NavMenu

Čačanske kese za evropske potrošače - "Litopapir" izvozi 60% proizvodnje u 20 država na Starom kontinentu

Izvor: Glas zapadne Srbije Subota, 23.01.2016. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: northkarton.com)
"Litopapir" je lane zaključio novi posao sa kupcima iz Francuske i najveći tržni centri u toj državi, od ranije i u Nemačkoj i Engleskoj, potrošačima pakuju robu u papirnu ambalažu proizvedenu u Čačku. Tako su grafičari sa obale Zapadne Morave nastavili niz dobrih novosti iz ovog kolektiva, čiji su vlasnici Jan Petersen iz Švedske i Nenad Batalo iz Vršca – piše "Politika".

- Samo evropska produktivnost može da nas sačuva u ovoj utakmici, i za sada držimo korak sa veliki svetskim proizvođačima ambalaže. Imamo nekoliko mašina koje se ne gase 24 sata, možda dan ili dva u godini radi remonta, i mladu i dobro obučenu radnu snagu, i blagodareći tome 60% proizvodnje u prošloj godini prodali smo u 20 država Evrope, uglavnom EU – kaže za "Politiku" generalni direktor "Litopapira" Branko Kovačević, koji je već osam godina na čelu kolektiva.

Ukupna vrednost proizvodnje u "Litopapiru" – kesa, cevaste ambalaže i vreća – u 2015. premašila je deset miliona evra, uz rast od 14% i povećanje broja zaposlenih, kojih sada ima oko tri stotine. Nova uprava preuzela je fabriku početkom 2007. godine i od tada je nabavljeno 11 mašina.


Najvredniji je "trijumf", plaćen 450.000 EUR, koji u minutu izbacuje 300 kesa sa drškom, što je podatak za poštovanje. Ali, istovremeno, strpljivo i uporno podizali smo navike i učinak radnika, bez kojih ovakav napredak fabrike nije moguć – ističe Kovačević.

Posle prve, neuspele privatizacije, "Litopapir" je dospeo u velike dugove, pa je ekipa koju je doveo novi vlasnik dobila u nasleđe gubitak od milion evra. Od 2007. i odnos prema obavezama i poslovi krenuli su uzlaznom linijom, otplaćeni su dugovi i fabrika kreće na put pozitivnog poslovanja, a vlasnici, u Švedskoj i Vršcu, svakog ponedeljka na stolu imaju podatke o tome.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.