NavMenu

Austrija povećala izvoz na Balkan - Rast trgovinske razmene sa Srbijom i Hrvatskom

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 25.01.2016. 17:26
Komentari
Podeli
Austrija je tokom 2015. godine povećala trgovinsku razmenu sa Srbijom i Hrvatskom, a samo sa Srbijom je izvoz od januara do oktobra porastao za 11%, a uvoz za 14%. Vrednost izvoza Austrije u Srbiju dostigla je 460 mil EUR, a uvoza 323 mil EUR, saopštila je predstavnica Privredne komore Austrije u Beogradu Erika Teoman-Brener.

Ona je u ponedeljak, 25. januara 2016. godine, u razgovoru sa novinarima u Beču, istakla da austrijske firme, koje su prisutne u Srbiji, pozitivno gledaju na "iskreno približavanje te zemlje EU". Preduzeća su, prema njenim rečima, oprezno optimistična po pitanju sopstvenog razvoja u Srbiji.

Kada je reč o Hrvatskoj, izvoz Austrije u tu zemlju je do kraja oktobra 2015. porastao za 14% i dostigao je vrednost od 1,1 mlrd EUR, dok je uvoz isto tako rastao - za 12% - i dostigao 445 mil EUR.

- Rast izvoza koji smo ostvarili 2015. godine je jasan, ali još smo ispod nivoa 2008. Nismo još dostigli nivo pre krize - rekao je predstavnik Privredne komore Austrije u Zagrebu Roman Rauh.

On je preneo da je Hrvatska imala odličnu turističku sezonu, profitirajući od nesigurnosti u Turskoj, Tunisu i Egiptu, i da je izvezla znatno više robe, pre svega u zemlje EU.

Rauh i Teoman-Brener su ocenili da je još potreban niz strukturnih reformi u obe zemlje. Srpski državni sektor je prenaduvan, a zemlja previše zavisi od stranih investicija, smatra Teoman Brener.


- Reforme koje se moraju sada sprovesti koštaju hiljade radnih mesta, i to pored visoke stope nezaposlenosti - ukazala je ona.

Srbija, prema njenim rečima, mora još preskočiti mnoge prepreke pre nego što bi se moglo govoriti o tržištu rasta. Takođe, naglasila je Teoman Brener, neophodno je da se poboljša pravna bezbednost, kao i učini transparentniji poreski sistem. Budžet još nije saniran, ali deficit opada, rekla je dalje.

I Hrvatska takođe vodi borbu sa strukturalnim problemima, kao što su korupcija i još uvek postojeći uticaj države na privredu, kazao je Rauh.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.