Izvor: eKapija | Petak, 29.01.2016.| 08:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti NEKRETNINA (stambeni i poslovni prostor) koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji NEKRETNINE.

Obim ulaganja u nekretnine na tržištu jugoistočne Evrope dostigao je rekordno visok nivo u 2015, a talas ulaganja zahvatio je i Srbiju. Nakon perioda smanjene građevinske aktivnosti, ponuda stambenog i kancelarijskog prostora u Beogradu je u 2015. godini znatno proširena otvaranjem novih kompleksa.

Prestonica se tokom prošle godine izdvojila kao epicentar investicija u nekretnine, a dalja ekspanzija ovog tržišta, s obzirom na broj najavljenih projekata, očekuje se i u 2016. Opština sa najviše izgrađenih projekata je Novi Beograd, a pažnju investitora privukle su i opštine Palilula, Zvezdara i Voždovac.

Trend potražnje za modernim stambenim i kancelarijskim prostorom nastavio se u 2015. godini. U nizu projekata koji odgovaraju na ove tržišne zahteve izdvaja se budući stambeno-poslovni kompleks "Beograd na vodi", čija je izgradnja zvanično počela 27. septembra 2015.

Ta vest obeležila je srpsko tržište nekretnina i zauzela prvo mesto na našoj listi investicija. Podsetimo, ugovor između Vlade Srbije i kompanije "Eagle Hills" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o zajedničkom ulaganju u "Beograd na vodi" potpisan je 26. aprila 2015.

U ovaj projekat biće uloženo oko 3 mlrd USD, a prema ugovoru objavljenom na sajtu Vlade Srbije, srpski udeo u zajedničkom preduzeću je 32%, dok ostatak pripada strateškom partneru.

Glavni nosilac projekta "Belgrade Waterfront" biće Kula Beograd, visine oko 200 metara, a predviđena je i izgradnja šoping mola bruto građevinske površine od oko 140.000 m2. Među planiranim sadržajima su i obrazovne institucije, zdravstvene službe, kao i dva kilometra dugo šetalište, parkovi, kulturna četvrt i istorijski trg.

U septembru 2015, kompanija "Starwood Hotels&Resorts Wordwide" objavila je dogovor sa kompanijom "Belgrade Waterfront" o izgradnji hotela "W Belgrade", kao i stambenog kompleksa "BW Residences." Prodaja stanova u kuli A kompleksa "BW Residences" počela je 3. oktobra 2015 kada je, po rečima Nikole Nedeljkovića, generalnog direktora kompanije "Belgrade Waterfront", prodato više od 75% stanova.

Ponudu modernog kancelarijskog prostora u Beogradu osvežila je poslovna zgrada "New Mill", koja je zauzela drugo mesto na našoj listi čitanosti.

Objekat se nalazi u neposrednoj blizini hotela "Radisson Blu Old Mill", a zajedno formiraju kompleks "Stari mlin".
Poslovni prostor A klase, modernog dizajna, izgrađen je prema najvišim tehničkim i građevinskim standardima. "New Mill" ima 10 spratova, a celokupan prostor zauzima oko 4.119 m2, od čega je 3.665 m2 za rentiranje. Ova poslovna zgrada u Bulevaru vojvode Mišića udaljena je svega 7 minuta vožnje od centra Beograda, a ima i obezbeđen parking. Hotelsko-poslovni prostor "Stari mlin" zajednički su razvili "Soravia", Erste banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Srpsko tržište nekretnina u 2015. obeležili su ambiciozni projekti, ali i trend održive gradnje. Ekološka efikasnost objekata, osim što minimalizuje štetan uticaj na okolinu, takođe smanjuje troškove i unapređuje kvalitet boravka korisnika. Vest o izgradnji ekološki održivog poslovnog kompleksa "Sirius Offices" u Novom Beogradu zauzela je treću poziciju na našoj listi.

