NavMenu

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti SPORTA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Utorak, 26.01.2016. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji SPORT.

Prošla, 2015. bila je poslovično dobra za srpske sportiste. Žetva medalja, pobeda i uspeha odvijala se tokom čitave godine i u velikom broju sportova. To da je Novak Đoković još jednu godinu okončao povećavajući razliku u odnosu na konkurenciju više i nije vest. Obradovali su nas i vaterpolisti titulom svetkog prvaka, košarkašice zlatom sa Evropskog prvenstva, Ivana Španović, kao i mnogi drugi...

Ipak, vest koja je u junu stigla iz dalekog Novog Zelanda izazvala je euforiju koja je još jednom pokazala koliko nacija, zapravo, voli fudbal. Omladinska fudbalska reprezentacija Srbije, naime, postala je prvak sveta i to pobedom u finalu nad velikim Brazilom.

Koliko je uspeh igrača i selektora Veljka Paunovića doneo nadu u bolje sutra našeg fudbala, toliko je još jedan neuspeh seniorske reprezentacije dočekan tek sleganjem ramenima. Seniori će propustiti još jedan veliki turnir a jedini trag svetla u tami srpskog seniorskog fudbala bila je pobeda u gostima nad Albanijom. Mada rezultatski nebitan, taj trijumf "pogurao" je državne zvaničnike da Fudbalskom savezu Srbije brže-bolje obećaju novac za izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona.

Ta vest obeležila je sportsku sekciju i zauzela prvo mesto kada je reč o interesovanju čitalaca portala "eKapija". Podsetimo, stadion bi trebalo da košta 150 mil EUR i imao bi "najmanje" 56.000 mesta. Stadion o kome se godinama govori, čini se više u svrhu dnevne politike nego kao o realnom projektu, trebalo bi da bude građen 18 meseci i da postane novi dom naše reprezentacije. Gde će se tačno graditi još uvek se ne zna. Beograd deluje kao logičan izbor, mada se sa tim ne bi složili u Nišu odakle stižu predlozi da se novi objekat smesti baš u tom gradu.

Priča o izgradnji nacionalnog stadiona traje godinama, 2013. je predstavljen projekat, iste godine su razmatrane opcije o idealnoj lokaciji, pa je potpisan ugovor sa kompanijom "Mace", u 2014. je objavljeno da nacionalni stadion neće biti izgrađen, a 2015. stigla je i optimistična najava premijera Aleksandra Vučića - za hram sporta 150 mil EUR. Prvo mesto na listi jedino je kod kojeg se uopšte i pominju desetine miliona evra.

Da u srpskom sportu nema mnogo novca vidi se, dakle, ne samo po tome što i najveći klubovi poput "Partizana" i "Crvene zvezde" grcaju na ivici egzistencije a najveći talenti još kao deca "beže" u inostranstvo, već i po izostanku velikih infrastrukturnih projekata i investicija.

Tako je drugo mesto na našoj listi čitanosti zauzeo projekat izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa "Bair", hotela i marine u Starim Banovcima. Namera je da se na ukupnoj površini od 51 hektara grade novi objekti za stanovanje, sport i rekreaciju, kao i za turističko-reakreativnu namenu.

U planu je i izgradnja marine na prostoru koji se danas koristi kao šljunkara. Površina na kojoj je planirana marina sa pratećim sadržajim iznosi približno 3,2 ha, dok hotelski kompleks uz buduću marinu zauzima površinu od približno 0,6 hektara.

(Foto: tanyast77/shutterstock.com)
Na trećem mestu nalazi se projekat centra namenjenog sportistima koji već godinama ne znaju za poraz na velikim takmičenjima. Vaterpolo reprezentacija Srbije, novi-stari prvak Evrope, dobiće nacionalni trening centar u Vrnjačkoj Banji.

Ukupna bruto površina planiranih objekata za primarnu funkciju kompleksa je oko 6.000 m2, uključujući bazene, tehničke prostorije, svlačionice, tribine. Planirana bruto površina otvorenog bazena sa pripadajućim sadržajem je oko 2.000 m2, dok je bruto površina zatvorenih bazena, tribina, tehničkog bloka, svlačionica i drugih objekata oko 4.000 m2.

Upravo će se iz Kombank arene u Vrnjačku Banju preseliti bazeni u kojima su održana takmičenja na upravo završenom prvenstvu Evrope. Pored ovih i bazena za decu i neplivače, biće izgrađeni i svi drugi neophodni prateći sadržaji neophodni za pripreme naših sportista, ali i drugih korisnika i rekreativaca.

Vodeni sportovi nalaze se i na četvrtom mestu naše liste. U pitanju je bazen koji bi trebalo da bude izgrađen pored sportskog centra "Pinki" u Sremskoj Mitrovici. Za ovu investiciju Grad Sremska Mitrovica se zadužio u iznosu od nešto više od 120 miliona dinara (oko 1 mil EUR), a ukoliko sve bude teklo po planu, završetak radova se očekuje do juna 2016. godine.

Projektom je planirana izgradnja dva bazena - jednog poluolimpijskog i drugog manjih dimenzija - kao i spa centra, teretane, kafića, info pulta i modernih svlačionica, kao i VIP dela sa posebnim ulazom na bazen.

Još jedan vojvođanski projekat zavredio je pažnju čitalaca portala "eKapija". Na petom mestu, naime, je projekat Paraolimpijskog trenažnog centra koji bi, po ceni od 7 do 10 mil EUR, trebalo da bude izgrađen u Zrenjaninu. Čitav prostor je površine od oko 5 hektara, biće okružen zelenilom i obuhvataće terene za fudbal, košarku, rukomet, višenamensku manju dvoranu i strelište, kao glavni objekat, zatim trim stazu, interne saobraćajnice i parking prostor.

Takođe, u samom Centru biće podignuti i smeštajni kapaciteti sa 200 jedinica, prilagođeni sportistima s invaliditetom.

U Zrenjaninu su, inače, pored objekata za sportiste s invaliditetom u planu i dva velika sportska projekta - golf tereni i auto-moto staza.

(Foto: Iryna Rasko/shutterstock.com)
Motodrom, ovaj put u Loznici, zauzeo je šestu poziciju na našoj listi. Gradnja kompleksa smeštenog na površini od 92 hektara na lokaciji ergele "Gučevo" trebalo bi da počne početkom ove godine, a predviđeno je da sama staza košta oko 3,5 mil EUR.

U tom cilju predstavnici Grada Loznice, preduzeća "Motodrom" i Moto saveza Srbije potpisali su pre više od godfinu dana memorandum o saradnji. Ideja je da se projekat završi za tri godine od početka radova. Staza će imati četiri hiljade metara, po svim standardima, prosečnu širinu od 13 do 15 metara, sa zonama izletanja od 50 do 70 metara, a prema svim kriterijumima mora da ima i helidrom.

Za kraj, sedmo mesto pripalo je još jednom projektu iz domena sportova na vodi. Opština Srbobran, naime, planira izgradnju zatvorenog bazena uz Veliki bački kanal, zapadno od hotela "Elan". Prema planu, objekat će imati ukupnu neto površinu od 2.306,83 m2, a činiće ga veliki bazen, mali bazen za decu i neplivače, kao i spa centar, kafić i drugi prateći sadržaji.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SPORT uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategorijama TELEKOMUNIKACIJE I IT, ZDRAVSTVO, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, SAOBRAĆAJ, ENERGETIKA i TRGOVINSKI CENTRI?
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.