Izvor: eKapija | Nedelja, 31.01.2016.| 09:55

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA.

Najviše pažnje javnosti tokom 2015. godine zaslužili su veliki poljoprivredni kombinati - PIK "Bečej" koji je prodat krajem godine i PKB čija se prodaja uskoro očekuje. Industrija mesa takođe je bila aktivna, pa su tako najavljene investicije nemačke kompanije "Tonnies" koja planira otvaranje farmi svinja u Srbiji, dok Kinezi najavljuju ulaganje u klanicu u Kragujevcu. Ovako jaka konkurencija primorala je Industriju mesa "Matijević" i novosadsku "Neoplantu" da prošire svoje kapacitete, a veliko ulaganje u primarnu proizvodnju najavila je i "Delta Agrar".

Aktivni su bili i voćari i povrtari, najavljena je intenzivnija proizvodnja lešnika, kao i otvaranje fabrika čokolade, keksa, bezglutenske hrane i proizvoda od krompira. Otvorena je fabrika vode u Kosjeriću, a priprema se industrija mleka u Zrenjaninu, fabrika za preradu pečuraka u Kovinu i prerada ribe u Smederevu. Londonski investicioni fond "Mid Europa Partners" najavio je ulaganje još 100 mil EUR u narednih tri do pet godina. Ipak, čini se da su tokom 2015. godine preovladale najave, jer je većina pomenutih investicija još uvek ostala na rečima, odnosno predviđeni rokovi su probijeni ili prolongirani na neodređeno vreme.

Na prvom mestu naše liste našla se vest o prodaji Poljoprivrednog kombinata "PIK Bečej" koji je u maju, nakon višegodišnjeg stečaja, proglasio bankrot. U startu je bilo zainteresovano sedam kupaca iz Danske, Mađarske, Rusije i Srbije, a procenjena vrednost preduzeća bila je 85 mil EUR, dok je početna cena iznosila 50% ove vrednosti. Stav Odbora poverilaca bio je da se Kombinat može prodati samo u celosti.

Na licitaciji održanoj 17. decembra 2015. godine na kraju su se pojavila samo dva ponuđača - "MK Group" Miodraga Kostića i "Industrija mesa Matijević" Petra Matijevića. Uspešnija je bila "MK Group" koja je ponudom od 45,5 mil EUR nadmašila konkurenta i tako postala novi vlasnik Poljoprivrednog kombinata (PIK) Bečej. Jovan Purar, direktor "MK Grupe", rekao je tada da je rano govoriti o tome koliko će radnika ostati, odnosno napustiti preduzeće, ali da ono ima dobru perspektivu razvoja i da novi vlasnik ima ozbiljne planove jer želi da napravi modernu kompaniju po evropskim standardima.

Drugu poziciju zauzeo je najveći privatni proizvođač mesa u Evropi, nemački "Tonnies" koji je već početkom 2015. godine najavio dolazak i osnivanje kompanije u Srbiji, kao i velika ulaganja u farme svinja, pogone za proizvodnju stočne hrane, a kasnije i u fabriku za preradu mesa po "Tonnies" standardima za domaće, regionalno i svetsko tržište.

Vlada Srbije potpisala je 27. aprila 2015. godine sa nemačkom kompanijom Memorandum o razumevanju za odgoj tri miliona tovnih svinja godišnje u Srbiji, a premijer Vučić rekao je da je u planu proizvodnja na 20 farmi u Srbiji i ulaganje od 420 mil EUR. I pored najave da će u najskorije vreme biti potpisan i ugovor o investiciji, do kraja 2015. nije počela izgradnja najavljenih objekata, a kikindska opština izdala je u zakup zemlju koja je prvobitno bila namenjena nemačkom investitoru.

Na trećem mestu naše liste našla se Industrija mesa "Matijević" pošto je u februaru 2015. sa nemačkom firmom BANSS potpisala ugovor o isporuci i montaži linije za klanje svinja kapaciteta 300 komada na sat. Investicija je "teška" 5 mil EUR, a linija je projektovana prema propisima i standardima EU koji su predviđeni da budu u primeni od 2019. godine. Takođe, "Matijević" je u avgustu investirao 600.000 EUR u proširenje i modernizaciju linije za porcionisanje i pakovanje svežeg i oblikovanog mesa za roštilj.