Kamen temeljac za ovaj kompleks postavljen je u novembru 2015. godine, a završetak radova planiran je za mart 2017. Erste Grupa će u gradnju prve faze poslovnog centra "Sirius Offices", na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice antifašističke borbe, investirati 39 mil EUR.

Objekat će zauzimati 18.000 bruto m2 poslovnog prostora, lokale i prodavnice, dok će u podzemnim garažama imati 230 parking mesta. U drugoj fazi je predviđena izgradnja dodatnih 12.500 bruto m2 kancelarijskog prostora.

Vodeća ideja projekta "Sirius Offices" je ekološka održivost, te će se kompleks graditi u skladu sa BREEAM sertifikacijom i odlikovaće ga visoka energetska efikasnost i minimalna potrošnja energije za hlađenje i grejanje. Tokom gradnje biće korišćeni reciklažni materijali, a izvođač radova je građevinski koncern "Strabag".

Na četvrtom mestu našla se vest o investiciji domaće kompanije "Delta Holding", koja je najavila izgradnju nove poslovne zgrade u Novom Beogradu.

U svoje novo korporativno sedište, "Delta Holding" uložiće 25 mil EUR, a zgrada će se nalaziti pored hotela "Crowne Plaza". Objekat će imati ukupnu površinu od 20.000 m2, raspoređenih u 11 etaža i dva nivoa podzemne garaže. Ovaj projekat je deo planiranog investicionog ciklusa kompanije "Delta Holding", koji uključuje izgradnju dugo očekivanog šoping mola "Delta planet".

Peto mesto zauzeo je stambeno- poslovni kompleks "Central Garden" na opštini Palilula, čija je izgradnja počela u februaru 2015. Investitori "Afi Europe" i "Shikun & Binui Group" iz Izraela u narednih pet godina nameravaju da izgrade moderan kompleks od 100.000 m2, koji ce se sastojati od sedam stambenih zgrada, maloprodajnog prostora, privatnog parka, poslovne kule i podzemne garaže na dva nivoa.

U decembru 2015. završena je prva faza izgradnje kondomidujuma, kada su se uselili i prvi stanari. Druga faza, koja podrazumeva izgradnju 89 stambenih jedninica, započeta je u septembru prošle godine. Eksluzivni zastupnik prodaje stanova u kompleksu "Central Garden" je konsultantska kuća za nekretnine "CBRE Srbija".

Šesto mesto pripalo je još jednom poslovnom kompleksu, u koji će kompanija "MPC Properties" uložiti preko 20 mil EUR. Reč je o projektu "Navigator Business Center" u Bulevaru Milutina Milankovića u Novom Beogradu. Kamen temeljac na mestu izgradnje poslovnog objekta A klase položen je 4. septembra 2015. godine, završetak radova i otvaranje centra planirani su za 1. oktobar 2016.

"Navigator Business Center" imaće ukupnu površinu od 22.000 m2, a poslovni ljudi i kompanije moći će da izaberu kancelarijski prostor od 285 do 1.730 m2. U sklopu kompleksa planirana i podzemna garaža na dva nivoa sa 147 parking mesta, dok će na otvorenom prostoru biti obezbeđeno 56 mesta za parkiranje. Centar će takođe imati restoran, sofisticran lobi, kafe, ozelenjenu krovnu terasu, prodavnicu mobilnih telefona, frizerski salon, kao obdanište na prvom spratu.

Ovaj moderni poslovni objekat biće izgrađen u skladu sa principima zelene gradnje, odnosno LEED standardima, a izvođač radova je beogradska kompanija "Energogroup". Kao jedna od ključnih prednosti "Navigator" centra, istaknuta je lokacija u sedištu poslovnog dela grada, te činjenica da se kompleks nalazi na samo 15 minuta od Aerodroma "Nikola Tesla".

