Izvor: N1 | Petak, 22.01.2016.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počeo festival britanskog filma "Film and Chips"

(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Posle velikog uspeha festivala u januaru 2015, "British Council" po drugi put organizuje festival britanskog filma pod nazivom "Film and Chips" u Beogradu i Novom Sadu.

Festival je otvoren u 21 sat, a pre samog festivala, organizovano je predavanje, gde je dobitnik Oskara za specijalne efekte, Majk Mekgi govorio o budućnosti filmova. Od Branda do Gravitacija, od Sandensa do Oskara, a sve to u Domu Omladine i Areni Sinepleks. Tema festivala "Novi talenti, nove tehnologije" poziva publiku da se upozna sa mladim autorima i glumcima kojima svetska kritika predviđa blistave karijere, kao i novim tehničkim dostignućima koja neočekivano utiču na način pričanja filmske priče.

- Tokom narednih nekoliko dana gledaćemo 11 novih filmova iz Velike Britanije, od kojih neki od njih nisu ni prikazani u Britaniji. Premijeru će imati u Beogradu. Videćemo neke dokumentarce koji su nominovani za nagrade na Sandens festivalu. Zaista zanimljiv miks žanrova - najavila je Kler Sirš, irektorka "British Council" za zapadni Balkan Kler.

Tokom festivala u Beogradu borave brojni gosti iz Velike Britanije od kojih je svakako najzvučnije ime Majka Mekgija, osnivača legendarnog studija "Framestore" koji je specijalizovan za vizuelne efekte i kompjutersku animaciju. Između ostalog, ovaj studio nagrađen je Oskarom za film "Gravitacija", a postali su i deo Marvel franšize, radeći na filmu "Guardians of the Galaxy".

Festival je otvoren projekcijom filma "Slušaj me Marlon", dokumentarcem o Marlonu Brandu koji je nominovan za najbolji dokumentarac na Sandens festivalu. Festival traje do 24. januara 2016.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.