NavMenu

Vršac, Kikinda i Pirot dobijaju status grada

Izvor: Dnevnik Sreda, 10.02.2016. 18:19
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Pred poslanicima Skupštine Srbije uskoro će se naći na usvajanju po hitnom postupku zakon o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, kojim se pogranične opštine Vršac, Kikinda i Pirot svrstavaju među gradove u Srbiji.

Tako će dopunom postojećeg zakona Vršac postatiti grad pri kojem će biti sela: Vatin, Veliko Središte, Vlajkovac, Vojvodinci, Vršački Ritovi, Gudurica, Zagajica, Izbište, jablanka, Kuštilj, Mali Žam, Malo Središte, Markovac, Mesić, Orešac, Pavliš, Parta, Potporanj, Ritiševo, Sočica, Straža, Uljma i Šušara.

Status grada dobiće i Kikinda sa selima: Banatska Topola, Banatsko Veliko Selo, Bašaid, Iđoš, Mokrin, Nakovo, Novi Kozarci, Rusko Selo i Sajan.

U obrazloženju zakonskog akta navedeno je da se ovim opštinama dodeljuje status grada zbog toga što je reč o pograničnim opštinama kojima treba pomoći da stvore uslove za više investicija i bolji ekonomski razvoj. Iz pograničnih mesta, kao što su i Vršac i Kikinda, pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države.To se nepovoljno održava na bezbednost i pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređenje statusa ovih jedinica lokalne samouprave doprineće njihovom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta, navodi se u obrazloženju.

Kako se u ovoj godini očekuje značajan priliv investicija Vlada Srbije zahteva od poslanika Skupštine Srbije da izmenu zakona usvoje po hitnom postupku jer bi svako prolongiranje davanja statusa grada Vršcu i Kikindi, kao i Pirotu, moglo da prouzrokuje štetne posledice u smislu gubitka daljih investicija, usporenog razvoja svih sredina i daljeg odliva stanovništva, naročito njegovog mladog i obrazovanog dela.

Lokalna samouprava već godinama traži da se Vršcu prizna status grada, pozivajući se da ga je istorijski imao još u vreme Austrougarske. U zahtevu je isticano da je Vršac brzim privrednim razvojom u nekoliko minulih decenija svojim rezultatima stekao sve potrebne uslove da se to ostvari.

Prilikom nedavne posete Vršcu ministar pravde Nikola Selaković je iskazao ubeđenje da Vršac ispunjava uslove da dobije status grada. On je na konferenciji za medije saopštio da će na narednoj sednici republičkog parlamenta, već polovinom ovog meseca, na dnevnom redu biti i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, kojim se ozakonjuje status grada Vršca.


Predsednik opštine Čedomir Živković je zahvalio na doprinosu premijera Vučića i ministra Selakovića za sve što su uradili da Vršac dobije status grada, iako je Vršac dugi niz godina na tome radio. On je naglasio da će status grada promeniti viziju i mogućnost razvoja Vršca.

Ispunjeno obećanje

Kikinđani su stalno isticali da su 2007. godine nepravedno izostavljeni sa spiska 19 opština koje su dobile status grada. Čak je u peticiji skupljeno nekoliko hiljada potpisa 2008. sa namerom da se pokrene ta inicijativa, jer je Kikinda jedino sedište okruga u Vojvodini koje još nema gradski status. Sa ovom zakonskom izmenom, sadašnja lokalna vlast predvođena predsednikom opštine Pavlom Markovim, moći će da se pohvali da je jedno od krupnijih predizbornih obećanja ispunila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.