NavMenu

Nove opštine u Beogradu tek za četiri godine

Izvor: Politika Nedelja, 04.11.2007. 20:10
Komentari
Podeli

U pojedinim gradskim opštinama uveliko se govori o podeli ovih teritorijalnih jedinica, uglavnom na gradski i prigradski deo, ali prema rečima Zorana Alimpića, v.d. gradonačelnika, ovaj posao biće završen najranije za tri do četiri godine.

Kao potencijalno nove opštine prepoznate su Dunavski venac (deo Palilule na levoj obali Dunava), Avalski venac (prigradski deo Voždovca, odnosno podavalska sela) i Posavski venac (deo Čukarice, odnosno Železnik, Rušanj, Sremčica, Velika Moštanica, Umka, Ostružnica i Makiš).

Kada je Surčin odvojen od Zemuna, pet godina star zahtev meštana Dobanovaca da ovo naselje postane samostalna opština "gurnut je u zapećak" što je, čini se, i sudbina ideje da Mirijevo bude otcepljeno od Zvezdare.

Prema rečima vršioca dužnosti gradonačelnika, podela opština nije jednostavna administrativna odluka jer formiranje opština podrazumeva ispunjavanje niza uslova.

– Istina je da su u Srbiji opštine prevelike za evropske standarde, jer kod nas one broje u proseku više od 50.000 ljudi, a u Evropskoj uniji 20.000. Međutim, problemi se ne rešavaju jednostavnom podelom opština, jer to ne mora uvek da znači efikasnije funkcionisanje lokalne samouprave i lakši život građana. Neophodno je napraviti analizu ekonomske isplativosti formiranja nove lokalne samouprave, potom pronaći i kupiti odgovarajuću zgradu za novu opštinu, obezbediti stručne kadrove za administraciju – kaže Alimpić i dodaje da je pre svega neizostavno na referendumu pitati građane da li uopšte žele novu opštinu.

Prema njegovim rečima, očekuje se da uskoro bude usvojen novi zakon o lokalnoj samoupravi, potom zakon o glavnom gradu, a zbog toga i novi statut Beograda.

- Ne očekujem da je moguće u tako kratkom roku sprovesti sve procedure neophodne za formiranje neke nove opštine na teritoriji prestonice. I od ideje do odluke o formiranju Surčina prošlo je dosta vremena. Uskoro će biti organizovani i lokalni izbori tako da, prema mojoj proceni, realno je očekivati da se formiranje novih opština realizuje za sledeće lokalne izbore, odnosno 2011. ili 2012. godine - dodao je Alimpić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.