NavMenu

Prvi sertifikat za vez i trukovanje - Ručno vezeni proizvodi uvršteni u spisak proizvoda starih i umetničkih zanata

Izvor: RTV Petak, 22.01.2016. 17:46
Komentari
Podeli
Zahvaljujući inicijativi Kikinđanke Smiljke Bulatović, Ministarstvo privrede uvrstilo je ručno vezene i trukovane proizvode u spisak proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti. Sa dobijanjem sertifikata koji to i potvrđuje, Smiljka Bulatović jedina u Srbiji zvanično nastavlja staru tradiciju prenošenja motiva veza na platno na tradicionalan način, čuvajući tako deo bogate baštine svoga kraja i za generacije koje dolaze.

Iako se nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu čak 23 godine bavila novinarstvom, Kikinđanka Smiljka Bulatović odlučila je da se vrati staroj porodičnoj tradiciji – trukovanju i ručnom vezu. Naizgled netipična odluka, doneta iznenada.

Mnogi će se s pravom zapitati – šta je trukovanje. To je zapravo stari način prenošenje motiva za vez na platno. Motiv koji treba da se veze stavlja se ispod paus papira, precrta se na njega i onda se precrtane linije sitno izbockaju. Potom se izbockana šema stavlja na platno koje se trukuje.

U međuvremenu, Smiljka je u Kikindi otvorila Zanatsko-umetničku radionicu "Vez-trukovanje". Ručno vezeni upotrebni i ukrasni proizvodi, proizvodi domaće radinosti i umetničkog veza sada imaju zvanični sertifikat, ali tržište ima svoje diktate.

Etnolog kikindskog Narodnog muzeja, Slavica Gajić bila je sjajan saradnik i podrška Smiljkinom radu. Posebno je raduje činjenica da su njeni vezeni i trukovani proizvodi bili izloženi u Etnografskom muzeju u Beogradu, tačnije u Manakovoj kući. Pored pokretanja radionica tradicionalnog ručnog veza, želja joj je da jednog dana objavi knjigu o vezu i trukovanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.