Italijanski "Ferrero" kupio je u aprilu, preko svog preduzeća "Agriser" iz Beograda, imovinu preduzeća "Aleksa Šantić" za 7,95 mil EUR i tako se našao na četvrtoj poziciji. Kasnije je predsednik "MK Grupe" Miodrag Kostić, sredinom godine, izjavio je da je proizvodnja lešnika u Srbiji isplativa i dodao da on neće propustiti šansu za saradnju sa italijanskom kompanijom.

Veliko interesovanje čitalaca "eKapije" zauzeo je na petom mestu i londonski investicioni fond "Mid Europa Partners", vlasnik tri najveće domaće kompanije "Imlek", "Bambi" i "Knjaz Miloš", koji je u aprilu najavio ulaganje još 100 mil EUR u narednih tri do pet godina. Fond koji je za 575 mil EUR kupio "Danube Foods Group", u okviru koje su poslovale ove tri kompanije i dve mlekare u Makedoniji i Republici Srpskoj, ubuduće će poslove tih firmi voditi pod novim, lokalnim imenom "Moji brendovi". Novo rukovodstvo najavilo je ambiciozne planove za "Imlek", "Bambi" i "Knjaz Miloš", od kojih očekuju da će u narednom periodu postati regionalni lideri u svojoj oblasti.

Šestu poziciju zaslužila je vest da kompanije "MK Group" i "IM Matijević" imaju nameru da udruže svoj kapital, znanja i iskustva i osnuju konzorcijum kao zainteresovani kupci za kupovinu PKB Korporacije AD Padinska Skela, ali je Petar Matijević krajem godine demantovao da želi da kupi PKB.

Na sedmo mesto plasirala se švajcarska kompanija "Kelvins Potato" koja je najavila otvaranje savremene fabrike za preradu krompira u Titelu. Planirana je investicija u zgradu i opremu vredna oko 10 mil EUR, a pomfrit, čips, pire i drugi proizvodi trebalo bi da budu pravljeni od domaćeg krompira. "Kelvins Potato" je novi proizvodni pogon gradio na mestu nekadašnje fabrike za preradu voća i povrća "Titel brend", koja je još u bivšoj Jugoslaviji čuvena kao "Titelska hladnjača".

Osmu poziciju naše rang liste zauzima novosadska "Neoplanta" koja je najavila ulaganje 30 mil EUR u izgradnju najsavremenijeg sistema za prečišćavanje otpadnih voda kao i u novu farmu, kapaciteta 150.000 tovljenika godišnje, koja bi trebalo da počne da se gradi 2016. godine i da bude završena krajem 2017. Istovremeno, na devetom mestu se našao "Delta Holding" sa svojom najavom ulaganja oko 33 mil EUR u "Delta Agrar", odnosno primarnu proizvodnju i svoje kompanije "Florida Bel", "Danubius" i "Yuhor.

Među top 10 je i kompanija "Aleksandrija Fruška gora" koja je u oktobru objavila početak rada prve fabrike bezglutenske hrane u Srbiji, u svom novom pogonu u Čurugu.

Na našoj listi dalje se našla i najava da su Kinezi zainteresovani da u klanicu u Kragujevcu ulože 50-60 mil EUR, zatim gradnja tri proizvodne hale "Čokolenda" u Paraćinu, gde bi posao trebalo da nađe još 70 radnika, kao i ruska kompanija "Kraun Group" koja je u Zrenjaninu potpisala ugovor o kupovini zemljišta u industrijskoj zoni i planira da uloži 8 mil EUR u prehrambenu industriju.

Kompanija "Aquawell Group AG" uložila je 10 mil EUR u fabriku vode "Saint John's" u Kosjeriću, a interesovanje je izazvala i najava da će do kraja 2015. u Čačku, u sklopu čipsare "Chips way", biti otvorena fabrika u kojoj će se proizvoditi konditorski proizvodi, odnosno čokolade, keks, grisine i ostali brašnasti proizvodi. Čitana je bila i vest o tome da je vodeći indonežanski proizvođač pečuraka, firma "Etira" preko svoje srpske firme "Delta Danube" ušla u zakup oko 7 hektara zemljišta u industrijskoj zoni u Kovinu, čime otpočinje postupak gradnje i otvaranja fabrike u investiciji koja bi trebalo da bude vredna oko 9 mil EUR i da zaposli oko 350 radnika.

