NavMenu

Članicama "Atlantic Grupe" uručeni CO2 sertifikati

Izvor: Tanjug Utorak, 09.02.2016. 17:50
Komentari
Podeli
Kompanijama "Grand Prom" i "Soko Štark", koje posluju u sastavu "Atlantic Grupe", uručeni su danas u Beogradu setrifikati CO2, koje im je dodelio "Sekopak" za učinak u smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferi, na osnovu plasiranih i recikliranih količina ambalažnog otpada u 2014. godini.

Direktor predstavništva "Atlantic Grupe" za Srbiju, Vladimir Čupić, rekao je na svečanom uručenju sertifikata da je strateški pristup te grupacije da smanji uticaj na životnu sredinu kroz racionalizaciju potrošnje energenata i vode, smanjenje otpada i porast odvajanja otpada, generalno u svim svojim procesima.

Kako je saopšteno, "Atlantic Grupa" namerava da uz finansijsku pomoć EBRD-a, ralizuje posebne projekte za poboljšanje energetske efikasnosti njenih kompanija u Srbiji čime će dodatno smanjiti emisija CO2 iz njenih pogona u zemlji za 600 tona godišnje.

Generalni direktor "Štark"-a, Matjaž Vodopivec, objasnio je da ta kompanija već nekoliko godina radi na tome da koristi isključivo prirodne sastojke i tehnološke procese koji čuvaju hranljive vrednosti prirodnih sastojaka u njihovim proizvodima, navodeći da su zamenili vestačke arome prirodnim, da koriste prirodne boje i nehidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih.

- Takođe vodimo računa o ambalaži, koja je za sve proizvode označena kako se reciklira i nastojimo da odvajamo i recikliramo svoj otpad u što većem obimu, što je u u 2014. bilo i preko 60%- istakao je Vodopivec.

Kompanija "Sekopak", koja se bavi upravljanjem ambalažnim otpadom, prvi je i jedini operater na tržištu Srbije koji industriji omogućuje uvid u doprinos uštedi emisije CO2 gasova. Od ukupne uštede CO2 gasova Republike Srbije od 16.076 tona, "Sekopak" učestvuje sa 67%, odnosno 10.763 tona.

- To smo postigli zahvaljujući primarnoj selekciji i sakupljanju ambalažnog otpada iz komunalnih izvora, što je povećalo zastupljenost svih pet vrsta ambalažnog otpada, a samim tim i najveću uštedu u emisiji CO2- izjavila je generalna direktorka "Sekopak"- a, Violeta Belanović Kokir.

Kako je naveo Dejan Lekić iz Agencije za zaštitu životne sredine, u poslednjih pet godina se povećao učinak u kategoriji reciklaže ambalažnog otpad za sedam puta.

Prema njegovim rečima, u 2004. cilj za reciklažu i ponovnu upotrebu ambalažnog otpada je bio 30%, dok je za 2019. godinu cilj da se u Srbiji ponovo upotrebljava 60% ambalažnog otpada, a da se reciklira 55%, navodi se u saopštenju "Atlantic Grupe".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.