NavMenu

Startup kompanije i IT sektor ključ razvoja privrede - Održan prvi poslovni susret "Networking Day"

Izvor: eKapija Petak, 29.01.2016. 12:11
Komentari
Podeli

Koji su to najveći izazovi sa kojima se domaći privrednici suočavaju? Šta je potrebno za pokretanje sopstvenog biznisa i kako osigurati uspešno poslovanje za vreme smanjene privredne aktivnosti u Srbiji? Gosti prvog "Networking Day" poslovnih susreta su u četvrtak, 28. januara, imali priliku da čuju odgovore na ova pitanja kroz preduzetničku priču, savete i iskustva vlasnika "Color Press Group" Roberta Čobana, vlasnika "MikroElektronike" Nebojše Matića, savetnika za investicije Radeta Rakočevića i Biljane Trifunović, finansijskog konsultanta.

Tema prvog poslovnog susreta bila je "Preduzetništvo i finansije - Novi izazovi u novoj godini". Kao jedan o glavnih poslovnih izazova, investicioni savetnik Rade Rakočević je naveo spor privredni rast u Srbiji.

- Tržište je malo, a privredni rast o 1 do 2%, je zanemarljiv. Zbog toga se uglavnom okrećem izvozu - objasnio je Rakočević.

On se požalio i na nedostatak inovativnosti u kompanijama, dodajući da je to jedan od razloga zašto je dobro biti "sam svoj gazda".

- Zaposleni se plaše da naprave bilo kakav iskorak od normi jer firme ne podstiču kreativnost. Svima bih preporučio da se oslobode tih stega i da pokrenu sopstveni posao - naveo je on.

Rakočević, čija se kompanija "Senzal capital" bavi investiranjem na berzama u zemlji i inostranstvu, te ulaganjem u razne projekte i nekretnine, poručuje da je najisplativija investicija - ulaganje u sebe.

Da je znanje i te kako na ceni pokazuje IT sektor, koji su gosti okarakterisali kao sektor sa najvećim razvojnim potencijalom u Srbiji. Robert Čoban, vlasnik izdavačke kuće "Color Press Group", je za primer naveo Izreal, koji je osamdesetih godina prošlog veka izmenio profil svoje ekonomije.

- Do tada su uglavnom izvozili južno voće i brusili dijamante, a onda su rešili da ulažu u znanje i u informacione tehnologije. U 2015, godišnji izvoz Izraela dostigao je 600 mlrd USD, od čega je 300 mlrd USD bio izvoz tehnologije - rekao je Čoban.

Kompanija "Microsoft", koja u Srbiji zapošljava više od 150 perspektivnih IT stručnjaka, izuzetno vrednuje mlade talente. Tatjana Lukić, regionalna direktorka "Microsoft Business Solutions", naglasila je da je za mlade ljude, baš kao i za preduzetnike, najvažnije da veruju u sebe, te da se konstantno usavršavaju.

- Mislim da smo mi kao društvo jako negativni i nesvesni svih potencijala života u Srbiji. Do kvalitetnih poslova, kao i do uspešnog biznisa, se teško dolazi, ali uvek će se naći neko ko će prepoznati vaš trud - naglasila je Lukić.

Govornici su se usaglasili da su u biznisu važna inicijativa, preduzimljivost i dobro poznavanje tržišta. Prema rečima Biljane Trifunović, jedna od najvećih propusta koju prave vlasnici firmi u Srbiji je nepoznavanje poreskih procedura. Ona je kao primer navela činjenicu da neke od većih kompanija u Srbiji do skoro nije znalo da imaju obavezu da plaćaju taksu na ambalažu.

- Važno je biti upoznat sa propisima, jer se tako sprečavaju greške, a samim tim i kazne zbog nepoštovanja zakonskih procedura - istakla je Trifunović.

"Start up" kompanije i porodične firme

Kompanija "MikroElektronika" proizvodi razvojne ploče, kompajlere, dodatne ploče, softvere i knjige za mikrokontrolere. Svoje proizvodi izvozi u preko 140 zemalja, a sarađuju sa brojnim distributerima. Vlasnik Nebojša Matić je započeo ovaj posao "iz očeve garaže". On navodi da bi svako mogao da ponovi njegov uspeh, te da je najvažnije da čovek uistinu zna šta želi. U skladu sa time, "MikroElektronika" od kandidata za posao traži da se izjasne o svojim interesovanjima i hobijima, te da sami zaključe odgovara li firma njima.

Jedna od tema "Networking Day" poslovnih susreta bila je razvoj malih i srednjih preduzeća. Srbija će, kako je navedeno, u 2016. raditi na podsticanju preduzetničkog duha, novih ideja i startap kompanija. Međutim, ne smemo da zaboravimo ni tradiciju. Prema rečima Roberta Čobana, porodične firme su stub razvoja ekonomije. Poreska statistika u Srbiji govori da samo 22% domaćih porodičnih firmi preživi tranziciju sa osnivača na sledeću generaciju, naveo je Čoban, dodajući da je u razvijenim zemljama taj procenat znatno veći.

U prijatnoj atmosferi "Azzaro Red Cluba", privrednici su razmenili ideje, te proširili krug poslovnih partnerstava. Upravo na takvom umrežavanju, odnosno promociji preduzetništva u Srbiji, su zasnovani "Networking Day" susreti, čija je organizatorka Irena Lalić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.