NavMenu

Louis Van Der Watt, direktor "Hyprop Investments" - Trgovac divljači koji je kupio srpske šoping molove

Izvor: eKapija/Alo Petak, 12.02.2016. 12:18
Komentari
Podeli

Louis Van Der Watt (Foto: atterbury.co.za)Louis Van Der Watt
Srpske šoping molove koji su iz ruku domaćih buznismena gotovo preko noći dobili nove vlasnike - kupio je isti čovek! Luis van der Vat tako je postao novi vladar srpskih centara!

Naime, Van der Vat je jedan od direktora kompanije "Hyprop Investments", koja je kupila 60% "Delta city"-ja, kao i suosnivač i prvi čovek kompanije "Atterbury", koja je nedavno postala suvlasnik tržnog centra "Ušće" kupovinom 30 odsto kompanije "MPC propertis" Petra Matića (o čemu je "eKapija" prva pisala).

Van der Vajt je očito svestran, pa je tako i jedan od akcionara u kompaniji "Wildswinkel", koja kupuje i prodaje divljač.

Tržne centre "Delta city" u Srbiji i Crnoj gori za 202,8 mil EUR kupile su kompanije "Hyprop Investments" (60%) i "Homestead group holdings limited" (40%), u kojoj je izvršni direktor Luis Norval, koji je i jedan od direktora u kompaniji "Hyprop Investments". Tako su uz TC "Ušće" ova dvojica biznismena postala suvlasnici svih velikih tržnih centara u Srbiji, a ako je verovati najavama "Hypropa", ta kompanija namerava da u narednih pet godina uloži ukupno oko milijardu evra u tržište tržnih centara u ovim regionima.

Inače, Van der Vat je i suosnivač kompanije "Atak limitid", a upravo s njom i "Atterbury" kompanijom je "Hyprop" krenuo u osvajanje afričkog tržišta.

Kada pogledate njegovu poslovnu biografiju, shvatite da s pravom može poneti i epitet "kralj nekretnina". Za razliku od nekih drugih "kolega", njega u medijima ima.

Kažu da je rođeni preduzetnik. Prvu transakciju u svetu nekretnina obavio je sa 11 godina. Upravo tada je ubedio svoje roditelje da mu pozajme novac kako bi kupio "timeshare" vikendicu I odmah zatim je preprodao. Građevinama je, kažu, bio opsednut od malena – njihovim dizajnom i lokacijama.

Još dok je radio u revizorskoj kući "Deloitte" upoznao je Francois van Niekerk, koji se bavio IT poslovima u kompaniji "Infotech". U to vreme Fransoa je razvijao i svoj prvi projekat vezan za nekretnine, a imao je i dodatnog slobodnog zemljišta. Ne sluteći, tada počinje uspešna priča u svetu nekretninaša…

1994. godine Luis i Fransoa su osnovali "Atterbury Property Group" u kojoj su narednih nekoliko godina, kako navode "bili samo jedni od zaposlenih". Njih dvojica imali su po 33% vlasništva, dok je preostalih 34% bilo u rukama Atterbury Fonda.

(Foto: YouTube/screenshot)
Od prvog dana, fokus kompanije bio je na izgradnji i vlasništvu nad nekretninama koje bi donele profit preduzeću na duži rok.

"Atterbury" je 2002. Godine posato suosnivač "Attfund", regionnalnog fonda za šoping centre, sa 43% učešća. Taj fond prodate je kompaniji "Hyprop" 2011. godine. U septembru te iste godine, Luis van der Vat postao je direktor "Hyprop"-a. Zvanično, njegova pozicija je "Non-Executive Director".

Iz Afrike u Beograd

"Hyprop" u svom portfoliju ima 11 šoping centara, a "Delta city" je prvi koji nije na afričkom kontinentu. Interesantno je i da je tržni centar "Plaza" u Kragujevcu takođe u rukama kompanija iz Južnoafričke Republike. U pitanju je kompanija "Reziliant property group", preko svoje filijale NEPI u Rumuniji.

I u susednoj Hrvatskoj južnoafričke kompanije uzimaju primat na tržištu šoping centara. Tako kompanija "Konzum", koja posluje u sastavu "Agrokora" Ivice Todorića, upravo vodi pregovore sa južnoafričkim fondom "Tauer properti fond limitid" o prodaji trgovačkih centara na četiri lokacije, i to za 28,7 miliona evra bez PDV-a.

Račun vodi, centre merka

U julu 2015. Van der Vat dobio je od Južnoafričke Akademije nauka i umetnosti Christo Viese medalju "izuzetnog Predzetnika". Takođe, od 1992. godine on je sertifikovani računovođa, a zahvaljujući radu u revizorkoj kući "Deloitte & Touche" stekao je i CIMA kvalifikacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.