NavMenu

Radnici na crno i u igraonicama - Inspektorat za rad otkrio brojne nepravilnosti

Izvor: Politika Ponedeljak, 08.02.2016. 08:46
Komentari
Podeli
(Foto: Oksana Kuzmina/shutterstock.com)
U nadzorima koje je Inspektorat za rad od 2. do 4. februara sproveo u igraonicama, u objektima u kojima se organizuju proslave rođendana i u vrtićima, otkriveno je da su od 764 zatečena radnika 163 radila na "crno", odnosno nisu imali ugovore o radu i nisu bili prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, nadzorom je obuhvaćeno 349 poslodavaca na teritoriji cele Srbije, a na osnovu utvrđenih činjenica inspektori su doneli 54 rešenja kojima je poslodavcima, pored ostalog, naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali devet prekršajnih naloga.

Inspekcija je donela i 83 rešenja kojima se nalaže otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspekcijskim nadzorom je otkriveno i 18 neregistrovanih igraonica u kojima je zatečeno šest neprijavljenih radnika, a u devet igraonica samo vlasnik.

Neregistrovane igraonice otkrivene su u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću, a inspektori su doneli 18 rešenja kojima im je naloženo da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Inspekcija će kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ako se utvrdi da neregistrovani subjekti nisu postupili po rešenju, već su nastavili s neregistrovanim radom, protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.