NavMenu

Pametna brojila kompanije "Meter&Control" na putu ka svetskom tržištu - Domaći proizvođači još čekaju šansu na tenderima u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 09.02.2016. 13:39
Komentari
Podeli
Portal "eKapija" raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2015. godini "Aurea 2016". U susret novim dobitnicima, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Beogradska kompanija "Meter&Control" prošle godine bila je nominovana za priznanje "Aurea 2015" sa projektom IDIS interoperabilnih brojila električne energije.

Ta kompanija je, naime, u 2014. godini dobila IDIS sertifikat za pametna brojila ST401 i SM401 čime se svrstala u grupu od svega pet svetskih proizvođača sistema za daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom električne energije koji ga poseduju, a čija delatnost pokriva kompletno svetsko tržište.

Sertifikovana IDIS brojila ST401 i SM401, na čijem razvoju je u kompaniji "Meter&Control" radio stručni tim od 30 inženjera, namenjena su za upotrebu u svim kategorijama potrošnje, a proizvedena su po najsavremenijim svetskim standardima.

IDIS sertifikat, ukratko, znači da brojila različitih proizvođača mogu da rade u istom sistemu i da su im funkcionalnosti i komunikacioni protokoli potpuno standardizovani. Kompanija je u njihov razvoj uložila 3 mil EUR, a krajem 2014. godine ugovorila je veliki posao u Bosni i Hercegovini.

Kako za portal "eKapija" kažu u kompaniji "Meter&Control", projekat vredan više od 1 mil EUR u BiH je završen, a planovi za 2016. podrazumevaju intenzivniji nastup i pozicioniranje na inostranim tržištima. U tom cilju, brojila su tokom proteklih godinu dana sertifikovana i MID B sertifikatom, što garantuje usklađenost sa tehničkim zahtevima na području EU.

Ova sertifikacija, koje je izvršena u Holandiji, beogradskom proizvođaču pametnih brojila olakšava put i do tržišta drugih evropskih zemalja, ali i na Bliskom Istoku i Africi.

U "Meter&Control"-u objašnjavaju da im, iako su tehnološki u rangu najvećih svetskih proizvođača, pa ih uveliko kontaktiraju kompanije iz raznih delova sveta nudeći zastupništvo na stranim tržištima, učešće na velikim projektima u inostranstvu ograničava nedostatak referenci.

Kako kažu, do sada u Srbiji nije bilo velikih projekata na kojima bi takve reference mogli steći pa je upravo zato od velike važnosti realizacija projekta zamene brojila u Srbiji i to od strane domaćih proizvođača.

(Foto: eps.rs)
Da put do referenci i posla na domaćem tržištu, ipak, nije jednostavan pokazuje i prošlogodišnji primer tendera koji je "Elektroprivreda Srbije" (EPS) raspisala za nabavku pametnih brojila i savremene opreme za smanjenje gubitaka u prenosu električne energije.

Naime, i iz kompanije "Meter&Control" i iz Udruženja domaćih proizvođača brojila pri Privrednoj komori Srbije ukazivano je da je tender bio takav da ne samo što domaći proizvođači nisu mogli samostalno da nastupe, već je svega par inostranih kompanija imalo zahtevane novčane promete i reference.

Na kraju su ugovor za nabavku IT opreme i 250.000 pametnih brojila, vredan više od 26 mil EUR, sa EPS-om potpisali francuski "Atos" i EWG Dejana Bodiroge.

U "Meter&Control"-u navode da je dobra svaka vrsta investicija u oblast merenja električne energije u našoj zemlji, naročito imajući u vidu da u EPS-u postoji značajan broj brojila koja čekaju na zamenu, i veruju da bi srpski proizvođači trebalo da budu u ravnopravnom položaju sa inostranom konkurencijom.

Korak u tom pravcu bila bi odluka da EPS ovakve projekte finansira iz sopstvenih sredstava jer, kažu, praksa je pokazala da finansiranje projekata iz stranih izvora povlači i uslove tendera koji ne samo da odgovaraju stranim kompanijama, već gotovo uvek ograničavaju učešće domaćih.

Imajući u vidu procene da uvođenje "smart metering" tehnologije u Srbiji vredi oko 500 mil EUR, realizacijom projekata zamene brojila od strane domaćih proizvođača, Srbija i domaći proizvođači bi dobili veliku referencu za izvoz brojila i tehnologije i jak nastup na inostranim tržištima.

Govoreći o prethodnoj godini, u kompaniji "Meter&Control" kažu da je u 2015, s obzirom na obim investicija u građevinskoj industriji, ostvaren nešto manji, ali održiv, rezultat.

Kako navode, na lokalnom i regionalnom tržištu nije bilo realizacije investicija u elektroenergetskom i građevinskom sektoru kao prethodnih godina. S druge strane, povećan je plasman u izvoz što je posebno značajno zbog referenci na inostranim tržištima.

"Humano isključenje" korisiti i elektrodistribuciji i potrošačima

(Foto: Shutterstock.com)
U kompaniji "Meter&Control" naglašavaju da su benefiti koje elektrodistribucija ima od korišćenja pametnih brojila i sistema za automatsko daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom višestruki.

Ono, naime, omogućava smanjenje tehničkih gubitaka, smanjenje neovlašćene potrošnje (krađe) električne energije, automatizaciju očitavanja, uključenja i isključenja i time smanjenje troškova radne snage.

Uz to, zbog upravljanja potrošnjom ona postaje ravnomernija, te je elektroprivreda u mogućnosti da ima i ravnomerniju proizvodnju, što donosi ogromne uštede.

Benefite, takođe, osećaju i krajnji korisnici. Najznačajniji je, svakako, to što se račun plaća na bazi stvarne potrošnje pa se i broj reklamacija računa svodi na minimum.

Uz to, omogućeno je i "humano isključenje" potrošača kojim se ograničava potrošnja na određeni broj kilovata pa potrošač može da ostvari svoje životne potrebe korišćenjem odobrene količine energije bez isključuja sa mreže iako, na primer, postoji dug za električnu energiju.

Potrošačima je time onemogućeno da ulaze u veliku potrošnju i dobijaju visoke račune, koje nisu u mogućnosti da izmire, a snabdevačima pruža priliku da vrše isporuku struje bez prekida ka potrošaču.

Trenutno 50 zaposlenih, otvoreni konkursi za nove radnike

Kompanija "Meter&Control", pored brojila, razvija i proizvodi i ostale komponente sistema za daljinsko očitavanje i upravljanje brojilima (komunikacione uređaje, softver u Centru upravljanja), poseduje i akreditovanu laboratoriju za overavanje i servisiranje svih vrsta brojila.

Ovo preduzeće sa sedištem u Zemunu osnovano je 2008. godine, trenutno ima oko 50 zaposlenih ali i otvorene konkurse za nove radnike pa se očekuje da u narednom periodu broj zaposlenih bude veći.

M.V.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.