Izvor: Tanjug | Petak, 22.01.2016.| 10:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje 9. "Kustendorf"

Deveti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje danas u Drvengradu, na Mokroj gori i biće posvećen, kao i do sada, mladim autorima i velikanima svetske kinematografije.

Osnivač "Kustendorfa" reditelj Emir Kusturica najavio je da će festival otvoriti i zatvoriti ministar kulture Ivan Tasovac. Do 27. januara za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, koje je među 400 prijavljenih kratkometražnih filmova odabrala selektorka Dunja Kusturica.

Najbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hoze Ibanjez. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

Program "Savremene tedencije" predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, čiji autori će biti gosti festivala i držati radionice studentima i mladim autorima. Biće prikazani filmovi: "Dipan" Žaka Odijara - prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, "Blago" Kornelijua Porumbojua (nagrada "Izvestan talenat" u okviru kanskog programa "Izvestan pogled"), "Priča nad pričama" Matea Garonea i "Blanka" - debitanski celovečernji film pobednika "Kustendrofa" 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Program, objavljen na sajtu "Kustendorfa", predviđa i projekcije filmova "Klan" Pabla Trapera i "Mladost" Paola Sorentina, nakon kojih će radionice održati producenti Matijas Mosteirin i Nikola Đulijano. Kusturica je najavio da će gost festivala biti i engleski glumac Tobi Džons, koji igra u Garoneovom ostvarenju "Priča nad pričama", predavanje će održati direktor i glavni selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo, a gost će biti i Amanda Nevil ispred Britanskog filmskog instituta.

"Retrospektiva velikana" biće posvećena francuskom sineasti Žaku Odijaru, nemačkom producentu Karlu Baumgartneru (1949-2014) i češkom režiseru Františeku Vlačilu (1924-1999). Posetioci će imati priliku da pogledaju Odijarova ostvarenja "Čitaj mi sa usana", "Otkucaj koji je moje srce preskočilo", "Prorok" i "Dipan", a Kusturica će održati radionicu za studente i mlade autore.

Novi program "Dekolonizovanje filma" predstaviće, po ideji Dunje Kusturice, filmove koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosima izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava. Biće prikazani dokumentarni filmovi: "O nasilju" Jorana Huga Olsona, "Kapetan Tomas Sankara" Kristofa Kupelina i "Nemačka mladost" Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film "Planine mogu da odu" Đije Žangkea.

Posetioce festivala u večernjim časovima zabavljaće srpski rok sastav "Partibrejkers", "Kolja i Grobovlasnici", jermenska rege i ska atrakcija "Reinkarnejšn", moldavski trubač Adam Stinga i Orkestar Dejana Lazarevića.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.