NavMenu

Ukupni prihodi najbogatijih 20 fudbalskih klubova premašili 6,5 mlrd EUR

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2016. 13:37
Komentari
Podeli
(Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)
Prema 19. izdanju Fudbalske finansijske lige konsultantske kuće "Deloitte", ukupni prihodi 20 fudbalskih klubova sa najvećim prihodima na svetu dostigli su 6,6 mlrd EUR u sezoni 2014/15, odnosno zabeležili su rast od 8%.

"Real Madrid" je na čelu Liste fudbalskih klubova s najvećim prihodom već jedanaestu godinu zaredom, sa ukupnim 577 mil EUR prihoda ostvarenih u sezoni 2014/15. Najzaslužniji za prvu poziciju je rast komercijalnih prihoda od 22,7 mil EUR u odnosu na prošlu sezonu. Prihod od utakmica je porastao za 9,1 mil EUR, dok je prihod od prenosa opao za 4,3 mil EUR.

- Po prvi put su prva tri kluba na listi premašila 500 mil EUR prihoda. "Real Madrid" je postigao odlične finansijske rezultate, podstaknute rastom komercijalnih prihoda, a rekonstrukcija stadiona "Santjago Bernabeu" u budućnosti će doprineti daljem rastu prihoda od utakmica - izjavio je Den Džons, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u "Deloitte"-u.

Sezona 2014/15. bila je izuzetno uspešna za "Barselonu", koja se plasirala na drugo mesto liste zabeleživši rast prihoda u svim oblastima poslovanja (utakmice, prenosi i reklame). Ona je zamenila mesto sa "Mančester Junajtedom" koji je, uprkos padu na treće mesto, jedini klub iz Premijer lige koji je zaradio 519,5 mil EUR. "Čelsi" je pao na osmo mesto u odnosu na prošlu godinu, a "Arsenal" je sedmi.

"Bajern Minhen" je pao sa trećeg na peto mesto po visini ostvarenih prihoda, što je najniža pozicija od 2006/07 godine. "Pari Sen Žermen", jedini francuski klub među prvih dvadeset, preskočio je nemačkog šampiona i ostvarivši prihode od 480,8 mil EUR zauzeo četvrto mesto. Iako je Liga šampiona bila uspešna za "Juventus" i "Romu", istovremeno je bila razočaravajuća sezona za italijanske klubove po pitanju prihoda. "Inter" i "Milan" su pali za dva mesta na listi u odnosu na prošlu godinu, a "Inter" je po prvi put blizu ispadanja iz grupe top 20 klubova.

- Sezona 2014/15 bila je još jedna godina rasta za "velikih" pet evropskih liga. Međutim, prvih pet klubova je imalo sporiji rast prihoda od samo 4%, u odnosu na 11% u prethodnom periodu. Novi klubovi će se teško naći među prvih 10 u kratkom roku, s obzirom na to da postoji razlika od 43,3 mil EUR prihoda između desetoplasiranog i jedanaestoplasiranog kluba - dodao je Den Džons.

Broj klubova iz Premijer lige koji se nalaze među vodećih 20 klubova po visini prihoda povećao se sa prošlosezonskih osam na rekordnih devet u ovom izdanju. "Vest Hem Junajted" se ponovo našao među 20 vodećih ostvarivši prihode od 160,9 mil EUR. Među 30 vodećih klubova našlo se čak 17 iz Premijer lige.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.