle sedam godina od pobede pred Vrhovnim sudom, žitelji i vlasnici stanova u "Yu biznis centru" opet su prinuđeni da nastave borbu za svoje bašte i lokale koji se nalaze u ovom kvartu novobeogradskog Bloka 12.

Odeljenje za inspekcijske poslove i Odsek komunalne inspekcije doneli su rešenje da se uklone zatvorene bašte kafića, a komunalni policajci naplaćuju kazne parkiranim automobilima.

Međutim, pravni zastupnik žitelja i vlasnika lokala Dušan Abramović kaže da je pravda u njihovim rukama, te da će na kraju ponovo pred sudom isterati svoje.

- Prva pravna bitka trajala je od 2002. do 2009. godine, kada je opština pokušala da naše privatno vlasništvo proglasi kao javnu površinu. Pravdu smo isterali pošto smo se pozvali i na Ustav Republike Srbije. Svoje argumente ovaj iskusni pravnik vidi u nalazu sudskih veštaka. Najviše sudske instance presudile su da bašte u "Yu biznis centru" imaju status svojine. Međutim, prošle godine opštinski komunalni inspektori krenuli su u lov na letnje bašte, a komunalni policajci na automobile- objašnjava Abramović.

Zvanična odluka Grada


Opština Novi Beograd problem sa vlasnicima lokala u "Yu biznis centru" pravda odlukom o postavljenju bašta ugostiteljskih objekata na teritoriji Beograda. Oni se slažu da bašte nisu na javnim površinama, ali jesu na "drugim površinama", što takođe spada pod ovu odluku i za to je neophodno odobrenje nadležnog organa.Prvi na udaru su lokali "Gambino" i "El Passo", a potom i drugi. Doneta su opštinska rešenja, po kojem su oni bili u obavezi da bašte do 6. februara sklone.


- Žalbe su napisane, poslati su dopisi i gradskoj upravi,baš kao i nadležnom ministarstvu jer se krše članovi 58 i 86 Ustava Srbije - zaključuje Abramović.

Opština: Žalbe su im odbijene

Opštinske vlasti ukazuju da je utvrđeno da se u Bloku 12 nalazi više parcela na kojima su različiti imaoci prava, a podnosilac zahteva za baštu dužan je da pribavi saglasnost vlasnika. Što se tiče lokala koji su dobili rešenja o uklanjanju, opštinari tvrde da su vlasnici uložili žalbe, ali da su ih drugostepeni organi odbili.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.