Izvor: eKapija | Petak, 12.02.2016.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mladi inovator patentirao izum koji sprečava zamenu beba u porodilištima - Za pilot projekat potrebno 45.000 EUR

Tokom rada i istraživanja na doktorskim studijama u oblasti biometrije, Komlen Lalović se veoma zainteresovao za naučni aksiom da se otisak prsta bebe formira prenatalno do sedmog meseca trudnoće u stomaku majke. Kako je sa suprugom Jelenom upravo tada čekao prinovu, odlučio je da se pozabavi problemom koji je i u Srbiji veoma aktuelan, posebno nakon takozvane afere krađe beba, i da patentira pronalazak koji će garantovati identitet i sprečiti zamene i krađu dece.

- Reč je o uređaju koji bi prilikom porođaja skenirao otisak prsta majke i bebe. Sadrži dva polja za skeniranje, displej i memoriju i obezbeđuje da se podaci šifruju, smeštaju na memoriju uređaja i server, a majci se izdaje pin kod. Pri izlasku iz porodilišta, majka unosi taj pin kod, otisci se ponovo skeniraju i ukoliko se podudaraju garantuje se identitet – objašnjava Komlen Lalović u razgovoru za "eKapiju".

On je 2015. godine osnovao startap kompaniju "Golden Mind" kako bi dalje razvijao svoj "Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva-materinstva". Tvrdi da bi ovaj pronalazak svoju primenu mogao naći - i nada se da i hoće - u svim porodilištima sveta, jer "predstavlja kvalitativni skok u sistemu javnog zdravlja uz primenu ICT tehnologije".

- Njegov potencijal je ogroman, s obzirom na to da se, prema studiji Brandon Gailla, od 4 miliona novorođenih beba godišnje zameni njih 28.000. Zamislite potencijalne tužbe za ustanove i nesnosan bol i štetu koju trpe roditelji i ta deca u budućnosti! To nema cenu. Uz to, Srbija je u obavezi da, prema presudi suda u Strazburu, sprovede poboljšanja na ovom planu, a Rodoljub Šabić je rekao da bi upravo ovaj patent to obezbedio. Na žalost, ministarstvo zdravlja koje bi trebalo da implementira celu priču jako sporo reaguje – kaže sagovornik našeg portala.

Rezultati vidljivi na duži rok

Lalović je do sada u istraživanje uložio 10.000 EUR kroz "Golden Mind" koji je pokrenuo kao startap kompaniju u ICT oblasti. Važno mu je bilo da potvrdi da je moguće izvršiti "akviziciju minucija otiska prsta tek rođene bebe" i Komlen je to sa svojim sinom Stefanom uspeo empirijski da potvrdi i da sa saradnicima dođe do optimalnog skenera.

- Za pilot projekat i prve prave uređaje potrebno nam je 45.000 EUR, dok bi se investicija ispratila za dve godine i donela veliki profit, procena je negde oko 500.000 EUR. Razgovarali smo već sa potencijalnim partnerima, ali naši investitori se, nažalost, ne upuštaju dublje u priču, posebno ne u IT oblasti. Ovo je maratonska trka, a ne sprint na 100 metara, jer je u pitanju veliki projekat, veliki doprinos i veliki profit, uz naravno duži rok od nekoliko godina - navodi sagovornik "eKapije".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je Ministarstvu zdravlja i preporuku da se upravo ovaj patent implementira. Lalović očekuje da će ministar prepoznati značaj i odlučiti da iskoristi ovaj izum kroz razvojni projekat, pa da neće morati svoje planove da realizuje u inostranstvu, a da Srbija to kasnije uvozi, odnosno kupuje kao rešenje. Već je od više bolnica dobio pismo o nameri i molbe za implementaciju, što je najbolji dokaz da su ljudi koji vode zdravstvene ustanove prepoznali uređaj kao kompletno rešenje.

- Ne postoje zakonske prepreke, kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti i sličnim propisima, što je jako dobro, zato sam prvo i razgovarao sa gospodinom Šabićem. Svi podaci bi bili šifrovani i svako može porediti samo svoje i podatke svoje bebe. U test projektu ne bi bila potrebna nikakva odobrenja, dok bi se sve regulisalo Pravilnikom u slučaju da bude dobrovoljno ili Zakonom ako bi bilo obavezno. Konačno, ovo je upravo sigurnost za roditelje, ne samo za ustanove, a to je najvažnije - ističe Lalović.

Inovacija spremna za tržište

Komlen Lalović
Komlen Lalović
On je vrlo samouveren i potpuno posvećen svom radu. Ne sumnja da će uspeti i smatra da su u pitanju samo varijacije puta koji do uspeha vodi ljude koji veruju u sebe, koji znaju i brane svoj rad "jer su cenjeni u naučnim krugovima i imaju publikacije u međunarodnim časopisima".

- Iz ugla preduzetnika, smatram da bi trebalo dosta toga da se uradi. Sve novoosnovane firme u ICT oblasti trebalo bi osloboditi dažbina, obezbediti im besplatne inkubatore i kada počnu da donose profit uvesti ih u oporezivanje. Ovako jednostavno ne pokazujemo da smo se opredelili da razvijamo ICT industriju. Mi se kao "Golden Mind" borimo i videćemo kakav će biti ishod - umereni je optimista Komlen Lalović.

Učešće na nedavno održanom takmičenju startapova "Ring Srbija" ocenjuje kao lepo iskustvo, uz pohvale za mlade ljude koji vode ovaj projekat i "daju malu dozu entuzijazma u ovim teškim uslovima".

Kolegama preduzetnicima poručuje da bi trebalo da budu realni i urade sve što je do njih, da moraju kvalitetno prezentovati i ponuditi svoj rad, učestvovati na takmičenjima i tribinama, "juriti" investitore, ali i ostati svoji.

- "Golden Mind" planira najpre da implementira svoj patent u jednom od porodilišta. Želimo da realizujemo pilot projekat i demonstriramo da je ovo rešenje kompletno i da 100% rešava problem zamene i krađe beba. Takođe, želimo da obezbedimo investiciju od 45.000 EUR i da dalje krenemo u prodaju i marketing - da prodajemo rešenje, održavanje i licencna prava. Poznata je izreka da nijedan biznis model ne preživi susret sa investitorima, a mi zastupamo stav da nijedno tržište neće preživeti naš patent i projekat - u smislu da ga neće kupiti i implementirati - zaključuje Komlen Lalović u razgovoru za "eKapiju".

Marko Andrejić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE