Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.01.2016.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rashladni sistemi iz Mladenovca osvajaju globalno tržište - "Frigovent" planira širenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika

Od male zanatske radnje za servisiranje rashladnih uređaja, osnovane 2000. godine, "Frigovent" je prepoznavanjem potreba tržišta prerastao u preduzeće koje se afirmisalo kao pouzdan poslovni partner industrije mesa, proizvođača voća i povrća, mlekara... Kompanija je specijalizovana za projektovanje, montažu i održavanje velikih rashladnih sistema za industrijsku i komercijalnu upotrebu i ima više od 15 godina iskustva u industrijskoj proizvodnji rashladnih uređaja.

- U 2013. godini "Frigovent" stiče najsavremenije veštine, italijanski "know-how", i započinje novu fazu industrije – proizvodnju nove serije malih i srednjih šok komora namenjenih HORECA industriji. Sagrađena je potpuno nova fabrika, opremljena najnaprednijom tehnologijom i najboljim mašinama na evropskom tržištu – kaže u razgovoru za "eKapiju" Predrag Ilić, osnivač i direktor "Frigoventa".

Početna faza obuhvatila je celu 2014. godinu kada je završen veliki magacin sa raznovrsnim komponentama za brzu isporuku, zaposleni su novi ljudi sa specifičnim veštinama i visokim nivoom znanja, i u proizvodnom i u komercijalnom sektoru, a linije novih proizvoda su unapređene, završene i testirane. Kompanija je dobila CE, TÜV & UNI EN ISO 9001:2008 sertifikate, sve sa namerom da se predstavi na međunarodnom tržištu sa menadžmentom i kvalitetom visokog standarda.

- Internacionalni debi 2015. godine bio je veoma uspešan i odmah je zabeležen iznenađujuće snažan odziv tržišta. Skoro čitava proizvodnja "Frigoventa" tada je usmerena na izvoz – navodi Ilić.

Šok komore, koje predstavljaju novu etapu u razvoju "Frigoventa", pružaju vlasnicima i menadžerima restorana i ugostiteljskih objekata mogućnost za efikasniji rad i povećanje kvaliteta hrane, dok istovremeno štede novac. Njihovim korišćenjem produžava se svežina i rok trajanja namirnica koje se mogu kupovati u većim količinama i sezonski, kada im je cena najniža. Takođe, javlja se manje otpada usled procesa hlađenja i zamrzavanja. "Frigovent" šok komore igraju značajnu ulogu i u ostvarivanju osnovnog cilja HACCP koncepta – proizvodnji bezbednih prehrambenih proizvoda.

Najkvalitetnije komponente i domaće znanje

Uprkos velikoj konkurenciji, novi menadžment kompanije odlučio je da ne smanjuje kvalitet proizvodnih komponenti (isparivači, kondenzatori, kompresori, ventilatori, filteri, kontroleri, senzori, sonde, zaptivke, otpornici, pene i mali delovi) i svi se nabavljaju u Italiji ili Nemačkoj, kod najvećih i najiskusnijih proizvođača. Sa liderima u toj industriji "Frigovent" je potpisao ugovore koji bi trebalo da predstavljaju dugoročno i uspešno partnerstvo.

- U prilog tome ide i činjenica da smo postali član "Konfindustrije Srbije", asocijacije koja objedinjuje 150 italijanskih preduzeća koja posluju u Srbiji. Ona kroz mrežu, usluge i zastupanje pruža pomoć svojim članovima u internacionalizaciji poslovanja, ukazujući na nove poslovne prilike, olakšice i patnerstva – ističe sagovornik "eKapije".

Sedište kompanije, pogon za obradu lima, kao i kompletna montaža nalaze se u Srbiji. "Frigovent" ima preciznu industrijsku strategiju koja podrazumeva "visok kvalitet, niske troškove proizvodnje i nepobedive cene", i koja je omogućila značajno smanjenje troškova i istovremeno održavanje standarda visokog kvaliteta.

- Našu osnovnu delatnost predstavljaju projektovanje idejnih rešenja i izrada projekata za rashladne sisteme, kao i izrada i montaža industrijskih rashladnih sistema, klimatizacije i ventilacije. Bavimo se i uvozom i distribucijom rashladne opreme poznatih svetskih i domaćih proizvođača, kao i poliuretanskih panela i hladioničkih vrata, ali i proizvodimo hladionička vrata u dimenzijama po želji klijenata, kao i šok komore, bankete i fermentatore – objašnjava Predrag Ilić.

U planu proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika

"Frigovent" pruža i tehničku podršku pri odabiru komponenti za rashladne sisteme, a radi i uvoz i distribuciju kompresora, kondenzatora, isparivača, kondenzatorskih jedinica, kao i rashladnih vitrina i hladnih stolova. Podrazumeva se i servisiranje ugostiteljske opreme.

- Naša vizija je da postanemo uspešno, stabilno i tržišno orijentisano preduzeće, usmereno ka racionalnom korišćenju prirodnih i ljudskih resursa. Tom vizijom želimo postići stalno poboljšanje kvaliteta proizvoda i usluga, tako da naša tehnološka i tehnička rešenja i oprema koju izrađujemo i ugrađujemo budu na nivou svetskog kvaliteta, te da naše montažne i servisne usluge budu kvalitetne i ekspeditivne – ističe osnivač i direktor "Frigoventa" i dodaje da kompanija želi da osigura status "dobrog i poštovanja vrednog partnera, u saradnji sa poslovnim partnerima u Srbiji i u inostranstvu".

- Uvek i svuda osluškujemo zahteve i želje kupaca, i trudimo se da ostvarimo njihovo zadovoljstvo, tako da naša usluga bude vredna njihovog novca i poverenja. Pored toga, želimo da u radnim sredinama i procesima osiguramo kvalitet proizvoda usklađenim delovanjem svih zaposlenih, uz stvaranje mogućnosti i radne atmosfere za saradnju i motivacije za kreativan rad – zaključuje Ilić.

"Frigovent" u 2016. godini planira proširenje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih radnika, projektovanje i izradu novih modela Šok komora i njihov plasman kako na domaće, tako i na inostrana tržišta.

M.A.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE