Izvor: Tangosix | Ponedeljak, 08.02.2016.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Beogradu počeo da radi "Eagle Express" - prvi centar za obuku vazduhoplovnih disprečera

Ilustracija (Foto: Angelo Giampiccolo/shutterstock.com)
Centar za obuku vazduhoplovnih disprečera "Eagle Express" najmlađi je registrovani ATO u Srbiji. Pod šifrom odobrenja Direktorata civilnog vazduhoplovstva "SRB/ATO-91" 9. decembra 2015 godine počela je da radi jedina škola u regionu za ovu ne toliko zastupljenu ali izuzetno bitnu profesiju u vazdušnom saobraćaju.

Ime "Eagle Express" poznato je domaćoj vazduhoplovnoj zajednici od ranije. Pod njim već nekoliko godina posluje biz-jet operacija koje je u jednom trenutku bila i prvi srpski operater aviona "Falcon 900EX".

Pored svoje osnovne delatnosti kompanija je prošlog decembra zakoračila u domen obuke vazduhoplovnog kadra oformivši centar za obuku vazduhoplovnih dispečera koji je prvi ne samo u Srbiji, nego i na prostoru bivše Jugoslavije. Vazduhoplovni dispečeri su se do sada obučavali isključivo interno u okviru avio-kompanija.

– Naš centar nudi početne kurseve za obuku flajt dispečera kako za početnike tako i za iskusne vazduhoplovne profesionalce koji su u potrazi za promenom svoje sfere delovanja. Ovaj, u Srbiji donedavno nepokriven segment kada pričamo o nezavisnoj početnoj obuci kadrova, komplementaran je sa ICAO dokumentom 719-AN/857 Part D-3 i pravilima za licenciranje dispečera Republike Srbije – rekao je za "Tango Six" Željko Gvozdenov, jedan od petoro instruktora novog centra.

Kurs za flajt dispečere podeljen je na teorijski i praktični deo. Da bi usvajanje teorije bilo uspešno praktični deo obuke obavlja se u realnom radnom okruženju. Od predmeta tu je većina onih koja je poznata polaznicima pilotskih kurseva: pravila i propisi, uopšteno poznavanje vazduhoplova i motora, principi letenja, performanse vazduhoplova sa planiranjem i nadziranjem leta, meteorologija, navigacija, menadžment operacija letenja i procedura, radio komunikacija i "dispatcher resource management".

Ulazni kriterijumi u svet flajt dispečera nisu restriktivni. – Da biste upisali naš kurs morate biti stariji od 21 godine i posedovati diplomu srednje škole. Dobro poznavanje engleskog jezika je obavezno- navodi Gvozdenov.

Obuka u trajanju od šest nedelja uključuje 240 časova teorije i pet praktičnih vežbi.

- Sve naše grupe biće sačinjene od najviše petoro polaznika. Instruktori teorijske i praktične obuke u našem centru profesionalci su sa višegodišnjim iskustvom i pod vođstvom su Bojana Nikolića, jednog od naših najiskusnijih instruktora u ovoj oblasti- ističe Gvozdenov.

Šta je to vazduhoplovni dispečer?

- Vazduhoplovni dispečeri su kao kopija pilota aviona, koji ipak ostaju na zemlji i mnogo puta se i nazivaju piloti na zemlji. Zbog čega su potrebni? Pa jednostavno – da bi piloti u vazduhu imali potpunu podršku. Vazduhoplovni dispečeri su zvanično postali deo vazduhoplovne industrije u 1938. godini, međutim, oni su postojali i ranije, ali u različitim oblicima i ta vrsta rada nije bila ozvaničena legalno. Danas, su vazduhoplovni dispečeri deo operativnog tima u operativnom centru koji je mozak svake avio-kompanije, jer to je mesto gde se planiraju, počinju i završavaju sve avio-operacije. Operativni centar kontroliše i rukovodi svim operacijama jedne avio kompanije, kako na zemlji, tako i u vazduhu- objašnjava Željko Gvozedenov.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.