Vest da bi beogradska opština "Voždovac" mogla da dobije novi stambeni blok, dospela je na sedmo mesto. Kako je najavio Aleksandar Savić, predsednik GO Voždovac, kineski investitor Čang Sing Mo planira izgradnju naselja "Vila Banjica" u Jajincima, u naselju Rasadnik. Budući stambeni blok prostiraće se na oko 250.000 m2, a imaće i razne propratne sadržaje, kao što su dečji vrtić, škola, crkva i trgovi.

U cilju stvaranja novog stambenog naselja između Žarkova i Železnika, Skupština Beograda utvrdila je Nacrt plana detaljne regulacije naselja Savska i Jezerska terasa na opštini Čukarica, a ta vest se našla na osmoj poziciji naše liste. Plan predviđa osam objekata javne namene, površine za sport, stanovanje, gradsku pijacu i dve komercijalne zone sa sadržajima iz oblasti trgovine, administracije i uslužnih delatnosti.

Naselje će imati predškolsku ustanovu, srednju školu, dom zdravlja i vatrogasnu stanicu, a u centralnom delu predviđena je izgradnja trga koji će biti oivičen parkom i ustanovom kulture. Prostorni plan je podeljen na osam celina: Savska terasa, Jezerska terasa, Aluge, Bele vode, Sportsko-rekreativna zona 1, Sportsko-rekreativna zona 2 i Čitački potok.

Pored zelene gradnje i multifunkcionalnih sadržaja, srpsko tržište nekretnina karakterišu i moderna arhitektonska rešenja. Poslovni kompleksi u Beogradu postaju simboli grada i čitave zemlje, a jedan takav projekat svakako je i najavljena poslovno-hotelska kula u naselju "West 65". Ovaj projekat se nalazi na devetom mestu naše liste investicija.

Kula, visoka 146 m, predstavljena je kao jedan od najsavremenijih objekata u Beogradu i na Balkanu, specifične i prepoznatljive forme. Izgradnja objekta predviđena je na uglu Ulice Omladinskih brigada i trase unutrašnjeg magistralnog prstena. U sklopu kule planirani su hotelsko-poslovni prostor A kategorije i apartmani servisirani po standardima međunarodnih hotelskih operatora.

U oktobru 2015. Branko Trkulja, direktor kompanije "PFB Properties", koja posluje u sastavu "PSP Farman", te vodi ovaj projekat, najavio je da bi izgradnja višenamenske kule mogla da počne za dve godine. Kompleks "West 65" nalazi se u Novom Beogradu i predstavlja "grad unutar grada", čiji sadržaji ukljušuju stambene jedinice, maloprodajne i ugostiteljske objekte.

Deseta pozicija pripala je jednom od glavnih investitora na domaćem tržištu nekretnina. Reč je o "Globe Trade Centre S.A." (GTC), koja je u 2015. otvorila svoj četvrti kompleks u Beogradu, a prvu zgradu u poslovnom kompleksu "FortyOne".

Radovi na objekti trajali su 10 meseci, a nova zgrada ima 10.000 m2 ukupne površine za izdavanje. Kompanija "GTC Srbija" najavila je i izgradnju druge faze, odnosno novih 8.000 m2 poslovnog prostora A klase. Završetak izgradnje ove zgrade, koja će gledati direktno na Bulevar Milutina Milankovića, planiran je za treći kvartal 2016.

Firma "GTC Srbija" na lokalnom tržištu posluje od 2003. godine, a poznata je po kvalitetnim poslovnim objektima, koje koriste neke od najvećih domaćih i stranih kompanija.

Dalje na našoj listi našla se i vest o izgradnji ekološkog naselja "Jelena Anžujska" na Zlatiboru. Investitor "Inobačka" iz Novog Sada najavila je da će u ovaj projekat uložiti 7 mil EUR. Naselje je projektovano tako da sadrži tri celine- "Lug", koja se nalazi koja se nalazi u šumovitom delu, "Dolina", kroz koju protiče potok, te "Jorgovan" sa dvorištima u kojima će dominirati miris te biljke.

