NavMenu

Nemačke investicije u Srbiji 1,7 mlrd EUR - U 2016. planirana nova ulaganja

Izvor: Tanjug Sreda, 03.02.2016. 15:51
Komentari
Podeli
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je trgovinska razmena sa Nemačkom u 2015. iznosila 3,536 mlrd EUR, što tu zemlju čini drugim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije.

Vučić je, na prvoj sesiji dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, istakao da se Nemačka u tom smislu približava mestu prvog partnera Srbije, što pokazuju brojni parametri. On je naglasio da nemačke investicije u Srbiji iznose 1,7 mlrd EUR a donacije gotovo isto toliko - 1,6 mlrd EUR, na čemu je, kako je rekao, Srbija zahvalna toj zemlji.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao je da su u poslednje tri godine nemačka preduzeća u Srbiji zaposlila 5.000 radnika, te da trenutno zapošljavaju više od 30.000 ljudi.

Tokom dijaloga je spomenuto da Srbija mora da nastavi sa započetim reformama, u čemu će imati podršku Nemačke. Vučić je naveo da je za Srbiju 2015. godina preduzetništva, dodajući da je za te namene izdvojeno oko 1,5 milijardi dinara - skoro tri puta više nego u 2014.

Premijer je podsetio i da je država u saradnji sa NALED-om i drugim organizacijama uspela da unapredi poslovni ambijent, što dokazuje činjenica da se Srbija na "Doing Business" listi Svetske banke pomakla za 32 mesta, i sada je na 59. poziciji.


Vučić je najavio da će tokom ove godine u Srbiji biti otvorena nova nemačka preduzeća, a među prvima je fabrika za preradu ribe u Smederevu.

Prva sesija dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje organizovana je u partnerstvu sa Vladom Srbije, Ministarstvom privrede, Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom finansija, Privrednom komorom Srbije, komercijalnim finansijskim institucijama i privatnim kompanijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.