NavMenu

Radnici preuzeli preduzeće "Armature" iz Aleksandrovca - U planu povećanje proizvodnje

Izvor: Beta Ponedeljak, 25.01.2016. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Novi vlasnik aleksandrovačkog preduzeća "Armature", konzorcijum koji čini većina zaposlenih, planira da tokom narednih godina poveća obim proizvodnje i sačuva postojeći broj radnih mesta, rečeno je danas Beti u tom preduzeću.

- Planovi su da se obezbedi maksimalna uposlenost kapaciteta, ekonomsko poslovanje, zarade sa plaćenim obavezama prema državi, kao i obavezno značajno investiranje u proizvodnu opremu. Plan je da se tokom narednih godina očuva postojeći broj uposlenih, te da se proširi obim proizvodnje - rekao je generalni direktor "Armature" Aleksandar Starinac.

Kako je objasnio, motivi da zaposleni odluče da učestvuju u privatizaciji bili su tržišni potencijal i ostvareni rezultati preduzeća, poverenje u proizvodni program.

U Agenciji za privatizaciju nedavno je potpisan ugovor o prodaji 70% društvenog kapitala "Armature", što čini 68,6% ukupnog kapitala. Većinski vlasnik tada je postao konzorcijum zaposlenih, koji čini 384 od ukupno 425 radnika, a fabrika je prodata za 418.603 EUR.

Prosečna neto plata u preduzeću je oko 30.000 dinara, očekivanja su da se zarade održe na tom nivou, a da se istovremeno omogući investiranje u opremu i otplata preuzetih obaveza iz procesa privatizacije.

Fabrika "Armature" proizvodi priključke za spajanje metalnih cevi koje provode fluid pod pritiskom. Takvi priključci se primenjuju kod alatnih mašina, procesne opreme, motornih vozila, kamiona, građevinskih i poljoprivrednih mašina.

U prethodne dve godine fabrika je, prema navodima poslovodstva, imala realizaciju od po 7,3 mil EUR, a više od 95% proizvodnje izvozi i to pretežno na tržište Evropske unije.

Preduzeće postoji pola veka, a do pre desetak godina je poslovalo u okviru sistema "Prve petoletke" kada je, zbog postupka privatizacije, izdvojeno kao nezavisno preduzeće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.