NavMenu

Novih 40 radnih mesta u pčelarstvu u šabačkom okrugu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.02.2016. 18:43
Komentari
Podeli
(Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)
Grad Šabac i Regionalna razvojna agencija "Zlatibor" potpisali su u ponedeljak (8. februara 2016. godina) u Gradskoj kući Sporazum o poslovnoj saradnji radi unapređenja sektora pčelarstva na teritoriji grada Šapca. Jedan od ciljeva Sporazuma je finansiranje kupovine košnica sa rojevima za pčelare početnike, koje bi trebalo da obezbede najmanje 40 novih radnih mesta u pčelarstvu za mlade i nezaposlene građane Šapca, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada.

Sporazum je deo programa "Razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji", koji sprovodi RRA Zlatibor, a finansira Vlada Švajcarske posredstvom švajcarske agencije za saradnju i razvoj. Program će unaprediti sektor pčelarstva kroz zapošljavanje mladih u ovom sektoru. Vrednost nabavke košnica iznosi ukupno 7.500.000,00 dinara. Grad Šabac finansiraće bespovratno 40% novca, a RRA "Zlatibor" 30% sredstava. Ostatak novca pčelari će dobiti iz robnih kredita od otkupljivača koji će vraćati do septembra u robi koju budu proizveli.

Kako je naveo gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, zadatak svake odgovorne lokalne samouprave je da otvara mogućnost da se ljudi zaposle, naročito mladi, a današnje potpisivanje sporazuma obezbediće zapošljavanje njih 40.

- Proizvodnja meda je velika šansa za nova radna mesta. Zato želimo da afirmišemo proizvodnju meda i verujem da ćemo uz kvalitetne otkupljivače imati bolju cenu i veću količinu, što otvara mogućnost da Šabac postane centar za proizvodnju meda u Srbiji, rekao je gradonačelnik Šapca.

Prema oceni Slavka Lukića, diretora RRA "Zlatibor", Šabac pokazuje zavidnu preduzetnički inicijativu, a sporazum o unapređenju pčelarstva je odličan primer novog modela preduzetništva.

- Ovakav poslovni model aktivira različite izvore sredstava: lokalni budžet, privatni sektor i donatorska udruženja, istakao je Lukić i dodao da su pčelarska udruženja primer kako jača konkurentnost lokalne ekonomije.


Vladimir Špegar, direktor Direkcije za poljoprivredu grada Šapca, koja je posrednik u ostvarivanju Sporazuma, najavio je da će konkurs će biti objavljen do 1. aprila 2016. godine. Da bi ušli u izbor, kandidati moraju biti nezaposleni koji poseduju ili iznajmljuju najmanje 50 ari zemljišta, i da im je prebivalište u Šapcu, najmanje jednu godinu.

- Trudimo se da uposlimo mlade ljude, a insistiraćemo da među odabranima bude 30% žena. Jedan od kriterijuma biće i socijalni položaj. Prednost će imati sugrađani slabijeg materijalnog stanja, objasnio je Špegar.

Goran Ignjatović, sekretar Udruženja "Farmeri Podrinje", kaže da je veliki broj zainteresovanih za bavljenje pčelarstvom, a predstavnici četiri udruženja pčelara sa teritorije grada Šapca pružiće im stručnu i mentorsku pomoć.

Pravo učešća na konkursu nemaju osobe koje su prošle godine dobile košnice na konkursu Grada. Podsećanja radi, Grad Šabac je 2015. podelio pčelarima početnicima 200 košnica sa rojevima (40 pčelara je dobilo po 5 košnica).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.