Izvor: eKapija | Petak, 12.02.2016.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Švajcarska podržava izvoz inovacija iz Srbije - Gradonačelnik Berna posetio Naučno-tehnološki park Beograd

(Foto: Saint Gobain Rigips Trophy 2013)
Gradonačelnik Berna Alexander Tschappat posetio je u petak, 12. februara 2016. godine, Naučno-tehnološki park Beograd na Zvezdari.

- Zaista deluje impresivno kada na jednom mestu vidite kako uspešno mogu da sarađuju velike kompanije i mala startap preduzeća i koliko to doprinosi zajedničkom razvoju. Uprkos činjenici da inovativne kompanije, kao i svuda u svetu, teže dolaze do potrebnog kapitala i investitora koji su spremni na rizična ulaganja, ovo što rade mladi ljudi u NTP Beograd aktuelno je i inovativno na bilo kom tržištu - istakao je gost iz Švajcarske koji je boravio u zvaničnoj poseti Beogradu.

Prilikom posete Naučno-tehnološkom parku Alexander Tschäppät razgovarao je sa predstavnicima startap kompanija koje su svoje poslovanje započele u Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih fakulteta u Beogradu (BITF), a koji je od prošle godine proširio svoje kapacitete u Naučno–tehnološkom parku Beograd.

Ugledni gost bio je u prilici da se upozna sa inovacijama mladih preduzetnika, od kojih su neke već postale poznate širom sveta, poput Pametne klupe kompanije "Strawberry Energy". "Eon plus" predstavio je svoje softversko rešenje za procenu uticaja na životnu sredinu, inovatori kompanije "Aggios Europe" prikazali su kako funkcionišu njihova hardverska i softverska rešenja za uštedu u potrošnji električne energije, dok su preduzetnici kompanije "Honorarci" prezentovali prvu internet bazu honorarnih radnika.

Govoreći o važnosti tehnoloških inovacija za ukupan rast ekonomije, Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd, naglasila je važnost podrške Švajcarske vlade kroz projekat "Naučno-tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije". Ovaj trogodišnji projekat realizuje se uz podršku Švajcarskog sekretarijata za privredu SECO, sa ciljem da se u ukupnom izvozu Srbije značajnije poveća udeo visokotehnoloških proizvoda i usluga.

Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je u junu prošle godine u partnerstvu Vlade Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu. Na taj način, u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, obezbeđena je podrška ključnih institucija za razvoj ekonomije zasnovane na znanju, kroz povezivanje nauke i privrede, a talentovanim mladim ljudima pružena je perspektiva da razvijaju svoju karijeru u Srbiji i posluju sa svetom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.