Izvor: Danas | Četvrtak, 21.01.2016.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija ima najveći javni dug u okruženju - BDP najveći u regionu, plate i nezaposlenost prosečni

(Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)
Srbija je zemlja sa najvećim javnim dugom u okruženju, sa malim direktnim stranim investicijama, ali i sa skoro najvišim BDP-om po glavi stanovnika, sa prilično robusnim izvozom i sa nezaposlenošću koja je negde na sredini regionalne lestvice.

Ukupno uzev, reklo bi se da podaci nisu tako loši, ali u ovoj statistici Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Instituta "Demokratija za razvoj", reč region ima prilično usko značenje i obuhvata samo Srbiju, Bosnu, Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo kao nezavisnu državu.

Fond i Institut su upravo stavili u funkciju veb-sajt koji objedinjuje statističke podatke sa ovih šest tržišta i pokazuje kako su se kretale njihove ekonomske performanse od 2008. do danas. Osim ekonomije, tu su i parametri o javnoj upravi, vladavini prava i društvenom razvoju.

Ekonomski podaci, tako, pokazuju da je u 2014. (poslednjoj godini za koju su date informacije) javni dug Srbije bio 70,9% BDP-a i to je jedan od pokazatelja po kojima najgore stojimo u odnosu na komšije. Crnogorci su imali dug od nešto ispod 60%, Bosanci 45,5%, Makedonci samo 38,2%, a Kosovo praktično beznačajnih 10,6%. Podaci za Albaniju nisu dati. Srpski javni dug je u međuvremenu nastavio da raste, pa je sada na oko 75%.

Međutim, kada se poredimo sa ovim državama, naši ostali pokazatelji ne izgledaju toliko loše. Recimo, BDP po glavi stanovnika nam je najveći i iznosi 4.926 EUR. To je znatno više od svih drugih država regiona, koje sve imaju manje od 4.000 EUR.

Čak smo i po bruto platama u solidnoj sredini, s tim što ne treba smetnuti s uma da su porezi i doprinosi izuzetno visoki u Srbiji (iznad 60%), tako da je neto plata u našoj zemlji mnogo niža od bruto plate.

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Podaci kojima raspolaže Fond za političku izuzetnost kažu da je u 2014. bruto zarada u Srbiji bila 442 EUR, što je znatno manje od BiH gde je bila 605 EUR i Crne Gore - 723 EUR, ali i znatno više od Makedonije - 347 EUR. Cifre za Albaniju i Kosovo nisu date, ali u 2013. na ovim tržištima je prosečna plata bila 260 EUR i 346 EUR. Zanimljivo je primetiti i oštar pad prosečne bruto zarade u Srbiji od 2014. do 2015. od čak 92 EUR.

Mada je od 2008. do sada u Srbiji ugašeno oko 300.000 radnih mesta, gledajući zvanične stope nezaposlenosti u okruženju i kod nas, pomislili bismo da nam ne ide tako loše. Naime, u 2014. nezaposlenost u Srbiji bila je 19%, što deluje (i jeste) mnogo, ali Bosanci su imali 28%, Makedonci 29%, a Kosovari 35%. Samo je Albanija imala za procenat manju nezaposlenost od nas.

Kada posmatramo stopu zaposlenosti od 40%, stvari izgledaju nepovoljnije po Srbiju, ali ne mnogo. Kod Makedonije taj pokazatelj je 41%, a kod Albanije 44%, dok Bosna sa 32% i Kosovo sa samo 27% stoje lošije od nas. Činjenica je, međutim, da su to sve loše cifre, tako da nam teško može biti uteha to da je nekom još malo gore nego nama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.