Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.01.2016.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJE i IT koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT.

Najviše interesovanja čitalaca, ali i kompletne poslovne javnosti izazvala je najavljena prodaja "Telekoma Srbija". Već na početku godine nagađalo se ko bi mogao da postane novi vlasnik državnog telekomunikacionog operatera, a za privatizaciju je bilo zainteresovano nekoliko velikih investicionih fondova. Velike svetske kompanije nastavile su da prepoznaju i kvalitet kadrova i potencijal srpskog tržišta u ovom sektoru, tako da su američki NCR i švajcarski "Namics" tokom 2015. godine otvorili svoj razvojni centar, odnosno predstavništvo u Srbiji, dok kineski "Huawei" razmatra otvaranje svog IT centra.

Bilo je aktivnosti i kada je reč o akvizicijama, pa je američki investicioni fond "KKR Group" najavio kupovinu dve televizije u Srbiji, dok je još početkom godine Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila "Srpskoj kablovskoj mreži" (SBB) preuzimanje kompanije za razvoj i izgradnju informacionih sistema "EUnet". Vredni su bili i "softveraši", pa će tako Republički zavod za statistiku (RZS) uz pomoć "Ist.NET" aplikacije, zasnovane na "Microsoft" alatima, ubuduće moći efikasnije da sprovodi statistička istraživanja, a poljoprivrednici će imati mogućnost, putem aplikacije "Virtual Cooperative" da se udružuju i zajednički nastupaju na tržištu. Da krenemo redom...

(Foto: telekom.rs)
Prodaja "Telekoma Srbija" bila je aktuelna tema tokom cele 2015, pa je tako zaslužila i prvo mesto naše rang liste. Početkom godine "Deutsche Telekom" se pominjao kao najozbiljniji kandidat za kupovinu državnog telekomunikacionog operatera, da bi se zatim u igru uključili i Rusi, Amerikanci, Austrijanci, Turci i operater iz Meksika.

Tender za prikupljanje ponuda za 58% akcija je objavljen u julu, a mediji su spekulisali da su najbolju ponudu dali "Telekom Slovenija", američki fond "Apolo" i Kinezi. "Apolo" je navodno nudio 1,2 mlrd EUR, dok je država očekivala 1,5 mlrd EUR, uz spremnost da se cena spusti do 1,4 mlrd EUR. U novembru je stiglo 6 zvaničnih ponuda, a prema pisanju medija američki investicioni fond "Colbeck Capital" dostavio je najvišu ponudu - 1,47 mlrd EUR, što je bilo za oko 170 mil EUR više od sledeće ponude.

Ponude je ocenjivao privatizacioni savetnik, francuska kompanija "Lazard", a Vlada je odlučivala koja je najbolja, ne samo na osnovu cene već i ponuđenog investicionog plana i socijalnog programa. Na kraju je premijer Aleksandar Vučić saopštio da je Vlada Srbije odlučila da neće prodati "Telekom Srbije", jer – "iako smo dobili dobru ponudu, shvatili smo da ona nije dovoljno dobra da idemo u privatizaciju". Tada je najavljeno da će "Telekom" morati da se restrukturira, odnosno reorganizuje, planirano je uvođenje profesionalnog menadžmenta, a neizbežno će biti i smanjenje broja zaposlenih, kako bi kompanija mogla da izdrži žestoku tržišnu utakmicu sa druga dva operatera. O visini otpremnina i optimalnom broju zaposlenih još uvek se vodi polemika između Vlade i sindikata.

(Foto: ncr.com)
Priča o NCR razvojnom centru u Srbiji našla se na drugom mestu, pošto je ministar privrede Željko Sertić potpisao 31. marta 2015. godine ugovor sa američkom kompanijom o subvencijama u iznosu od 4 mil EUR. Na osnovu toga će ova kompanija do 2017. godine zaposliti još 800 radnika u Srbiji.

Rik Makuark, predstavnik NCR-a, koji je za sada u Srbiju uložio 6,4 mil EUR i koji zapošljava ukupno 621 radnika, rekao je da je ovo partnerstvo temelj na kojem ta firma gradi i poboljšava uslove za poslovanje u Srbiji, a ugovor je rešenje u korist kako te firme, tako i države i građana.

Američka tehnološka kompanija otvorila je operativni i informacioni centar u Beogradu 2012. godine.

Treće mesto zauzela je vodeća švajcarska kompanija za softverski inženjering "Namics" koja je otvaranjem predstavništva u Beogradu najavila dugoročne investicije u Republici Srbiji sa ciljem da u prve tri godine zaposli 50 visokokvalifikovanih stručnjaka iz oblasti veb inženjeringa. U pitanju je prvo ulaganje ove kompanije u ogranak van teritorija Švajcarske i Nemačke, a odluka je doneta nakon opsežnog istraživanja tržišta i sprovedenih analiza.

"Namics" je akcionarsko društvo u vlasništvu 29 veb inženjera koji aktivno rade u kompaniji, osnovano 1995. godine u Sent Galenu i danas zapošljava više od 450 radnika. U ovom trenutku u fokusu im je rad u "Java", ".Net" i "Front End" tehnologijama, a ukupan promet ostvaren u 2014. godini iznosio je 59 mil EUR.

