NavMenu

"Apple" očekuje prvi pad prihoda za 13 godina

Izvor: Tanjug Sreda, 27.01.2016. 17:57
Komentari
Podeli
(Foto: apple.com)
Američki gigant "Apple" predviđa prvi pad prihoda u 13 godina, jer je zabeležio najsporiji rast isporuka "iPhone"-a ikada na ključnom kineskom tržištu koje pokazuje znake slabljenja. To upućuje na mogući završetak eksponencijalnog rasta te tehnološke grupe, izveštava Rojters.

Kompanija je u utorak, 26. januara 2016. godine, saopštila da je prodala 74,8 miliona "iPhone"-a u prvom kvartalu njene fiskalne godine, okončanom 26. decembra, koji je bio prvi ceo kvartal u pogledu prodaje "iPhone 6S" i "iPhone 6S Plus". Rast isporuka od samo 0,4% najsporiji je otkako je ovaj proizvod izbačen na tržište 2007. godine.

- Očekuje se da će prodaja "iPhone"-a pasti u tekućem tromesečju u odnosu na isti period prošle godine - izjavio je generalni direktor kompanije "Apple" Tim Kuk na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja.

Prihodi kompanije porasli su u minulom kvartalu za 1,7% na godišnjem nivou, na rekordnih 75,9 mlrd USD, iz kojih je generisan profit od 18,4 mlrd USD, u odnosu na dobit od 18 milijardi u istom periodu prethodne godine. Uprkos rekornom prihodu cena akcije "Apple"-a, koja je ove godine opala za 5%, skliznula je juče u produženom trgovanju na Njujorškoj berzi za još 2,6%, navodi britanska agencija.

Na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, prihodi "Apple"-a su u proteklom kvartalu dostigli 18,4 mlrd USD, što je 14% više nego godinu dana ranije, ali je u prethodnim kvartalima taj rast bio znatno veći.


Usporeniji rast prihoda se, osim usporavanju tražnje, pripisuje i visokom kursu dolara, zbog čega padaju prihodi američkih kompanija na stranim tržištima. U proteklih godinu dana vrednost dolara prema korpi najvažnijih svetskih valuta porasla je oko 9%. Prema proceni kompanije, rast američke valute "koštao" je "Apple" u proteklom kvartalu 5 mlrd USD.

Što se tiče perspektiva, "Apple" u tekućem tromesečju ove godine očekuje prihode izmedu 50 i 53 mlrd USD, dok je u istom kvartalu prošle godine uknjižio 58 milijardi. Ako se te procene ostvare, biće to prvi kvartalni pad prihoda kompanije od 2003. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.