NavMenu

Osnovano prvo Udruženje pacijenata obolelih od raka prostate u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.01.2016. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Pacijenti koji boluju od karcinoma prostate osnovali su prvo Udruženje pacijenata obolelih od raka prostate u Srbiji sa ciljem unapređenja lečenja i kvaliteta života pacijenata koji boluju od ove bolesti, kao i podizanja svesti o značaju rane dijagnostike i razmene informacija o terapijskim mogućnostima koje su dostupne pacijentima u Srbiji i okolnim zemljama.

Članovi Udruženja, pored obolelih od karcinoma prostate u svim fazama bolesti, mogu biti i članovi njihove uže i šire porodice, prijatelji, ali i svi koji su iz nekog razloga zainteresovani da se aktiviraju i pomognu pacijentima koji boluju od ove vrste karcinoma.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", karcinom prostate je drugi najzastupljeniji malignitet kod muškaraca u Srbiji, a treći uzrok smrtnosti u okviru malignih bolesti kod muškaraca u našoj zemlji.

Prvi konkretni cilj Udruženja je omogućavanje pristupa novim lekovima koji poboljšavaju kvalitet života i odlažu progresiju bolesti, kroz saradnju sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, odnosno uključivanjem novih terapija na listu lekova koji se izdaju na teret RFZO-a. Naime, u ovom trenutku, nakon hemioterapije, kada se kod pacijenata javljaju slabost, gubitak na težini, otoci, anemija, depresija i bolovi usled metastaza u kostima, u Srbiji ne postoji mogućnost za nastavak terapije, odnosno koristi se neadekvatna terapija koja ne daje željene rezultate. Svi međunarodni terapijski vodiči i preporuke ukazuju na to da je neophodno obezbediti dopunu lečenja nakon hemioterapije i to je ono što nedostaje u našoj kliničkoj praksi, posebno kada se radi o metastatskom karcinomu od kojeg godišnje, u proseku, oboli 120 pacijenata.

- Važno nam je da se na pozitivnu listu lekova RFZO-a stave i novi lekovi koje možemo da koristimo posle hemioterapije kako bismo mogli normalno da funkcionišemo i živimo, s obzirom da veoma mali broj nas može mesečno da izdvoji 3000 do 4000 EUR koliko u ovom trenutku košta terapija. Uostalom, u većini zemalja u regionu poput Slovenije, Hrvatske i Bugarske, ova vrsta lekova je već na pozitivnoj listi - izjavio je predsednik Udruženja Momčilo Kovačević.

- Formiranje Udruženja pacijenata je jedan od načina za poboljšanje kvaliteta života pacijenata koji boluju od karcinoma prostate i ovo je jedan veliki korak napred koji će nam pomoći da pacijenti dobiju uslove lečenja koji već postoje u zemljama Zapadne Evrope, Amerike, ali i regiona. Zajednički nastup pacijenata, uz podršku lekara, je od ključne važnosti za apliciranje kod različitih institucija i organizacija – istakao je Prof. Dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije i dodao da je karcinom prostate sada prerastao iz agresivne u hroničnu bolest, koja uz dobru terapiju, ne mora uticati na kvalitet života.

- Protokoli i terapije za pacijente sa uznapredovalim karcinomom prostate postoje, međutim potrebno je da te terapije učinimo dostupnim.

Koliko je ovaj oblik raka zastupljen u našoj zemlji pokazuju poslednji zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": broj umrlih od karcinoma prostate u Srbiji je 760 na godišnjem nivou, dok je broj novoobolelih između 2300 i 2400 pacijenata godišnje. Od tog broja, kod oko 120 pacijenata razvije metastatski karcinom prostate.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.