NavMenu

Promovisana Studija o mogućnostima za međusektorska partnerstva u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 31.10.2007. 12:46
Komentari
Podeli

Kompanije, civilni sektor i država u Srbiji se sve češće ponašaju kao partneri. Lista kompanija koje sarađuju sa nevladinim organizacijama je sve duža. Na njoj se nalaze neke od najznačajnih kompanija koje posluju u Srbiji - Erste Bank, "Microsoft", "Ball Packaging", "Philip Moris", "Holcim", saopštio je "SMart Kolektiv", koji je zajedno sa Ambasadom Velike Britanije, "Business in the Community" iz Velike Britanije i Britanskim Savetom, 30. oktobra 2007. godine organizovao diskusiju pod nazivom "PARTNERSTVO ZA USPEH" u prostorijama Britanskog Saveta.

Diskusiju je otvorio ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort, a svoja iskustva predstavili su David Halley iz britanske organizacije "Business in the Community", Ivona Kuraškova iz poljskog Foruma odgovornog poslovanja, Andrea Brbaklić iz Erste banke, Ivan Stojilović iz "International Aid Network", Gordan Paunović iz B92, kao i Neven Marinović iz SMart Kolektiva.

David Halley je preneo iskustva i primere iz Velike Britanije, a kao jednu od vodećih firmi koje već dugo rade po princpiu CSR - društveno odgovornog poslovanja, naveo je kompaniju "Marks & Spencer".

Andrea Brbaklić iz Esrte banke navela je da je projekat CENTRIFUGA, konkretan primer iz Srbije o uspešnoj sradnji nevladinog sektora i velike kompanije. Erste Bank je u saradnji sa Balkanskim fondom za lokalne inicijative pokrenula inicijativu kojom finansijskim sredstavima (od 500 do 4.000 EUR) aktivira mlade od 15 do 30 godina da pokrenu kreativne kulturne sadržaje u mestima u Srbiji u kojima posluje Erste Banka, osim gradova Beograd, Niš i Novi Sad.

Gordan Paunović iz B92 govorio je o nastanku i sprovođenu ideje Sigurne kuće.

Ivan Stojilović iz "International Aid Network" (IAN) naglasio je uspešnu sradnju između te organizacije i Microsofta, u cilju kompjuterskog opismenjavanja građana.

Povod za diskusiju bila je promocija "Studije o mogućnostima za međusektorska partnerstva u Srbiji" koju je objavio "Smart Kolektiv". Ova studija, uz prethodno izdanje Priručnik za partnerstva, predstavlja značajan resurs za unapređenje međusektorske saradnje i namenjen je predstavnicima sva tri sektora.

Studija razmatra teorijski okvir za međusektorsku saradnju, analizira postojeću pravnu regulativu i donosi preporuke za unapređenje svih značajnih oblasti.

Istraživanje je pokazalo da se civilnom sektoru najviše zamera zbog lošeg menadžmenta, neodgovornsti, lošeg kvaliteta usluga i netransparentnosti. S druge strane, u proceni poslovnog sektora, najviše nezadovoljstva je iskazano u vezi s njegovom odgovornošću, odnosno menadžmentom i spremnošću na saradnju.

Prema tvrdnjama civilnog sektora, osnovne prepreke uspostavljanju partnerstava su obeshrabrujući pravni okvir, odsustvo motivacije u biznis sektoru i opšta društvena klima, dok poslovni sektor ,ističe kao osnovnu prepreku generalno nerazumevanje svrhe ulaganja u opšte dobro, nerazumevanje misije i način rada nevladinih organizacija, kao i loš imidž civilnog sektora u javnosti, saopštio je "SMart".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.