NavMenu

"Impol Seval" planira investicije u modernizaciju od 30 mil EUR - Prosek plata bez zarada menadžera 67.000 dinara

Izvor: B92 Sreda, 10.02.2016. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: michaeljung/shutterstock.com)
Valjaonica aluminijuma "Impol Seval" iz Sevojna planira investicije u modernizaciju proizvodnje od 30 mil EUR.

Nova investicija biće realizovana u narednih nekoliko godina i finansirana uglavnom iz tekućeg poslovanja, a samo delom iz kredita, kazao je za B92 direktor Ninko Tešić, koji dodaje da "Impol Seval" nije kreditno opterećen jer na godišnji promet od 120 mil EUR ima tek 29 mil EUR zajma.

Tešić je kazao da će prvi ugovor za novu opremu od 15 mil EUR biti potpisan u četvrtak, što će fabrici omogućiti da "ide u korak sa konkurencijom".

Cene sirovina, koje su prepolovljene, ne utiču na njih, a mnogo im znači što je kurs dinara stabilan, kaže Tešić. Fabrika izvozi 97% proizvodnje, a glavno tržište su zemlje Evropske unije. Prva je Nemačka, sledi Italija, a treći najznačajniji kupac je Rusija, u koju se, priznaje Tešić, iz godine u godinu izvozi sve manje zbog krize, sankcija i pada rublje.

U 2015. godini, kako navodi, izvoz je vredeo 105 mil EUR. Koliki je profit od toga nije mogao da kaže jer se još očekuju završni računi. Ipak, za branšu u kojoj posluju, kako sam kaže, sve preko profitne stope od 5% je odličan rezultat.

Zaposlenih je oko 700, a prosek plata u koji ne ulaze zarade menadžera je 67.000 dinara, što je iznad proseka države i 30% više od proseka grane u kojoj posluju.

Upitan na koliko posle svih ulaganja procenjuje da bude podignuta vrednost fabrike, Tešić je ocenio da je od privatizacije vrednost "Impol Sevala" podignuta sigurno nekoliko puta.

On navodi i da je "tajna uspeha" kompanije to što je fabriku kupila slovenačka fabrika iz branše koja se istim poslom bavi i u Sloveniji, a ne investicioni fond ili neka druga firma. Takođe, vlasnička struktura "Impola" iz Slovenske Bistrice, koji je 2002. godine postao vlasnik 70% kapitala "Sevojna", je takva da je u njoj 1.600 malih akcionara koji su i radnici i životno su zainteresovani za njen razvoj, stalno ulaganje i dobro poslovanje. Treće, dodaje, "Slovence nismo imali ni dan u fabrici", odnosno lokalni menadžment je iz Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.