Četvrta pozicija pripala je američkom investicionom fondu "KKR Group", koji je najavio kupovinu dve televizije u Srbiji s nacionalnom frekvencijom - B92 i TV "Prva". List "Informer" je u aprilu naveo da "KKR Group" planira da proširi medijsku imperiju u Srbiji, kupovinom dve televizije, a da predstavnici "United Group", ćerke firme KKR, trenutno pregovaraju sa grčkom "Antena Group". "United Group" u Srbiji već poseduje SBB, "Total TV", "Grand" produkciju i televiziju, "Sport klub", N1, TV "Cinemania" i TV "Ultra".

Na petom mestu liste investicija našao se kineski "Huawei" koji razmatra mogućnost otvaranja informaciono tehnološkog (IT) centra u Srbiji. Ova ideja saopštena je u julu nakon sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i potpredsednika kompanije "Huawei" Vanga Čendonga.

"Huawei" je jedan od najvećih proizvođača telekomunikacione opreme u svetu, zapošljava oko 170.000 ljudi, a u Srbiji posluje od 2005. godine i sarađuje sa srpskim kompanijama i institucijama, poput "Telekoma Srbije", "Telenora", Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je u januaru 2015. godine "Srpskoj kablovskoj mreži" (SBB) kupovinu 99,27% udela u kompaniji za razvoj i izgradnju informacionih sistema "Eunet", a vest o preuzimanju našla se na šestoj poziciji liste "eKapije". Komisija je ocenila da preuzimanje "EUneta" ne dovodi do narušavanja konkurencije ili stvaranja i jačanja dominantne tržišne pozicije njenih učesnika.

Sedmo mesto zauzela je IST.net platforma za upravljanje svim fazama statističkih istraživanja. Ovaj softver u potpunosti je razvijen na "Microsoft" razvojnim alatima, na .NET tehnologiji. Fleksibilnost i lakoća rada u okviru "Excel"-a u kojem se formiraju izveštaji za krajneg korisnika takođe doprinose efikasnosti procesa izrade istraživanja. Zato je Republički zavod za statistiku (RZS), kao stručna organizacija u sistemu državne uprave koja godišnje sprovede više od 300 istraživanja, u saradnji sa "Microsoftom" prihvatio ovaj koncept radi kreiranja razvojnog okruženja koje će unaprediti rad čitave organizacije.

Na poslednjem, osmom mestu naše liste nalazi se aplikacija "Virtual Cooperative" novosadske kompanije ITEN. Ovo rešenje za ujedinjavanje i zajednički nastup malih poljoprivrednih proizvođača na tržištu predstavlja svojevrsnu društvenu mrežu za poljoprivrednike. Ideja je nastala februara 2015. godine i u skladu je sa Strategijom razvoja zemljoradničkog zadrugarstva u Republici Srbiji, dokumentom Ministarstva trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 2011. godine, gde se ICT sektoru u poljoprivredi daje poseban značaj.

Kompanija ITEN je jedna od 13 domaćih kompanija iz IKT sektora koje su obezbedile sredstva za realizaciju tehnoloških projekata i razvoj aplikacija usmerenih ka poljoprivredi kroz projekat "Fractals" finansiran od Evropske komisije u okviru FP7 poziva.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, ZDRAVSTVO, ENERGETIKA i SAOBRAĆAJ?

Firme:
eKapija.com Beograd
Telekom Srbija a.d. Beograd
Deutsche Telekom AG Bonn
Apollo Global Management LLC New York
Ministarstvo privrede Republike Srbije
Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije
Deutsche Bank AG Frankfurt am Main
LAZARD FRANCE
Telekom Slovenije Ljubljana
NCR d.o.o. Beograd
Nacionalna služba za zapošljavanje Kragujevac
Vlada Republike Srbije Beograd
Namics d.o.o. Beograd
Ambasada Švajcarske Beograd
ETF Beograd
UG. UNITED GROUP INC Beograd
PRVA Srpska Televizija Beograd
SBB d.o.o. Beograd
Huawei Technologies d.o.o. Beograd
Telenor d.o.o. Beograd
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije
Eunet d.o.o. Beograd
Republički zavod za statistiku (RZS)
Microsoft Srbija Beograd
ITEN Engineering d.o.o. Novi Sad
B92 Beograd
Antenna Group Grčka
Grand Production Beograd
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2015
retrospektiva telekomunikacije i IT
retrospektiva telekomunikacije i IT 2015
Deutsche Bank AG Frankfurt am Main
Telekom Slovenije Ljubljana
Namics Beograd
Majkrosoft Srbija
ITEN Engineering Novi Sad
prodaja Telekoma Srbija
prodaja Telekoma
privatizacija Telekoma Srbija
NCR razvojni centar
Željko Sertić
Rik Makuark
Java
Net
Front End
B92
Antena Group
Total TV
Grand produkcija
Sport klub
N1
TV Cinemania
TV Ultra
Vang Čendong
IST net platforma
aplikacija Virtual Cooperative
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2015
retrospektiva
retrospektiva 2015
retrospektiva telekomunikacije i it
retrospektiva telekomunikacije i it 2015
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.