NavMenu

Za opremu potrebno 180.000 EUR - Ženski centar Užice traži investitore za inovativnu proizvodnju recikliranih tekstilnih vlakana

Izvor: eKapija Petak, 05.02.2016. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: www.reciklazatekstilauzice.com)
Portal "eKapija" raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2015. godini "Aurea 2016". U susret novim dobitnicima, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Projekat "Reciklažom otpadnog tekstila do održivih rešenja" Ženskog centra Užice nagrađen je prošle godine na dodeli priznanja "eKapije" za investiciju godine - "Aurea 2015", i to specijalnom nagradom za društvenu korisnost.

Ovo udruženje žena pokrenulo je inovativni model zbrinjavanja tekstilnog otpada, koji obuhvata proces od primarne selekcije preko reciklaže do plasiranja na tržište novih proizvoda od recikliranog tekstila. Zasniva se na ideji korišćenja potencijala reciklaže otpadnog tekstila i obezbeđenju njegovog ekonomskog vrednovanja, s obzirom na to da se otpadni tekstil ne koristi kao sirovina za reciklažu iako u ukupnom komunalnom otpadu učestvuje sa četiri do šest odsto.

Cilj udruženja je i osnivanje Reciklažnog centra za tekstil koji će funkcionisati u obliku socijalnog preduzeća, sa prioritetom zapošljavanja žena iz teško zapošljivih grupa.

Projekat "Reciklažom otpadnog tekstila do održivih rešenja" nastao je 2010. godine sa idejom izgradnje održivih ekonomskih modela zapošljavanja žena iz ranjivih grupa i kao rezultat prepoznatih problema lokalne zajednice za uspostavljanje sistema primarne selekcije i zbrinjavanja jedne kategorije otpada. Građanstvo nije znalo šta sa tekstilom koji više ne koristi, dok je sa druge strane i regionalna deponija u gradu imala problem sa prikupljanjem i načinom reciklaže.

Privatna kompanija "MPP Jedinstvo" iz Sevojna ustupila je Udruženju 100 m2 u prostoru nekadašnje fabrike tekstila "Cveta Dabić", i uspostavljen je servis za prikupljanje i doniranje tekstila koji do danas funkcioniše.

- Aktivno radimo na privlačenju investicije za proizvodnju recikliranih tekstilnih vlakana. Pratimo konkurse, a od prošlog leta smo počeli da proizvodimo probne uzorke tekstilne galanterije i suvenira. Takođe, pokušavamo da nabavimo opremu i kroz projekte. Na šestoj konferenciji CSR Foruma o društveno odgovornom poslovanju, koja je održana 9. decembra 2015. godine u Beogradu, imali smo u gostima i šefa Delegacije EU u Srbiji, Majkla Devenporta - kaže u razgovoru za "eKapiju" Marina Tucović, menadžer programa reciklaže tekstila u Ženskom centru Užice.

Do sada su u okviru pomenutog projekta uspostavljeni infrastrukturni i tehnički preduslovi za primarnu selekciju i donaciju tekstila (prva faza), kao i za proizvodnju proizvoda od recikliranog tekstila iz asortimana tekstilne galanterije (druga faza).

Sledi zaokruživanje koncepta i stvaranje uslova za proizvodnju

Sa dodele nagrada "Aurea 2015"Sa dodele nagrada "Aurea 2015"
Prema rečima Marine Tucović, Ženski centar Užice se na prošlogodišnji konkurs za nagradu "Aurea" i prijavio nadajući se da će tako postati vidljiviji i lakše uspeti da dođe do investitora koji bi finansirao treću fazu projekta - zaokruživanje koncepta i stvaranje uslova za proizvodnju recikliranog tekstilnog vlakna iz komunalnog otpada, za industriju netkanog tekstila.

- Ovo vlakno ima primenu u građevinarstvu, industriji obuće, automobila i nameštaja i ne proizvodi se u Srbiji, dok ono koje se uvozi potiče iz industrije i nastaje kao rezultat postindustrijskog otpada - objašnjava sagovornica "eKapije".

Pokretanje treće faze podrazumeva infrastrukturno opremanje, nabavku dodatnih kontejnera, adaptaciju prostora, nabavku vozila i tehnološke linije za reciklažu koja se sastoji od tri mašine odakle se kao krajnji proizvod dobija reciklirano vlakno.


- Za pokretanje ove proizvodnje "MPP Jedinstvo" će ustupiti udruženju dodatnih 500 m2 prostora, dok je za nabavku neophodne opreme potrebno oko 180.000 EUR, za šta Ženski centar Užice upravo traži potencijalnog investitora - navodi Marina Tucović.

Izrada proizvoda od recikliranog tekstila iz asortimana tekstilne galanterije omogućiće zapošljavanje žena iz teško zapošljivih grupa, dok će proizvodnja recikliranog tekstilnog vlakna zaposliti još 22 radnika.

Inovativni dizajn i unikatnost

U regionu i Evropi postoje različiti modaliteti reciklaže otpadnog tekstila, ali ne ovako objedinjen proces u skladu sa tehnološkim karakteristikama materijala, kakav razvija Ženski centar Užice. Korišćenjem recikliranog tekstila utiče se na očuvanje prirodnih resursa imajući u vidu da proizvodnja tekstila spada u kategoriju izuzetno agresivnih procesa sa velikim stepenom oslobađanja štetnih gasova i velikom količinom otpadnih voda, a deponije najčešće imaju problema sa njegovim uništavanjem.

Sa idejom Reciklažnog centra Ženski centar Užice je pobedio i na Nacionalnom takmičenju za inovacije koje je održano u okviru transnacionalnog Projekta inovacije - Profis 2014. godine, a kao pobednice na nacionalnom nivou imale su priliku da se predstave i na transnacionalnom takmičenju inovativnih ideja u Budimpešti u decembru 2014.

Realizacija projekta omogućila je Ženskom centru Užice izlazak na tržište sa proizvodima od recikliranog tekstila iz asortimana tekstilne galanterije. Analiza je pokazala da je za proizvodnju najpogodnija tekstilna galanterija, a osnovne odlike proizvoda biće inovativni dizajn i unikatnost. Prepoznata su dva tržišta: krajnji potrošači koji žele novu liniju proizvoda u standardnom asortimanu proizvoda tekstilne galanterije: torbe, asesoari, torbe za laptop, neseseri, futrole za mobilni i slično, i institucije kojima će biti ponuđen društveno odgovoran proizvod, a za koje bi radili različite vrste reklamnog i promo materijala.

M. A.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.