NavMenu

Za smanjenje nezaposlenosti u prestonici - 13 organizacija dobilo ukupno 50 miliona dinara

Izvor: Politika Četvrtak, 25.10.2007. 10:47
Komentari
Podeli

Trinaest neprofitnih organizacija dobilo je ukupno 50 miliona dinara iz gradske kase za realizovanje projekata za podsticanje zapošljavanja u prestonici. Na konkursu žiri je izabrao projekte koji će pomoći nezaposlenim ženama, mladima, romskoj populaciji, radnicima koji su tehnološki višak i menadžerima za mala i srednja privatna preduzeća, pri čemu će njih oko hiljadu proći razne vrste obuka, a predviđeno je da 280 osoba bude zaposleno.

Prema rečima Zorana Alimpića, v. d. gradonačelnika, gradske vlasti se trude da povećaju zaposlenost privlačenjem investicija, izgradnjom infrastrukture i otvaranjem novih lokacija za izgradnju, a ovaj program je neposredan način podsticanja zaposlenosti i razvoja malih i srednjih preduzeća.

Jasenko Lazović, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje, rekao je da je stopa nezaposlenosti u avgustu u prestonici bila 15,38%, a stopa rasta 9,8%. Prema njegovim rečima, gradske vlasti se nadaju da će u naredne četiri godine prepoloviti stopu nezaposlenosti i približiti se proseku u Evropskoj uniji, koji iznosi od 6% do 7%.

- U protekle dve godine, Savet za zapošljavanje pokrenuo je brojne projekte, kao što su kreditiranje malih i srednjih preduzeća, promocije turizma i poljoprivrede, što je sa privatnim investicijama uticalo na smanjenje nezaposlenosti. Međutim, ovim projektima želimo da podstaknemo ne samo zapošljavanje već i stvaranje većeg broja novih malih i srednjih privatnih preduzeća i povećanje efikasnosti i konkurentnosti postojećih - rekao je Lazović i dodao da će biti formirano oko 35 biznis inkubatora i kancelarija za podršku MSPP.

Za različite projekte, iznose od 795.000 do 7.475.000 dinara dobili su Udruženje "Humanost", Opština Lazarevac, Tehnološki inkubator tehničkih fakulteta u Beogradu, UGS "Nezavisnost", Privredna komora Beograd, UG "Hera", Regionalni centar za razvoj MSPP "Beograd", Univerzitet "Braća Karić", Inicijativa za demokratsku tranziciju, Beogradska otvorena škola, Savez nezaposlenih Beograda, Fakultet organizacionih nauka i Integra partner.

Finansijsku podršku grada, između ostalih, dobio je projekat "Beogradske pionirke", kojim je predviđeno uspostavljanje prvog ženskog poslovnog inkubatora u Srbiji. Ciljna grupa ovog projekta je trideset žena, od kojih će tri najbolje dobiti radne prostorije za vođenje svog privatnog biznisa.

Projekat Udruženja "Humanost", pod nazivom "Osnivanje reciklažnog centra", dobio je više od 5,5 miliona dinara, a predviđa organizovanje Roma i Romkinja, koji se inače bave prikupljanjem sekundarnih sirovina, u preduzeće za prikupljanje, obradu i recikliranje ovih sirovina.

Prema rečima Jasenka Lazovića, svi projekti će periodično u toku realizacije biti proveravani, kao i po završetku. Realizacija ovog programa osigurana je time što su neprofitne organizacije morale da podnesu bankarske garancije za realizaciju planiranih projekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.