NavMenu

Grčka kompanija "Neochimiki L.V. Lavrentiadis" postala vlasnik IHP "Prahovo" - potpisan ugovor u Agenciji za privatizaciju

Izvor: eKapija Subota, 27.10.2007. 21:24
Komentari
Podeli

Stelios KibaridisStelios Kibaridis

Grčka kompanija "Neochimiki L.V. Lavrentiadis" i zvanično je postala vlasnik IHP "Prahovo". Ugovor o kupoprodaji potpisan je u petak (26.oktobar 2007. godine) u Agenciji za privatizaciju, a Grci su osim IHP"Prahovo", za 5 mil EUR, postali vlasnici i četiri zavisna preduzeća - "Prahovo-Đubriva", "Prahovo-Soli", "Prahovo-proizvodnja, remont, montaža opreme, rezervnih delova i energetski fluidi i "Prahovo -prevoz, pretovar, skladištenje i pakovanje".


Grčka kompanija, koja je i vlasnik Rafinerije nafte "Beograd", ugovorom se obavezala da će u naredne dve godine, na ime investicija, u Holding uložiti još 20 mil, a kako je rekao Stelios Kibaridis, predstavnik grčke kompanije, "Neochimiki" će već od ponedeljka početi da realizuje svoje planove.

Stelios KibaridisStelios Kibaridis


- Cilj nam je da ostvarimo onaj nivo proizvodnje, koje je IHP "Prahovo" imao u svojim najboljim danima, početkom devedesetih. Očekujemo veliku podršku kako opštinske uprave, tako i sadašnjeg rukovodstva. Svakako ćemo se konsultovati sa njima u šta je najbolje investirati. Prve dve godine ćemo se posveti investiranju, potom povećanju proizvodnje, a tada se može očekivati i značajnije otvaranje novih radnih mesta -objasnio je Kibaridis.

Prema rečima generalnog direktora IHP "Prahovo", Mladena Trišića, potpisivanje ovog ugovora predstavlja veliki događaj, kako za Holding, tako i za Negotinsku krajinu.

- U poslednjih 15 godina prošli smo izuzetno težak period. Najbitnijeje da smo pre dve godine podigli sve kapacitete neophodne za normalan rad. Ali, oni su na nivou od 10-20% u odnosu na devedesete. Velika je stvar da smo uspeli, kroz tri socijalna programa Vlade Srbije, da rešimo i problem viška zaposlenih. Devedesetih godina u Prahovu je radilo 4.500 ljudi, trenutno ih je 632, a četvrti program ponudiće novi vlasnik u narednih godinu i po. Koliko je trenutno viška zaposlenih ne mogu precizno da kažem, ali radnicima sam rekao da će u startu bar polovina morati da ode. Cilje je da primimo još 200 novih, mladih ljudi.


Predsednik SO Negotin, Radmila Gerov, je objasnila da se na ovu privatizaciju dugo čekalo.

-Ovo je najznačajnija privatizacija za našu opštinu i na nju se dugo čekalo. IHP je bio nosilac razvoja, ne samo Negotina, već i cele Timočke krajine. Iskreno se nadamo da je ovo prvi veliki korak u privlačenju i drugih stranih investitora, čime ćemo rešiti problem velike nezaposlenosti, sa kojom imamo velike probleme - rekla je gospođa Gerov.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.