NavMenu

Počela izgradnja Centara izvrsnosti u Kragujevcu - Kompleks vredan 14 mil EUR otvara vrata u aprilu 2017.

Izvor: RTS Ponedeljak, 25.01.2016. 15:53
Komentari
Podeli

Budući izgled kompleksaBudući izgled kompleksa
Izgradnjom banke matičnih ćelija Srbija stvara uslove za čuvanje, korišćenje i istraživanje matičnih ćelija svojih građana, kazao predsednik Srbije Tomislav Nikolić prilikom polaganja kamena temeljca za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu.

Sa doktorantima Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, predsednik Srbije Tomsilav Nikolić, u kamen temeljac, simbolično je položio kapsulu sa porukom: "Što čovek započne, neka Bog ne ospori".

Najveća investicija u oblasti visokog obrazovanja i medicine u Srbiji poslednjih decenija obuhvatiće izgradnju šest istraživačkih centara, među kojima Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banku matičnih ćelija.

- To predstavalja strateški iskorak u očuvanju nacinalnog interesa, ne samo u razvoju nauke, već i u očuvanju genoma sopstvene nacije - rekao je Nikolić i dodao da će od tog projekta najveću korist imati naši građani i naša deca.

- Sve što u Srbiji radimo, radimo za naše potomke - kazao je Nikolić.

On je zahvalio naučnim radnicima i istraživačima što su u tom poduhvatu prepoznali svoj poziv i posao.

Jedinstvena naučno-istraživačka ustanova u ovom delu Evrope prostiraće se na 11.500 m2. Njenu izgradnju i opremanje sa 10 mil EUR finasira Evropska investiociona banka, a 4 mil EUR uložili su Grad i Univerzitet u Kragujevcu.

U budućoj banci matičnih ćelija u Kragujevcu kojom će rukovoditi genetičar Miodrag Stojković čuvaće se matične ćelije, ne samo iz pupčane vrpce, već i ćelijski materijal za lečenje velokog broja bolesti, objasnio je Stojković za RTS.

Planirano je da u banku matičnih ćelija u Kragujevcu bude deponovan materijal i iz zemalja u okruženju čime će ona, pored naučnog i medicinskog, imati i komercijalni karakter.

Kako je predviđeno, Centri izvrsnosti u Kragujevcu biće završeni do aprila 2017. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.