Svoje mesto među najčitanijima osigurale su i kompanije "Afi Europe" i "Tidhar", koje su u junu 2015. započele izgradnju četvrte faze kompleksa "Airport City" u Novom Beogradu. Generalni direktor "Airport City"-a, Adir El Al, izjavio je da se ta kompanija odlučila na nastavak gradnje s obzirom na to da je primetan dolazak novih kompanija na srpsko tržište, što je uticalo na povećanu potražnju za poslovnim prostorom. Po završetku četvrte faze, "Airport City" dobiće dodatnih 63.000 m2, a prva od četiri nove zgrade trebalo bi da bude završena na proleće 2016.

Sledi vest o gradnji stambenog naselja u Zemunu, na mestu kasarne "Aleksa Dundić" . Na listi je i najava da kompanija "Delta Holding" u centru Leskovca planira da izgradi stambeno-poslovni kompleks i hotel površine 6.110 m2. Ovaj kompleks će biti lociran na prostoru leskovačkog sajmišta, a u "Delti" procenjuju da je vrednost projekta oko 18,6 mil EUR.

Među najčitanijim vestima iz oblasti nekretnina je i izgradnja multifunkcionalnog kompleksa "Novi Niš", koju je najavio američki "Clean Earth Capital". Pažnju čitalaca je takođe privukla vest da austrijska grupa "Soravia" razmatra kupovinu zgrade BIGZ-a u Beogradu. Za njom sledi kompanija "Galens invest", koja planira izgradnju poslovno- stambene zgrade u Novom Sadu.

Tokom prošle godine u žiži se našla i "BK Group", koja je predstavila projekt "Tesla City", a čitaoci su se interesovali i za projekat "Blumen apartmani" u centru Beograda, čiji je investitor kompanija "Blumen investments".

(Foto: Saint Gobain Rigips Trophy 2013)
Naučno- tehnološki park (NTP) Beograd zvanično je počeo da radi 14. septembra 2015. Otvaranje NTP-a je oznaćilo početak intenzivnijeg ulaganja u nauku, te produbljenje saradnje između nauke i privrede. Osnivači ovog projekta, kojim se završava naša lista investicija u nekretnine, su Vlada Srbije, Grad Beograd i Univerzitet u Beogradu.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategorijama TELEKOMUNIKACIJE I IT, ZDRAVSTVO, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, SAOBRAĆAJ, ENERGETIKA, TRGOVINSKI CENTRI, SPORT i INDUSTRIJA?