Nemačka kompanija za proizvodnju ribe "PTC Germany" namerava da izmesti proizvodnju ribe iz Kine i Vijetnama u Srbiju, pa je sa Vladom Srbije i Gradom Smederevom u oktobru potpisala Memorandum o razumevanju. "Delta" se još jednom našla na našoj listi sa svojim planom da uloži 50 mil EUR u razvoj voćarstva i povrtarstva na jugu Srbije i podigne zasade na površini od oko 1.000 hektara. Čitana je bila i vest da je kompanija "Fruvita", jedan od vodećih domaćih proizvođača u segmentu negaziranih pića, predstavila pogone za preradu voća i proizvodnju sokova, sa KHS proizvodnom linijom koja obezbeđuje najviši kvalitet proizvoda bez upotrebe konzervansa.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE, INDUSTRIJA, TELEKOMUNIKACIJE I IT, SPORTA, TRGOVINSKI CENTRI, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, ZDRAVSTVO, ENERGETIKA i SAOBRAĆAJ?

Firme:
eKapija.com Beograd
PIK-Bečej ad Bečej
Almex doo Pančevo
Vlada Republike Srbije Beograd
MK Group d.o.o. Beograd
Novosadski sajam a.d. Novi Sad
IM Matijević d.o.o. Novi Sad
Privredna komora Srbije
AHK Srbija
Tonnies Nemačka
Republička direkcija za robne rezerve
Ministarstvo privrede Republike Srbije
Agriser d.o.o. Aleksa Šantić
Akcionarsko društvo Aleksa Šantić
Agencija za privatizaciju Republike Srbije Beograd prestala sa radom 29.01.2016.
FERRERO Italy
Moji brendovi d.o.o. Beograd
Imlek a.d. Beograd
KONCERN Bambi Požarevac
Knjaz Miloš a.d. Aranđelovac
Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije PKB Beogra
SO TITEL
Neoplanta a.d. Novi Sad
Kelvins Potato Titel
Nelt Co d.o.o Beograd
Delta Holding d.o.o. Beograd
Delta Agrar d.o.o. Beograd
The Fun and Fit company
Aleksandrija Fruška Gora d.o.o. Beograd
Poljoprivredni fakultet Beograd
Centar za ispitivanje namirnica d.o.o. Beograd
Grad Kragujevac
Čokolend a.d. Paraćin
Gradska uprava grada Zrenjanina
Gomex d.o.o. Zrenjanin
EKOMETAL-Komerc d.o.o. Zrenjanin
Aquawell Production d.o.o. Novi Sad
Skupština Opštine Kosjerić
Chips Way d.o.o. Čačak
Delta Danube d.o.o. Kovin
Opština Kovin
Ambasada Indonezije Beograd
Gradska uprava Smederevo
Grad Leskovac
Grad Vranje
Fruvita d.o.o. Beograd
Halo Oglasi d.o.o Beograd
Tagovi:
Poljoprivreda ad Bečej u stečaju
Almex Pančevo
MK Group Beograd
Novosadski sajam Novi Sad
IM Matijević Novi Sad
PKS
DSW
Tonnies Nemačka
AGRISER Beograd Stari Grad
FERRERO Italy
Moji brendovi Beograd
Imlek ad Beograd
KONCERN Bambi Požarevac
Knjaz Miloš Aranđelovac
Centar za ispitivanje namirnica Beograd
Čokolend ad Paraćin
Gomex Zrenjanin
EKOMETAL Komerc Zrenjanin
Audiotel V Galovići
Chips Way
Delta Danube Kovin
Ambasada Indonezije Beograd
Fruvita
Halo Oglasi Beograd
poljoprivredni kombinat
farma svinja
linija za porcionisanje i pakovanje svežeg i oblikovanog mesa za roštilj
lešnici
krompir
pomfrit
čips
pire
Titel brend
bezglutenska hrana
pečurke
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.