Firme:
eKapija.com Beograd
Beograd na vodi d.o.o. Beograd
Eagle Hills Properties Beograd
Grad Beograd
Emaar Properties Dubai
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije
Vlada Republike Srbije Beograd
Energoprojekt Holding a.d. Beograd
Starwood Hotels and Resorts Worldwide, Inc. Stamford
Soravia Management d.o.o. Beograd
Erste Bank a.d. Novi Sad
EBRD Evropska banka za obnovu i razvoj
Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade
STRABAG d.o.o.
Immorent Singidunum Beograd
Delta Holding d.o.o. Beograd
Delta Real Estate d.o.o. Beograd
Delta Agrar d.o.o. Beograd
The Fun and Fit Company doo
Hotel Crowne plaza Beograd
AFI Europe Amsterdam
Direct capital s d.o.o. Beograd
Shikun Binui Group
CBS International Beograd
Ambasada Izraela Beograd
MPC PROPERTIES DOO BEOGRAD
Balkans Real Estate d.o.o. Beograd
Energogroup d.o.o. Beograd
Confluence property management d.o.o. Beograd
A.D. Aerodrom Nikola Tesla Beograd
Gradska opština Voždovac
Opština Čukarica Beograd
WEST 65 Beograd
PSP Farman Beograd
PFB properties Beograd
Addiko bank ad Beograd
GTC Srbija
Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Inobačka d.o.o. Novi Sad
Airport City Beograd
AIRPORT CITY PROPERTY MANAGEMENT BEOGRAD
Građevinska direkcija Srbije d.o.o. Beograd
Clean Earth Capital Serbia
Ambasada SAD Beograd
Grad Niš
BIGZ Grafičko društvo a.d. Beograd
BLUMEN INVESTMENTS DOO BEOGRAD-PALILULA
BK Group d.o.o. Beograd
Poslovno tehnološki inkubator tehničkih fakulteta d.o.o. Beograd
Naučno-tehnološki park Beograd
Univerzitet u Beogradu
Tagovi:
eKapija
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2015
retrospektiva nekretnine
retrospektiva nekretnine 2015
investicije u nekretnine
Eagle Hills Properties Beograd
Emaar Properties Dubai
Energoprojekt Beograd
Starwoods Hotels and Resorts Worldwide Inc
W Hotel
BW Residences
arapski investitori u Beogradu
prodaja stanova u Beogradu na vodi
stanovi u Beogradu na vodi
Kula Beograd
izgradnja Beograda na vodi
New Mill
poslovna zgrada New Mill Beograd
Soravia management Beograd
Erste Bank Novi Sad
Evropska banka za obnovu i razvoj
EBRD
hotel Radisson Blu Old Mill Beograd
hotel Radisson Blu Old Mill Belgrade
Stari mlin
tržište nekretnina 2015
stambeni prostor
poslovni prostor
kancelarijski prostor
održiva gradnja
ekološki efikasne nekretnine
poslovni kompleks Sirius Offices Novi Beograd
Sirius Offices
Erste Group
Strabag doo Beograd
Immorent Singidunum Beograd
poslovni prostor Novi Beograd
kancelarije Novi Beograd
poslovna zona Novi Beograd
Bulevar Milutina Milanovića Novi Beograd
Ulica antifašističke borbe Novi Beograd
BREEAM sertifikacija
Delta Planet Beograd
Hotel Crowne Plaza Beograd
Hotel Crowne Plaza Belgrade
Delta Holding poslovna zgrada
Central Garden Beograd
Palilula
stambeno poslovni kompleks Central Garden
Afi Europe
Shikun & Binui Group
CBRE Srbija
kondominijum Central Garden
kupovina stanova u Beogradu
moderni stanovi u Beogradu
novogradnja Beograd
izraelske investicije u Srbiji
Navigator Business Centar Beograd
poslovni centar Navigator
Balkans Real Estate
poslovni objekti A klase
LEED sertifikacija
LEED standardi
Čang Sing Mo
Vila Banjica Voždovac
naselje Rasadnik Voždovac
Žarkovo
Železnik
naselje Savska
naselje Jezerska terasa
objekti javne namene
gradske pijace
komercijalne zone
Aluge
Bele vode
Čitački potok
naselje West 65 Novi Beograd
West 65 Beograd
PFB Properties
izgradnja kule u kompleksu West 65
izgradnja poslovne kule u Beogradu
Branko Trkulja
Ulica Omladinskih brigada
Globe Trade Centre SA
GTC
GTC Srbija
FortyOne Beograd
kompleks FortyOne Beograd
nastavak izgradnje kompleksa FortyOne
GTC u Srbiji
izgradnja ekološkog naselja Jelena Anžujska
ekološko naselje Jelena Anžujska Zlatibor
Inobačka Novi Sad
Airport City
kasarna Aleksa Dundić
kompleks Novi Niš
BIGZ Beograd
zgrada BIGZA
Blumen apartmani Beograd
Blumen Investments
BK Group
Tesla City
Tesla City Beograd
Naučno tehnološki park Zvezdara Beograd
NTP
Centar za transfter tehnologije Univerziteta u Beogradu
Poslovno tehnološki inkubator tehničkih fakulteta Beograd
ulaganja u nauku
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE